Замък Зигмаринген

Информация | Kарта
seen
1243
facebook
Замък Зигмаринген Photocredit: Freesurf | Fotolia

Замъкът Зигмаринген е архитектурна забележителност, която без колебание можем да наречем място с необикновена история. За замъка Зигмаринген се носят легенди, а самият дворец притежава всички качества да бъде смятан за необикновен. Ако на човек му се отдаде възможност да посети Германия, задължително трябва да посети Зигмаринген – замъкът омагьосва не само с историята си, но и с уникалните легенди и предания, които се разказват за него.

Знамената на кулите на замъка Зигмаринген се развяват на 855 метра надморска височина. В резюме дворецът се появява първоначално като крепост през XI в. и е бил пищен дом на пруското кралското семейство. Зигмаринген е разрушаван и изграждан два пъти. Сегашния си вид замъкът придобива след възстановяване в края на XIX в. Но да започнем разказа така. В немския град Зигмаринген, намиращ се в южната част на провинцията Баден-Вюртемберг в Германия, определено най-голямо впечатление прави замъкът Зигмаринген. Дворецът е разположен на един хълм над река Дунав, в ниските планински възвишения на Швабските Алпи и стои точно над ниското тукашно течение на реката. Този замък от векове насам е официалната резиденция на рода Хоенцолерн и се счита за най-големият по поречието на река Дунав.

Историята на замъка Зигмаринген започва преди осем века, когато един немски княз решава да построи крепост, която да му служи за място, от което да управлява малко селище. През 1077 г. тази крепост вече се прославя като красив замък, живописно кацнал край бреговете на хубавия син Дунав. Първото споменаване на имението Зигмаринген е през далчената 1077 г. в летописите на манастира Петерхаузен.

През вековете замъкът Зигмаринген е място, в чиито мрачни каменни зали са се водили битки, осъществявали се преговори и са се подписвали договори. Замъкът изразствал в своята значимост и един ден се превърнал в люлка на една от най-влиятелните династии в Германия–Hohenzollern-Sigmaringen. Имено тази фамилия управлява Прусия и Германската империя, а също така във вените на няколко царе на Румъния тече нейна кръв.

Друга династия, управлявала Европа, също е имала замъка Зигмаринген за свой дворец – династията на Хабсбургите. Замъкът става собственост на фамилията през 1200 г., но близо 200 години по-късно – през 1399 г., кралската династия го връща на Вюртемберг. Замъкът Зигмаринген остава техен до 1534 г., когато императора на новата римска империя Фердинанд I го предава на Карл Втори, за да основе и той своя династия. Причината за това е, че за съжаление династията Верденберг остава без мъжки наследник.

Между 1627 г. и 1630 г. замъкът Зинмаринген претърпява голяма трансформация, благодарение на която се преобразява до същински дворец от епохата на Възраждането. За архитект на тази трансформация е избран Ханс Алберт от Дилинген. Около 1650 г. от двете отделни сгради, останали от периода на семейство Верденберг, е измайсторена една нова постройка под блестящото ръководство на архитекта Майкъл Бийр.

Разказът до този момент е като в приказките. Един камък се превръща в шедьовър. За съжаление и в приказките има лоши моменти. В последвалите бурни столетия, замъкът Зигмаринген става център на малко княжество, преминава през тежка шведска обсада и преживява Втората световна война.

Днес замъкът Зигмаринген е преобразен в музей, библиотека и място, което привлича към себе си хиляди туристи. Освен всичко друго замъкът Зигмаринген е бил муза и за много писатели, които са черпели вдъхновение за своите страховити романи.

Една туристическа обиколка из залите на замъка Зигмаринген е своеобразно пътешествие назад във времето и създават достоверно усещане за начина на живот, който са водели благородниците. Навсякъде са разположени украсени мебели, картини и ценни порцеланови предмети. В музейната експозиция на Зала за оръжие може да се разгледа една от най-големите частни колекции на оръжие в Европа, като колекцията съдържа експонати от Средновековието до наши дни.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS