Драконовият замък

Информация | Kарта
seen
1237
facebook
Драконовият замък Photocredit: dihetbo | Fotolia

Високо над брега на Рейн, Германия в сърцето на местността Зибенгебирге край Бон – живописно кацнал един Драконов замък. Невероятен пейзаж. Тъкмо тук Зигфрид, героят от легендата за Нибелунгите (възпят и от Рихард Вагнер), победил дракона и станал невидим. Една легенда разказва как този герой е сразил дракона Финфир, с което си спечелил всенародната обич и любовта на кралица Брунхилда. Впечатлена от смелостта на Зигфрид, кралицата го дарява със съкровищата пазени от дракона, сред, които бил и един пръстен принадлежал на Нибелунгите (в превод "деца на тъмнината").

Замъкът Драхенбург, познат и като Драконовият замък, е зашеметяващ архитектурен шедьовър, впечатляващ с красотата и съвършенството си. Сезоните оказват силно влияние върху неговото излъчване, но е трудно да се прецени кога той е най-величествен – през зимата или лятото, през деня или нощта. Той е толкова внушителен, че осанката му впечатлява туристите още преди да престъпят в изящните му зали.

Драконовият замък е дело на човешката ръка и се намира в северната част на една от германските провинции Рейн-Вестфалия. Замъкът Драхенбург е построен на склона на планината Драхенфелс, от където се разкрива невероятна гледка към река Рейн.

Драконовият замък е издигнат за невероятно краткия срок от две години – в периода от 1882 г. до 1884 г. като частен дом за един бохем по душа и банкер по професия. Идеята за построяването на Драконовия замък е провокирано от решението на Барон Щефан фон Зартер, който е банкер и иска да се оттегли от напрегнатия живот на стоковата борса в Бон, като прекара останалата част от живота си сред природата на спокойно и тихо място.

Банкерът се спира на Вестфалия и възлага проекта за изграждане на резиденцията му на трима от най-известните немски архитекти – Лео фон Аббема, Бернхатд Тюзхаус и Вилхелм Хофман. Получили поле за изява тримата талантливи архитекти влагат всичко от себе си и създават шедьовър, който е признат за един от най-големите дворцови комплекси на XIX век. За съжаление, по ирония на съдбата, баронът никога не заживява в него.

След смъртта на барон фон Зартер през 1902 г., Драконовият замък преминава в ръцете на племениката на барона – Яков Бизенбах. Яков решава да преобрази замъка и да го превърне в елитен хотел. Драконовият замък разполагал с изключителна Изложбена зала, в която в продължение на много години барон фон Зертер бил събрал изключиотелно ценни и красиви произведения на изкуството.

След като наследява резиденцията, Якоб Бейзенбах разпродал колекцията, за да може да инвестира много средства в поддръжката на изключителния замък. След неговата смърт собствеността на замъка се сменя няколко пъти, като собствениците го превръщали ту в католически интернат, ту в железопътно училище. Когато на власт идва Адолф Хитлер замъкът е преврънат в националсоциалистическо военно училище. Втората световна война и нейните бойни действия не подминават Драконовия замък и той е частично разграбен и разрушен от бомбардировките. Следвоенният период също е жесток и замъкът е напълно занемарен и се превръща в руина. Но той възкръсва като феникс от пепелта благодарение на Пол Спинат. Той спасява уникалния шедьовър от гибел през 1972 г., след като откупува развалините на замъка и само за една година успява да го реставрира напълно. Пол Спинат се премества да живее тук и въпреки това до смъртта си през 1989 г., оставя вратите на замъка отворени за всички, които желаят да го посетят.

Днес това уникално архитектурно творение е собственост на провинция Вестфалия и ежегодно се посещава от стотици хиляди туристи от цял свят.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS