Тбилиси

Информация | Kарта
seen
769
facebook
Тбилиси Photocredit: Mikhail | Fotolia

Столицата и най-голям град на малката кавказка държава Грузия е град Тбилиси. Той е разположен е на двата бряга на река Кура, в Тбилиската котловина, като надморската му височина има денивелация от 400 м, разположен е между 380 м н.в. и 770 м н.в. Разнообразната история на Тбилиси се отразява в неговата архитектура, която е смесица от средновековни, класически, близкоизточни, арт нуво, сталинистки и модернистични структури.

Тбилиси е икономическоти най-развитият град на Грузия и осигурява повече от половината БВП на страната. Според класацията на компанията Mercer от 2015 г., Тбилиси е 10-ият най-евтин град в света. Поради местоположението си на кръстопътя между Европа и Азия и близостта си до доходоносни търговски маршрути изток-запад през цялата история, Тбилиси е бил точка на раздори между различни световни сили. Местоположението на града до този момент осигурява неговата позиция като важен транзитен маршрут за различни енергийни и търговски проекти.

Тбилиси е основан през V век от Вакхтанг I Горгасали, монархът на Кралство Иберия, на мястото на малко селце, станало арена на битка с персийците през 368 г. Век по-късно столицата е преместена в Тбилиси от град Мтшкхета. След възникване на исляма и възходът на арабите, градът е превзет през 645 г. и остава арабско владение 4 века. Тбилиси служи като столица на различни грузински царства и републики, като преживява окупация от перси, араби и селджуки. Арабите царуват в Тбилиси докато идва 1122 г., когато градът е превзет от грузинския цар Давид ІV Строителя, който решава и премества своята столица от Кутаиси в Тбилиси. Тбилиси изживява своите „златни години“. Жителите на града започнали да произвеждат оръжия, бижута, кожа и коприна. През 1235 г. на сцената на историята на Европа се появяват монголите и златните времена приключват. Зареждат се отново „черни години“ за днешна Грузия, които продължават до XVII и XVIII в. През 1795 г. Тбилиси е сринат със земята от персийският Ага Мохаммед Шах. Днес почти няма сгради от това време, единствените запазени са са разположени главно в подножието на крепостта Нарикала. През 1801 г. Тбилиси преминава във владенията на Русия. След краха на Русия през Първата световна война, за кратко в периода между 1918 г. и 1921 г. Тбилиси е столица на независима Грузия, но през 1921 г. След края на гражданската война в Русия, Грузия става център на Грузинската ССР. От 9 април 1991 г. Тбилиси отново е столица на независима Грузия.

Грузинците са изключително религиозни, като доминиращо е православното християнство. В града има също мюсюлмани и евреи, но те са незначително по брой. Освен множество църкви, в Тбилиси може да се срещнат синагога (датираща от 1904 г.) и джамия (датираща от 1895 г.), в която място за молитви намират мюсюлмани шиити и сунити.

Тбилиси е град, който си има всичко, което би трябвало да има една столица – древна крепост, музеи, древни църкви. От туристическа гледна точка градът може да се раздели на стар и нов. В старата част задължително трябва да се посетят стария квартал Майданс, църквата Метекхи от XIІІ в., крепостта Нарикала от ІV в., един от най-старите укрепени райони на града, Катедралата Сиони (VI - VII в.), църквата Анчисхати от VI в., както и кварталът Абатонутани, където се намират турските бани.

Архитектурните забележителности в Тбилиси изобилстват почти навсякъде. Една голяма част от каталога със забележителности са църквите, които са изключително често срещани и са отличителна черта навсякъде в Грузия. Тук се намира най-голямата катедрала в Кавказ – Тсминда Самеба (Света Троица), която е завършена съвсем скоро и е открита за вярващи през 2004 г. Църквата е разположена в източната част на града и е построена с дарения на обикновените хора и с парите на грузински бизнесмени.

Друго архитектурно бижу на Тбилиси е историческият квартал Метехи, който според изследователи е едно от най-старите населени места в Тбилиси. Метехи се е състоял от църква и кралска крепост, построена през XII век. За съжаление, през 1235 г., по време на Монголската инвазия, тези архитектурни паметници са били разрушени.

Днешната изящна куполна църква в Метехи е пострена в периода 1278 г.-1284 г. по волята на грузинския цар Свети Димитър II, а през XVII век е укрепена и околността на църквата. Днес църквата и старите крепостни стени в Метехи са една от най-посещаваните туристически дестинации в Грузия. Древният храм е изграден от камъни и тухли и в архитектурно отношение е повлиян значително от средновековната архитектура. Фасадата на църквата Метехи е украсена с декорация, съсредоточена главно около прозорците. Пред храма гордо се издига бронзова статуя на основателя на града - Вахтанг Горгасали.

Крепостта Нарикала пък е единствената и основателна причина човек да се покатери по стръмната калдъръмена уличка. От нея се открива уникална гледка – виещата се Кура през клисурата, помпозния президенстки дворец, безбройките стари къщи с ламаринени покриви, турската баня и стелещата се мараня.

Списъкът с важни забележителности и туристически обекти на Тбилиси е доста голям. Към него трябва да добавим Самеба – най- новата и голяма катедрала, монумента на Вахтанг I – владетел на Иберия и национален герой за грузинците, сградите на парламент и Върховният съд на Грузия. Да не пропускаме и важните културни забележителности като Националния грузински музей, Държавната консерватория, сградата на операта в Тбилиси, Воронцовият дворец, много държавни музеи, Националната обществена библиотека на парламента на Грузия, Националната банка на Грузия, Мостът на мира и други важни институции. По времето на Съветския съюз, Тбилиси заема челно място в класацията за градове с най-голям брой музеи.

В Тбилиси контрастът е навсякъде. С един поглед към новата част на града се виждат най-новите сгради, човек се сблъсква с нов луксозен президентски дворец, масивна катедрала и помпозен мост, който да свързва миналото и светлото утре. Когато нощта падне, вечерта скрива остарялото и Тбилиси грейва в ярки акценти на добре осветените забележителности. Новата част на града е смесица от лъскави улици, нощни клубове, хубави ресторанти, маркови магазини. Животът в Тбилиси носи заряда на миналото и настоящето, протегнал е ръце към бъдещето.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа

Забележителности Грузия

Оферти Грузия

Booking.com
google RSS