Джайпур (Jaipur) е град в Индия, разположен в северозападната й част и столица на щата Раджастан-древната пустинна страна на раджпутите-индийска каста на воини, почитани както от могулите, така и от британските власти.Населението на Джайпур  е около 3 млн. жители. Основан е през 1727г. от Джай Сингх II и отстои на 265 км от столицата Делхи. Наричат град Джайпур „Розовия град“, заради розовия цвят на камъка, използван за строителството на сградите.

Смята се, че Джайпур е първия град в Индия с градоустройствен план. При изграждането му е използвана древна хиндуистка архитектурна доктрина, която се основава на астрологични знамения. Градът е построен под формата на мандала (кръг) от девет части, всяка от които отговаря на един от астрологичните знаци. Всичките улици в града следват посока изток-запад и север-юг. Целият е заобиколен от крепостна стена. Отдавна градът се разпростира извън крепостта, но и сега вратите на крепостта се отварят при изгрев слънце и се затварят-при залез. Владетелят Джай Сингх е имал архитектурни и астрономически познания и построил град Джайпур като осъществяване на стремежа му за величие и красота. Известността на Джайпур идва и от това, че в него е разположен най-големия център за преработка на скъпоценни камъни в света, а също иедин от най-големите производители на ръчно слепени килими. Заради интересните си забележителности, той е желано място за посещения от туристите.

Една от най-големите забележителности на Джайпур е Дворецът на ветровете (Hawa Mahal). Построен през 1799г., той има формата на короната на индийския бог Кришна. Тази внушителна сграда, изградена от розов пясъчник, има пет етажа. На централната фасада са разположени 935 малки прозорчета, от които жените можели да наблюдават живота вън от двореца, без да ги забелязва никой. Освен това, дворецът е построен така, че бризът който минава покрай многобройните прозорци, създава прохлада и в летните горещини.

Градският дворец е другата забележителност на Джайпур. Разположен в самия град,  той е построен между 1729 и 1732г. Градският дворец всъщност е цял комплекс от дворци и градини. Уникални като архитектура, всички сгради са  преобладаващо розови. Във вътрешния интериор на двореца преобладават колоните, които не са просто колони, а са украсени богато, като всеки две колони образуват арка, а те са многобройни. От таваните висят фантастични абажури, а таваните и стените са изрисувани с пищни рисунки.

В една от залите на двореца е разположена оръжейна колекция с около 2000 експоната, като между тях пистолети, инкрустирани със злато и брилянти, кинжали с две остриета, шлемове и стоманени боздугани. В един от входовете на двореца са изложени два големи съда от сребро за вода, изработени  специално за пренасяне на светена вода от р. Ганг, при посещение на махараджата в Лондон през 1902 г. Днес в по-голямата част от Дворцовия комплекс живее кралското семейство.

Джантар Мантар е колекция от астрономически съоръжения, изградени от махараджа Джай Сингх II в периода между 1727 и 1734г.Астрономическата обсерватория в Джайпур е направена по подобие на тази в Делхи. Нарича се Джантар Мантар, което означава буквално инструменти за изчисление. Тази каменна астрономическа обсерватория се счита за най-голямата в света. С нейна помощ се предсказва движението на планетите и звездите и се прави точна прогноза за времето и до днес. Слънчевият часовник на нейна територия е най-големия в света. Астрономическата обсерватория Джантар Мантар е включена в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Водният  дворец или Джал Махал е построен през 18 век в изкуственото езеро Ман Сагар, което е разположено между историческия град Амбър и Джайпур. Наименованието на двореца идва от факта, че е разположен насред самото езеро. Използван бил за лятна резиденция и ловуване на диви патици. До двореца има специално направен  път. Дворецът има пет етажа, но над водата е само най-горния етаж, като другите са под водата. Само през лятото, когато водата на езерото намалее, се виждат и другите четири етажа. Разходката из градината на двореца и гледката от красивите балкони към околните хълмове Нагаргарх, е нещо впечатляващо.

Крепостта Амбър се намира на 11 км от град Джайпур и е разположена на един хълм с гъста растителност. Мястото е избрано така заради по-добра отбранителна сигурност. Строежът  на крепостта започва през 16 век  от раджа Ман СигхаI, но е завършена доста по-късно от неговия наследник Дже СингI. Тази крепост-дворец е един архитектурен шедьовър, в който се вижда влиянието на хиндуиската и мюсюлманската култури. Крепостта Амбър е разделена на 4 основни части, всяка от които разполага със самостоятелен вход и вътрешен двор. Най-важен бил входът от източната част на крепостта, който бил предназначен за владетеля и се наричал „Вратата на Слънцето“.  Този вход водел към двора, в който раджата провеждал преглед на защитниците на крепостта. Тук било и мястото за конете.

От втория вътрешен двор внушителни стълби водели до залата за гости, която е поддържана от двоен ред колони,всяка от които има капители с форма на слон. Третата част на крепостта е напълно отделена от царските палати. Тук се намира залата с хиляди огледала, в която една единствена лампа се отразява в множеството огледала и осветява цялото помещение, превръщащо го в приказен свят. Четвъртата част на крепостта е принадлежала на съпругите и наложниците на раджата. Всяка от стаите им била свързана със спалнята на махараджата с тайни стълби и коридори. Стените на двореца са украсени с прекрасни картини на ловни сцени. Таваните  са красиво изрисувани и заедно с дърворезбите представляват нещо възхитително.

Дворцовият комплекс се оглежда в спокойните води на езерото Маота и изглежда приказно,особено вечер. До подножието на крепостта може да се стигне с автобус. Нагоре е много популярно придвижването със слонове до вратата на крепостта. Особено е интересно посещението на Джайпур през март, когато се чества Холи или Празникът на цветята и Празникът на слоновете.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Джайпур