Кочи (Kochi) е пристанищен град в Югозападна Индия, разположен на брега на Арабско море. Населението му е около 600 хил. жители и се счита за най-гъсто населения град  в милиардна Индия. Като голямо и оживено пристанище и стратегическото разположение между Арабско море и пътищата на запад, Кочи е желано място за туристите.

В началото на 12 век Кочи е столица на царство Кочин, представляващо малко владение, свързано  с някогашната империя Куласекхара. През 14 век, градът става важен център на търговията с подправки. Когато е завладян от португалците през 1503г., Кочи се превръща в първата европейска колония в Индия и остава столица на португалска Индия до 1530г. По-късно, завладян от холандци, майсурци и англичани, Кочи е първият град, който се присъединява към Индия, след обявяване независимостта на страната през 1947г.

Днешният град Кочи е красив, модерен град, финансова столица на щата Керала и втори по значение в Западна Индия след Мумбай. Градът е с богата история и интересна архитектура.

Една от най-големите забележителности на Кочи е църквата „Свети Франциск“-първата европейска църква на индийска земя, построена през 1516г. , където е бил  погребан прочутият мореплавател Вашку да Гама, преди тялото му да бъде пренесено в Португалия. Домът, в който е живял пътешественикът, докато е бил в Кочи, също е отворен за посещения.

Дворецът „Матанчери“ е подарък от европейските заселници на раджата през 16 век.  Дворецът представлява семпла бяла сграда, с разкошна вътрешна украса.Стените и таванът са декорирани с фрески от Рамаяна-санскритски епос, състоящ се от 24 хил. строфи. Подовете в двореца са изрисувани с митологични сцени . Самата смес за рисунъка се състои от въглища,сокове от различни растения, черупки от кокосови орехи и др. естествтени съставки. Спалнята на раджата е най-богато украсена. В нея има много платна със сцени от индийския епос. Холандците си присвояват и реставрират двореца „Матанчери“ един век по-късно, за това понякога той се нарича Холандския дворец.

Синагогата „Парадеси“, построена през 1568 г. е забележителна с пода, покрит с ръчно рисувани плочки.

Осеметажното светилище „Ади Санкара“, е посветено на един от най-великите хиндуистки философи.

Като модерен град , в Кочи спортът е любимо занимание. Тук  се намира един от най-големите стадиони в Индия-Джавахарлал Неру, където се играят освен футболни мачове и крикет, много популярен в Индия спорт.

В този древен град е запазен един от най-старите институти в Индия, построен през 1875 г.- Махарадж колидж. А в инженерния колеж е проектиран първият сателит на Индия Ariabhatba.

В Кочи е построен най-големият търговски център в Индия-Лул и Молл и представлява модерна фантастично красива сграда. Разходката из този огромен комплекс, ще е едно приятно забавление.    

Интересна е разходката по крайбрежната ивица, където рибари ловят риба с огромни мрежи, наречени „ чинавала“ и използвани само в Китай. В някое от многобройните ресторантчета тук, можете да си поръчате специалитет от току-що хванати морски дарове с тези изключително атрактивни мрежи, приличащи на корабни платна. 

От Кочи, туристът не може да си тръгне без да присъства на празника Катакхали-спектакъл с маски и фолклорни костюми, представящ историята на Махабхарата и Рамаяна( индийски национални епопеи). До Кочи може да се стигне със самолет, като местното международно летище е на 30 км от града.   

На 120 км от Кочи се намира Резервата за диви животни Перияр, Керала, който е един от най-известните в Индия. Разположен върху площ от 777 кв.км, той е създаден от кралското семейство през 1895г., за да си запази ловните полета от увеличаващите се чаени насаждения. Резерватът е дом на слонове, индийски елен,дива свиня, мангуста, летяща катерица малабар и над 300 вида птици. Също така нарядко могат да се срещнат  тигри и леопарди. Най-добро време за посещение на резервата е от декември до април, като за препоръчване е да имате водач. Природата тук е недокосната от цивилизацията и е много красива, особено в съчетание с местните плантации за чай и подправки и впечатляващите водопади по хълмовете.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кочи