Нагпур (Nagpur) се намира в Централна Индия, на река Наг, трети по големина град в  щата Махаращра, с надморска височина 310м. Населението му е около 2,5 млн. жители. Нагпур е чист град със свеж въздух, заради многото зеленина. Градът е заобиколен от гори и е известен със своите красиви паркове и градини. Освен това всички промишлени предприятия са разположени извън града, за да се запази екологичната чистота на град Нагпур. Най-подходящо време за посещение в този забележителен град са месеците от септември до април, когато дневните температури са около 28 градуса. Нагпур се намира в точния център на Индийския полуостров, който бил използван от британците за измерване на всички разстояния в индийския субконтинент.

За живот по тези земи има данни още от 3000г.пр.Хр., но създаването на кралство Нагпур датира от 18 век. Нагпур навършил 300 години от създаването си през 2002г., което било отбелязано с голям празник в този толкова зелен град.

Днес Нагпур е един от най-интелигентните градове в Индия. Според статестически данни средната грамотност в Нагпур е 92%. Тук се намират едни от най-старите институти в страната- Правителствен институт по изкуства и социални науки от 1885г., Колеж по селско стопанство , създаден през 1906г. от британското правителство. Нагпур е най-добрия град в Индия за здравни услуги. Институт по медицина , много болници, в които обслужването е на ниво.
Управлението на град Нагпур отделя голямо внимание на спорта. В града има два стадиона за крикет, популярен спорт в Индия. По-новият от тях побира 45 хиляди души. Тук са се провели Световните първенства по крикет през 2011г. и 2016г. Светлинното шоу при откриването е било изключително красиво. На стадионите се играят и някои мачове от индийската висша лига.  

Основна забележителност на Нагпур е старата крепост Ситабалди. Построена е на хълм в центъра на града през 1818г. и до днес в нея се помещава 118-ти пехотен батальон на индийската армия. Гражданите могат да посещават това място в определени дни. Тук  е издигнат паметник в чест на загиналите местни жители в битката с британски войници.

В центъра на града има един внушителен паметник- танк, в чест на загиналите в Пакистан.

Зоопаркът в Нагпур  е желано място за посещения на децата. Тук могат да се видят 200вида животни и около 50 вида птици. Наблизо е разположен интересен планетариум.

В Нагпур заслужава да се види и Катедралния  храм „Вси Светии“, разположен в центъра на града. Това архитектурно чудо на 19 век е проектирано от генерал-лейтенант сър Ричард Хиръм Санки през 1851г. По-късно през 1879г. английският архитект Баркли внася малки промени в този красив храм-удължава коридора, увеличава размерите на трансепта, добавя камбана и органна камера. Църквата „Вси Светии“ в Нагпур се отличава  не само като архитектура, но и с внушителен вътрешен интериор. Красивите прозорци са с изключителни стъклописи, а олтарът също е чудесен и заслужава да се види.

Deekshabhoomi е будистки храм, разположен в сърцето на Нагпур, с красив бял купол, заобиколен от красива градина. Построен е в чест на д-р Амбедкар, посветил се на будизма на това място през 1956г. Вътре в ступата(будистки храм с характерен пирамидален или конусовиден силует),в центъра на голяма зала има огромна статуя на Буда, където може и да се медитира. Също така тук има и изложба, показваща важни събития от живота на д-р Амбедкар. Всяка година на 14 октомври, в Dekshabhoomi се събират хиляди последователи на будизма, според който всички са равни пред религиозната цел, независимо от принадлежността му. Входът е безплатен.

В Централния археологически музей от 1863г. могат да се видят експонати, свързани с историята на региона.
Един от известните храмове в Нагпур е Текди Ганеш Мандир, който е един от храмовете на „Сувамбаху“ или Самоизявения. Хиляди туристи и местни посещават това място ,за да търсят благословия за щастие.
Крепостта Нагардхан е разположена на 38 км от Нагпур и е построена от раджа Бонсале от династията Бонсале. Дворецът, разположен в крепостта, има квадратна форма, заобиколен с още една стена. А главната порта в северозападната част на крепостта е с внушителни размери и много добре запазена.

Недалеч от града е разположено езерото Амбазари, неслучайно наричано „вълшебно“. Само на 6км от Нагпур, то е най-голямото и най-красиво езеро в околността. Близо до него се намира живописен парк, основан през 1958г. върху площ от20 дка. Алеите са широки, с много зелениа и цветя около тях. Най-много са развлеченията за децата. Още на входа на градината ги посреща макет на огромен динозавър. Мини-влак, електрически колички, люлеещи се лодки, пързалки и мн. др.- всичко това са  забавления за малките посетители. Най-голямата атракция на парка Амбазари е музикалният фонтан,в който водата“ танцува“ според ритъма на музиката и осветлението. Музикалното шоу на фонтана се провежда всяка събота и неделя на месеца.   След чудесната разходка, посетителят може да седне в едно от многобройните кафенета или гостилници и да опита от вкусните деликатеси на този непредсказуем  край на Индия.

Храмът „Драконов дворец“ е посветен на Буда. Разположен на 20 км от Нагпур на 10 акра земя, този храм е уникален с поразителната си архитектура.Той е създаден през 1999г. със съдействието на японско дружество, почитащо Буда. Храмът е заобиколен от зелени паркове с много цветя. Ярките бели стени на храма „Драконов дворец“ символизират спокойствие, яснота и божественост. На първия етаж, в огромна зала е поставена огромна статуя на Буда, изваяна от сандалово дърво.Храмът е идеално място за тези, които търсят спокойствие и тишина.
В Нагпур има много празници и фестивали. Ежегодно провеждащият се Марбат фестивал е уникален. На този ден жителите на града правят различни фигури на зли сили, с които минават в процесия през целия град. След това всички тези „кукли“ се изгарят, като хората вярват, че градът им се е освободил от всички злини. На този празник жените приготвят сладкиши и ги раздават за благоденствие. В рамките на фестивала се организират различни танци, театрални постановки и др.игри.

Пазаруването в Нагпур е прекрасно изживяване, особено за любителите на храната. Нагпур се нарича „Оранжевият град“, защото е известен със своите портокали от световна класа. Много дрехи от коприна и памук, сувенири , бижута и още много неща предлага Ситабулди пазар в центъра на града-най-големият търговски център.
Кухнята на Нагпур включва много сосове с подправки, като карамфил, черен пипер, дафинов лист, канела, карамфил, макови семена и др., а сладкишите-те са превъзходни.

Има две международни летища в Нагпур. Така че посещението в Нагпур е едно предизвикателство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Нагпур