Смята се, че розовият цвят в Индия е цветът на гостоприемството. Може би затова Джайпур – индийският „Розов град“, е определен за достоен дом на Хава Махал (Hawa Mahal). Пететажна сграда в цвят на розова сьомга, пищно украсена с фини флорални мотиви и ажурни прозорци. Това е той, дворецът на ветровете, някогошното място за развлечение на царските любовници. Зад тази най-необикновена, сложна и грабваща погледа фасада жените в царския палат са се наслаждават на лекият полъх на вятъра докато са гледали държавните процесии  или  парада  на  всекидневния живот под тях. Част от градския дворцов комплекс, тази несиметрична, екзотична смесица от раджастханска и моголска архитектура, дело на майстори занаятчии, грабва окото и те оставя без дъх само с един поглед.

Дворецът на ветровете или Хава Махал е построен за махараджа Савай Пратап Сингх през 1799 г. първоначално като храм, а в последствие променя статута си на дворец. Това е било времето, когато жените в царското семейство са били принудени да живеят в строга изолация. Дворецът на ветровете всъщност е разширение на главния дворец и е конструиран по начин, който да осигурява на жените възможността да наблюдават кка тече живота, но същевременно да останат в пълна изолация и скрити от погледи на минувачите. Казва се, че Савай Пратап Сингх бил всеотдаен последовател на индуиското божество Кришна, на когото всъщност той посвещава двореца на ветровете. Затова се твърди, че формата на Хава Махал наподобява подобие на короната, носена от бога. Някои хора оприличават двореца като резбована кутия за бижута, други го оприличават с мравуняк, трети с пчелна пита. Но всички единодушно признават, че това е уникална постройка, бисер на града в архитектурен план, без съмнение един от символите на Розовия град на щата Раджастан.

Дворецът на ветровете е кацнал на висока платформа, която граничи с градската стена и се слави с най-елегантната фасада в целия град. Със своята архитектура, Хава Махал прилича на огормна восъчна пита със симетричната си 15-метрова пететажна фасада. Дворецът на ветровете е построен от червен и розов пясъчник, който е изключително характерен за много сгради в Джайпур. Дюворецът е очертан с бели мотиви, изрисувани с вар. Фасадата на Хава Махал е дъговидна и е съставена от 953 красиви малки прозорчета, всяко от които има кокетно балконче и сводест покрив с висящ корниз. Типично за идеята жените да останат далеч от погледа на минувачите, отворите на прозирците са с отвори колкото шпионка. Горните три етажа на двореца на ветровете представляват една едиствена стая, която има сводест вход от запад, който отвежда към двор, на който трите страни са двуетажна сграда. Четвъртата стена на двора се извисява над останалите три с още един етаж. Интересен факт в архитектурата на двореца на ветровете е, че липсват стълби, а само наклонени рампи. Липсата на украса в двореца на ветровете говори за това, че той е построен само за наблюдение, а не за обитаване.

Може би в много хора възниква въпроса защо сградата носи името „дворецът на ветровете”. Всичко се дължи на факта, че прозорците на двореца не са просто декоративен елемент. Всъщност те са част от сложна вентилационна система, като заедно с вътрешните тръби и други отвори в сградата създават постоянно лека тяга на въздуха в помещенията. Благодарение на това и в най-горещите дни в стаите подухва лек прохладен ветрец. Точно тази особеност станала причина дворецът да носи това име.

Дворецът на ветровете, наречен "образец за фантастична архитектура", е разположен на юг от град Джайпур, на главната пътна пресечка наречена Badi Chaupad. Град Джайпур е добре свързан със сухопътни, железопътни и въздушни връзки с останалата част на страната. Железопътната гара Джайпур е централна главна станция от широкомащабната линия на индийските железници. Освен това, Джайпур е свързан с главни пътища и с международното летище в Санганър, намиращо се на разстояние 13 километра от града.

Влизането в Хава Махал не е от предната страна, а от страничен път до задния край. Пред посетителите се открива възможността да се изкачат на върха,  за да се насладят на гледките към главната  улица  на  Стария  град, откриващи се от който и да било от  стотиците  прозорци  на  Хава  Махал.  Най-красив за разглеждане е на късната следобедна светлина, когато слънчевите лъчи обливат двореца и вариациите на розово, оранжево и ръждиво му осигуряват неповторим облик. 953-те прозорец несъмнено Хава Махал най-красивата прожекционна веранда в света.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дворецът на ветровете