Дворецът Джал Махал (Jal Mahal), известен още като „водният дворец” е палат, разположен в средата на езерото Ман Сагар в град Джайпур, столицата на щата Раджастан, Индия. Дворецът и езерото около него са обновени и разширени през XVIII век от Махараджа Джай Сингх II от Амбър. Дворецът Джал Махал е построен от Мадхо Сингх I, който му дал статут на лятна резиденция. Едно от хобитата на владетеля било да ловува патици. Това всъщност определя мястото където да се издигне двореца – и днес езерото Ман Сагар е дом много и разнообразни птици.

Вероятно най-спокойната гледка сред хаоса на динамичния Джайпур е красивият дворец Джал Махал. Този симетричен дворец, който някога е бил ловна резиденция за махараджа, е оцветен в светъл пясък, който е в ярък контраст с тъмно синият цвят на водите на езерото. Невероятният островен дворец е много реален и има еднакво колоритна и мистериозна история.

Поглеждайки към двореца Джал Махал, човек има усещането, че тази великолепна постройка едва се докосва до повърхността на водата. Всъщност през по-голяма част от годината три етажа на чудната постройка са потопени под повърхността, така че видим е само най-горният, четвърти етаж.

Дворецът Джал Махал спада към списъка с най-големите и най-популярни забележителности в района. Целият дворец сякаш е обгърнат в магия – през дъждовния сезон той „плава” в езерото, а когато настъпят сухите дни той изплува над повърхността, тъй като водата на езерото пресъхва.

Дворецът Джал Махал се смята за архитектурна красота, построена в архитектурният стил на Раджапт. От дворецът се открива живописна гледка към езерото, както и към околните хълмове Нахаргарх (в превод „обитавани на тигри”). Дворецът е построен с материал от червен пясъчник. На терасата на двореца е построена градина с извити пасажи. На всеки ъгъл на този дворец са построени полуоктаголни кули с елегантен купол. Всяка арка, всеки балкон и входна врата са украсени с мраморни дърворезби, които обозначават царството, заедно с 20-те стълба, които са кенотафът на кралското семейство на Раджа Джай Сингх. В дворовете посетителите могат да се насладят на спокойната градина с изглед към езерото, в която се носи аромат на зюмбюли и жасмин.

Реставрационните работи, извършени в двореца, се оказват незадоволителни и експерт в областта на подобни архитектурни реставрационни работи на двореца в Раджастан внимателно разглежда проектите, които показват първоначалният вид на палата преди последните строителни работи. Въз основа на тази констатация, се предприемат реставрационни работи, при които се използват традиционните материали за мазилки. За съжаление оригиналната градина, която съществувала на терасата, е загубена. Затова се създава нова тераса, идеята за която е взаимствана от подобна покривна градина, съществувала в двореца Амер.

Правителството на Джайпур полага огромни усилия, за да подобри двореца и езерото около него. Преди по-малко от 10 години дворецът Джал Махал е представлявал изоставени руини, а езерото е било  замърсяващ извор за отпадни води. Благодарение на усилени дейности днес дивата природа обикаля във водите на езерото и мястото се връща към предишната си слава.

Дворецът Джал Махал разбираемо привлича много туристи, което се дължи не само на необичайното му местоположение и на сложната му и красива архитектура, която е зашеметяващ пример на индо-моголския архитектурен стил. Туристите, които гледат на Водния дворец от бреговете на езерото Сагар, често не знаят технологичните и дизайнерските постижения на древния дворец. До дворецът Джал Махал отвежда специално построен път. Посетителите имат уникалната възможност да се полюбюват на гледката към езерото и околните хълмове, наречени Нахаргарх, от красиво резбованите балкони на етажа, който се намира над водата през цялата година. Дворецът Джал Махал, погледнат отдалеч, е особено впечатляващ по тъмно, когато целият е облян в светлини, отразявани от спокойната повърхност на Ман Сагар.

Джал Махал се намира на 4 километра северно от Джайпур, на главния път Амер-Джайпур. Повечето посетители на Джал Махал съчетават посещението с крепостта Амер, тъй като и двете туристически атракции са от същата страна на Джайпур. Типично посещение в Джал Махал отнема не по-малко от 30 минути, достатъчно време, за да се направят няколко снимки. Преди е имало гондоли, с които са правени романтични разходки по езерото, но за съжаление това днес не се предлага.

Може да се наеме рикша от Джайпур до Джал Махал, като еднодневната обиколка с рикша включва крепостта Амер, Джал Махал и храма на маймуната. Между двореца Джал Махал и Джайпур има автобусна линия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Джал Махал