Мемориал "Виктория” (Victoria memorial), разположен в Колката, e монумент, изидгнат, за да увековечи британското управление на Индия. Мемориалът е посветен на британската кралица Виктория, която е носила титлата императрица на Индия. В момента мемориалът „Виктория” се използва като музей и е една от туристическите атракции на Колката под егидата на министерството на културата.

Голямата мраморна сграда на мемориала „Виктория” се намира в Колката, Западен Бенгал, Индия, край брега на река Hooghly, близо до пътя Jawaharlal Nehru. Монументът е построен между 1906 г. и 1921 г. Яркият бял паметник е разположен в средата на простиращи се върху 27 хектара градини и се издига величествено над самия град. Мемориалът е коронован с бронзова статуя на "Ангела на Виктория", висока 4,8 метра.

Идеята за издигането на мемориала „Виктория” принадлежи на Лорд Кързън, който е бил губернатор на Индия в периода 1899 г.-1905 г. Желанието му било след смъртта на кралица Виктория през 1901 г. да бъде построена голяма сграда с музей и градини, а силата на амбицията му е подсилена от думите:

"Следователно, нека да имаме сграда, великолепна, просторна, монументална и велика, към която всеки новодошъл в Колката ще се обърне, към която ще се насочи цялото население, европейско и местно население, където всички класове ще научат поуките от историята, а очите им ще видят съживени чудесата на миналото.”

Принцът на Уелс, по-късно крал, Джордж V, полага първият камък в основите на монумента на 4 януари 1906 г., а официалното откриване за обществеността е през 1921 г. Малко по-рано през 1912 г., малко преди завършването на строежа на мемориала "Виктория", крал Джордж V обявява прехвърлянето на столицата на Индия от Колката в Ню Делхи. Така мемориалът „Виктория” бива построен в провинциален град, а не в столица.

Интересен е факта, че мемориалът „Виктория” е финансиран от самата Индия. Принцовете и хората в Индия откликват щедро на призива на Кързън за средствата, и така общите разходи за построяването на паметника са осигурени.

Архитектът на мемориала „Виктория” е Уилям Емерсън, който е президент на Кралския институт на британските архитекти. Дизайнът е в индо-сарациновия възрожденски стил, като се използва смес от британски и моголски елементи с венециански, египетски, декански и ислямски архитектурни влияния. Сградата е с размери 103 метра на 69 метра и се издига на височина 56 метра. Изградена е от бял макрански мрамор. Градините на мемориала "Виктория" са проектирани от лорд Редесдейл и Дейвид Праин. Помощникът на Емерсън, Винсънт Джером Еш, проектира моста на северния аспект и градинските порти.

Мраморът за изграждането на монумента е доставен от каменоломната в Джодхпур, от където е мраморът за Тадж Махал. Ъгловите кули на мемориала са изградени в моголски стил. Стените на мемориала „Виктория” са свързани с отворени колонади. Южният вход, до който се достига по триумфална арка в памет на Едуард VII, е украсен със статуя на лорд Кързън. Вестибюлът на монумнета е раздвижен с бронзови бюстове и мраморни статуи на кралски особи. По стените украсата е осигурена от пана, изобразяващи сцени от живота и битието на кралица Виктория и текстове от имперски прокламации. В статите на мемориала „Виктория” са изложени скъпи от картини, скулптури, артефакти, книги и ръкописи – всички свързани с британската кралска фамилия и империята.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мемориал Виктория