Портата на Индия (The Gateway of India) несъмнено е най-известният монумент на Мумбай, Индия. Разположена на „Аполо Бундер” с изглед към Арабско море, Портата на Индия е предназначена да увековечи в историята посещението на крал Джордж V и кралица Мери през 1911 г., които са преминали през това място по време на пътуването си за празненство в Делхи по случай коронясването им за крал и кралица на Индия. Портата на Индия е популярна и с това, че това е мястото, от което последните британските войски са се оттеглили от Индия на 28 февруари 1947 г. Това събитие превръща Портата на Индия в епитафия на империята. Днес Портата на Индия е се нарежда сред най-големите и известни забележителности на Индия.

Масивната арка, наподобяваща много на Триумфалната арка, се намира на мястото, където някога пътници и посетители са слизали на брега. Проектът за тази грациозна арка е поверен на Джордж Уитет.  Портата на Индия е построена през 1911 г., а официално е открита през 1924 г. Както се каза вече, Портата на Индия е построена, за да отпразнува посещението на крал Джордж V и кралица Мери в Мумбай, преди да отидат в Делхи. Въпреки това, те виждат само макет на паметника, тъй като строителството не започва до 1915 г.

 За изгражднето на Портата на Индия е използван базалт с цвят на мед. Дизайнът на арката представлява комбинация от хиндуистки и мюсюлмански архитектурни стилове. Докато арката е изградена изцяло в мюсюлмански стил, декорациите са подчинени на индуисткия стил. Цялата арка е изградена от жълт базалт и стоманобетонна смес. Камъкът, използван за направата на паметника, е индийски, а перфорираните плоскости са доставени от Гвалиор. Портата на Индия е с височина 26 метра, централният й купол е с размер 15 метра в диаметър и е висок 26 метра в най-високата си точка.

Арката е украсена с елементи, които са взаимствани от мюсюлманската архитектура на Гуджарат от ХVI век. Паметникът е построен така, че да се оглежда в морето. Отразявайки лъчите на изгряващото и залязващото слънце, Портата на Индия променя цвета си от златисто през оранжево до розово.

Основният камък на Портата на Индия е положен на 31 март 1913 г. от губернатора на Бомбай (днешен Мумбай) сър Джордж Сиденхам Кларк. Плановете за арката, възложени на Джордж Уитет, са одобрени една през август 1914 г. В периода между 1915 г. и 1919 г. бива отвоювана ивица земя покрай пристанището, която е отредена за издигането на Портата на Индия. Земята, на която е построена Портата на Индия, е била кей , използван от риболовната общност, която по-късно е реновирана и използвана като място за пристигане на британските управители и други известни личности.  Строителството на този своеобразен символ приключва през 1924 г. Официално Портата на Индия е открита за обществеността на 4 декември 1924 г. от вицекраля на Индия Айзък Руфус, маркиз на Рийдинг.

Попиването на моголски влияния е съзнантелно търсено, тъй като е целено да се внуши връзката с по-ранните владетели и законността на британското колониално управлние.

Стените и четирите кули в архитектурата на Портата на Индия, които обгръщат величествения купол, са украсени със сложна решетка.

Порталът на Индия е основна туристическа дестинация в Мумбай и популярно събиране на място за местни жители, улични търговци и фотографи.

Порталът на Индия е паметник, който маркира главните пристанища на Индия и е основна туристическа атракция за посетителите, които пристигат в Индия за първи път.

През 2012 г. корпорацията за развитие на туризма премества "Фестивал на музиката и танца Elephanta" от първоначалното си място в Elephanta Caves (където се е състоял в продължение на 23 години) на Портата на Индия, заради големият капацитет, предлаган от мястото. Порталът може да бъде домакин на близо 2500 души, докато в пещерите Elephanta могат да бъдат настанени само около 800 души.

Има няколко събития, тясно свързани с Портата на Индия. Паметникът става свидетел на терористична атака на 25 август 2003 г., когато взрив от бомба окървави мястот пред Портата на Индия. Таксито, в което е била заложена бомбата, е било паркирано пред хотел Тадж Махал, един от най-старите луксозни хотели в града. Смята се, че силата на експлозията е хвърлила няколко души в морето. Един умствено разстроен мъж намушква две момиченца от Манипур пред Портата на Индия на 13 август 2005 г.

Хората могат да посетят Портата на Индия по всяко време на деня. Най-доброто време за посещение на Индия е през периода от ноември до март, тъй като тогава климатът е много приятен и има много по-малко шансове за дъждове.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласували Портата на Индия