Църквата Бом Джезус (Basilica of Bom Jesus) се намира в Стара Гоа – първата християнска колония в Индиите. Тази църква в Индия е обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Църквата Бом Джезус  е позната още и като църквата на свети Франциск Ксавиер, тък като той е живял в Гоа и е погребан в църквата.

В базиликата Бом Джезус  се съхраняват смъртните останки на Свети Франциск Ксавие, който бил много близък приятел на св. Игнатий Лойола. Франсис Ксавие починал на 13 декември 1552 г. на остров Санчиан по време на пътуване до Китай. Останките на светеца все още привличат огромен брой туристи от цял ​​свят (без значение от религията им), особено по време на публичния показ на тялото му на всеки десет години (последно се случва през 2014 г.).

Йезуитската църква Бом Джезус  е първата малка базилика в Индия и се смята за един от най-добрите примери за барокова архитектура в Индия.

Строителните работи по църквата започват през 1594 г. Църквата Бом Джезус  е осветена през май 1605 г. от архиепископа Дом Фр. Алексио де Менезъс. Този паметник на световното наследство се счита за ориентир в историята на християнството.

Църквата Бом Джезус  е една от най-старите църкви в Гоа и Индия. Църквата е построена в кръстовидна форма, като в архитектурата й се отличават йонийски, дорийски, коринтски и смесени стилове. Църквата разполага с три елегантни входа, които са увенчани с три огромни правоъгълни прозорци, следвани от три по-малки прозореца, и всичко преминава в красиво резбован централен фронтон.

Подът на базиликата е от мрамор, инкрустиран със скъпоценни камъни. Ако се изключат сложните позлатени олтари, то интериорът на църквата се счита за доста изчистен. Основният олтар е позлатен и е направен в бароков стил. На него е поставена голяма статуя на св. Игнатий от Лойола, който е един от спътниците на Франсис Ксавие.

Погледът на позлатената статуя на Игнатий от Лойола е насочен нагоре, излъчвайки възхищение към Исус. Освен това се отличава и позлатената емблема на йезуитите, обгърната в лъчиста лъчи. Над емблемата се намира Светата Троица - Отец, Син и Дух. Олтарната маса е позлатена и украсена с фигурите на Христос и неговите апостоли по време на Тайната вечеря.

В църквата Бом Джезус  се намират картини със сцени от живота на Свети Франциск Ксавие. Мавзолеят, където е разположен сребърнят ковчег с тялото на Свети Франциск Ксавие е подаръкът от Козимо III, великият херцог на Тоскана.

Мавзолеят на Свети Франциск Ксавие е проектиран от флорентинския скулптор от XVII век Джовани Батиста Фоджини и му отнема десет години да го направи. Ковчегът, съдържащ тялото на светеца, е изработен изцяло от сребро и е великолепно съчетание на италианското и индийското изкуство. Светите мощи на светеца се показват на всеки десет години по случай годишнината от смъртта на светеца. Неговият литургичен празник е 3 декември.

В църквата Бом Джезус  се помещава художествена галерия, която съдържа произведенията на сюрреалистичния художник Дом Мартин.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласували Църквата Бом Джезус