Майсур е третият по големина град в щата Карнатака в Южна Индия. Разположен е в подножието на хълмовете Чамунди, с население около 900 хил. души. Майсур е бил столица на Кралство Мисор, управлявано от династията Вадиайр цели 6 века между 1399 и 1956г. Нейните владетели- Хайдер Али и неговия син Тип Султан са покровители на изкуството и културата и допринасят за значителния културен растеж на град Майсур, който се превръща в културна столица на щата Карнатака. В град Майсур има 17 дворци, затова го наричат „Градът на дворците“.

Градът е център за йога, свързан със здравния туризъм и привлича местни и чуждестранни посетители. Майсур е най-много посещаван по време на десетдневния фестивал Десара през септември-октомври. Като атракция за туристите в града все още има авто-рикши и тонга-коне.  Един от най-чистите градове на Индия, през последните години в Майсур се наблюдава и растеж в индустрията на информационните технологии. Многото паркове и езера с места за отдих, са едно от нещата, които привличат в този толкова романтичен град .

Летището на Майсур е модернизирано, но все още авиокомпаниите срещат трудности при обслужването му. Едно от предположенията за името на града е, че е част от името на демона на злото Махисашура, управлявал района около Майсур според хиндуистката митология. Убит е от богинята Чамундешвари и в нейна чест е построен храм на върха на хълмовете Чамунди, който се нарича „Махисашура“. Така и градът приема името Махисуру, което при британците става Мисор. През 2014г. градът е преименуван на Майсур.
Освен с дворците, Майсур е известен със саритата си със собствена марка “Майсур“. Те се изработват от чиста коприна с втъкана златна нишка.

Идвайки в Майсур, туристът не може да не посети Майсурския дворец-един от най-красивите дворци в света, известен още като Амба Вилас. Проектиран от британския архитект Хенри Ъруин, той е построен в индийско-арабски стил между 1897и 1912г. и е официална резиденция на кралските семейства от Водеярската династия. Той заема огромна площ и е изработен с такова изящество,сякаш е приказно създание. Дворецът има три етажа със сивогранитни стени и мраморни розови куполи. Фасадата му има седем просторни арки и две по-малки, които съпътстват централната арка,чийто високи колони са уникални. Над централната арка се издига впечатляващата скулптура на Gajalakshmi, индийска богиня на богатството, късмета и изобилието, а около нея са моделирани слонове. Спазвайки традицията, влизайки в двореца посетителят трябва да си събуе обувките, а снимането  не е разрешено и остава само насладата да се докосне човек до тази красота.

Освен богатия интериор, в Майсурския дворец може да се разгледа Оръжейната зала, съхраняваща колекция от оръжия, принадлежали на членове на кралското семейство. Сред тях има копия и мечове  от 14 век, а също и оръжия от началото на 20 век. Интересна е и колекцията от костюми, но най-впечатляващ е тронът на махараджата, който поставяли върху неговия слон. Той е изработен от злато и е декориран със скъпоценни камъни. В събота, неделя и по празници, дворецът Майсур се осветява вечер от 100 хиляди електрически крушки и е много красив.

По време на фестивала Драсара, продължаващ 10 дни, Майсур е най-посещаван. Център на празненствата е дворецът Мисор.Тези тържества са въведени от крал раджа Водейяр през 1610 г.Първите дни от празника са придружени с много танци, музика, веселие, състезания по свободна борба и много други атракции. На десетия ден от фестивала Дасара, се провежда процесия по улиците на Майсур. Идолът на богинята е поставен на позлатена мантия на гърба на украсен слон, който се придружава от музикални групи и други украсени слонове, камили и коне. Процесията започва от двореца Мисор и продължава до определено място, където се извършва литургия. Тържествата завършват през нощта с факелен парад. Индийците вярват, че Дасара ще им помогне в изпълнение на желанията им.

Дворецът Джаганмохан е първоначално седалище на кралското семейство. Бил унищожен от пожар през 1897г., а новият дворец е възстановен през 1912г. През 1915г., той е превърнат в Художествена галерия, съдържаща повече от 2000 картини. Значителна част от тях са на индийския художник Раджа Рави Варма. Интересни са картините, нарисувани в стил „Мисор“, в който се използва и златно фолио при изображенито. Той се изучава в училището по изкуства „Виджаянагар“ в Майсур.

В концертната зала на двореца се организират танцови спектакли, музикални фестивали и др. културни прояви по време на фестивала Дасара.

Църквата „Св. Филомена“ е една от най-големите в Индия. Построена в готически стил, тя напомня на знаменития Кьолнски събор,който със своите 157м е една от най-високите катедрали в света. Най-високата част на църквата „Св. Филомена“ е 53м. Включена е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Летният дворец на Тип Султан, впечатляващ   с архитектурата, прекрасните фрески и обзавеждането говори за притежателя си. Тип Султан е известен с прякора „Тигъра на Мисор“ и се смята за един от най-просветените владетели на Индия. Той оказва яростна съпротива на британската колонизация в Южна Индия.
Посещението на пазара „Девараджа“, представляващ колоритно тържище за плодове и зеленчуци, е едно приключение и развлечение.

Паркът Бриндаван, намиращ се на 15 км от Майсур е прекрасно място за разходка и отдих. Създаден през 1932г., той е едно красиво бижу с езерото и музикалния фонтан, който е главната атракция на парка. Посещаван е от 2млн. туристи ежегодно, въпреки че входът е платен.
Майсур- градът с богато наследство от митове, романтични истории и чиста природа заслужава да се посети.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Майсур