Харидвар („Врата към Бога“ на английски Haridwar) е стар хиндуистки град, разположен в подножието на Хималаите в щата Утаракханд в Северна Индия. Населението му е около 300 хил. души. Градът се счита за едно от седемте най-святи места за хиндуистите, където те могат да постигнат мокша (духовно освобождение).

Харидвар има богато, древно  религиозно и културно наследство. В града могат да се видят стари хавели, които са великолепен пример на индийската архитектура от 18 и 19 век. Старинните къщи с изящни стенописи и сложна каменна облицовка заслужават да се видят. Градът е прочут център на аюрведическата медицина и традиционните познания, а покрай река Ганг се издигат множество древни храмове, ашрами( уединени места за живеене) и дхарамсали( странноприемници за поклонници). Атмосферата в Харидвар е забележителна, въпреки градската суматоха. Виждат се разхождащи се спокойно свещени крави, натрупани по сергиите купчини от яркочервена свещена пудра, шишета със свещена вода от Ганг и още много пъстроцветни стоки. Под сенките на религиозните фикусови дървета са се разположили свещени мъже-садху, които медитират или свирят на чилум( свирка).

Харидвар е един от четирите свещени града, в които на всеки 12 години се провежда Кхумб Мела, най-големият религиозен празник в света. Според преданието точно в река Ганг при Харидвар са попаднали няколко от капките на безсмъртието Амрит. Затова по това време, градът се посещава от около 7 млн. души, които се събират тук,  изпълнявайки ритуалистичното къпане по бреговете на р. Ганг, за да измият греховете си и да достигнат до Мокша. Освен това всяка година през април в града се чества празникът на поклонниците, но и през останалото време мястото е посещавано от много вярващи, идващи тук да се помолят и да се потопят в речните води от свещените стъпала, наречени гхати.

Според една от легендите, свещеният гхат Хар ки Паури е построен от крал Викрамадита( 1 век пр. Хр.), в памет на брат му Бхартари, който медитирал до бреговете на свещената река. Смята се, че бог Вишну е оставил отпечатъка на стъпалото си върху камъка , разположен на горната стена на Хар ки Паури( буквално означаващо „стъпка на господа“ ), където Свещената Ганг се докосва до него по всяко време. Затова тази гхата в Харидвар е една от най-почитаните в Индия. Тук се намира и 15-метровата статуя на богинята Шива с тризъбеца, която се вижда и от шосето, и от храмовете, и от планината. Всяка вечер на брега на река Ганг ,на гхата Хар ки Паури се извършва ритуалът Аарти. Най-интересният момент е краят на церемонията, когато богомолците пускат по водите на свещената река своите диас- малки глинени панички със запалени в тях свещички и украсени с цветя и ароматни смоли. Стотици са мъждукащите пламъчета, които отнасят злото и същевременно са вяра в доброто.

Интересното за град Харидвар е, че тук се сервира само вегетарианска храна без алкохол.
Една от най-големите забележителности на Харидвар е Бхарат Мата Мандир-осеметажен храм, посветен на Бхарат Мата( Майка Индия), разположен непосредствено до р. Ганг, открит през 1983г. от Индира Ганди. Всеки етаж на храма представлява една епоха от индийската история.

На първия етаж е статуята на Бхарат Мата. По-нагоре могат да се видят: етаж на известни герои на Индия, етаж на постиженията на почитани жени в Индия, етаж на велики светци от различни религии и съжителството им, различни форми на богинята Шакти, на седмия етаж са всички въплащения на бог Вишну. От последния осми етаж, изгледът към Хималаите и град Харидвар е великолепен.

Храмът Манса Деви е разположен на върха Билу Паут в Хималаите и е популярна туристическа дестинация. Има кабинков лифт, който предоставя приятно пътуване, а изгледът от върха е изумителен. И защото Манса Деви буквално означава „богинята, която изпълнява желанията“ и много хора идват тук с вярата, че ще притежават това, за което мечтаят.

Интересен е модерният храм Пауан Дам, изработен изцяло от стъклени парчета.

Заслужава да се посети Шанти Кундж, прочутият ашрам, представляващ уединено място за живеене, където хората идват да изучават йога и медитация. Намира се на 8 км от град Харидвар.

Ришикеш е красиво планинско градче на 24 км от Харидвар, също поклонническо място.
За любителите на дивата природа и приключенията, Националният парк Раджажи е идеална дестинация. Заемащ огромна площ, в парка има няколко входа. Най-близкият вход до Харидвар е на 9 километра.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Харидвар