Пури (Puri) е един от най-старите градове в източната част на Индия, щат Ориса и е едно от четирите най-свещени места за поклонение на хиндуистите. Населението му е около 200хил. души и е красив морски курорт на брега на Бенгалския залив.

Разхождайки се из града, човек добива усещането за свещенодействие-навсякъде ухае на тамян и във всяка къща има малък храм, чиято големина и украса зависят от възможностите на стопаните на дома.

Храмът Джаганат (Господар на Вселената) е главният храм посветен на бог Джаганат или Кришна. Той е едно от четирите места, което индусите трябва да посетят през живота си. Основан през 11 век, той и досега впечатлява с изумителната си архитектура. Особено значение храмът има за последователите на гаудия-войшневизма, тъй като основателят на тази традиция Чайтаня Махапрабху, бил предан на Джаганат и прекарал в Пури последните 16 години от своя живот. Всяко лято през юни-юли Главният храм Джаганат организира пищния празник „Фестивал на колесниците“ Ратха Ятра. Той е важен за индийците , тъй като помага на хората да възстановят взаимоотношенията си на любов и преданост към Върховния бог. Празникът Ратха Ятра продължава девет дни. През първия ден, храмовите божества Джаганат, брат му Баладеви и сестра му Субхадри се изнасят от храма на улицата в огромни пищно украсени колесници , които се теглят от хиляди хора. Шествието се отравя към храма „Гундича“, на 3 км от основния храм. Процесията символизира пътуването на Кришна сред хората. Шествието е съпроводено с музика и мантри( монотонно пеене ). Трите божества остават 7 дни в храма „Гундича“.

Храмът „Гундича“ известен като градината на Джаганат се намира в центъра на красива градина, заобиколена от стени със сложна конфигурация. Преди да пристигнат божествата, храмът се почиства основно. Светилището разполага с повдигната платформа с височина 12 м и дължина 5,8 м. Тук се поставят трите божества по време на празника Ратха Ятра, които всеки ден от престоя си се преобличат в нови дрехи. Храмът Гундича разполага с две порти-западна за влизане на боговете и източна- за отпътуване на божествата. По време на 9-дневната Ратха Ятра, влизането на чужденци в основния храм Джаганат е забранено, но храмът Гундича може да се посети срещу входна такса.

Храмът Локанат от 11 век се намира близо до храма Джаганат и е посветен на богинята Шива. Уникалната особеност на този храм е, че е във  водата по-голямата му част. Богомолците вярват, че като се помолят в този храм, ще се излекуват.

Храмът на Слънцето, намиращ се в градчето Конарк на 34 км от Пури е с изключителна архитектура-скулптирани блокове. Построен е през 13 век като гигантска колесница на слънчевия Бог Сурия с дванадесет двойки орнаментирани колела, дърпани от седем каменни коня.Някои от колелата са с ширина 3 м. Само 6 от 7-те коня са запазени до днес. Разпаднал се през 17 век, храмът  е възстановен отчасти наново. В дните на величието си, статуята на Бога на Слънцето оставала във въздуха с помощта на огромен магнит на върха на статуята , и друг- в мазето. В центъра на скулптурата имало диамант, който отразявал слънчевите лъчи  и обстановката ставала божествена и тайнствена. Но и това, което е останало от Храма на Слънцето е впечатляващо. Конарк е посещаван от много  туристи. Летището на столицата Бхубанешвар на щата Ориса е на 64 км от Конарк.

На 15 км от град Пури се намира занаятчийското  селище  Раджураджпур, където може да се отиде с велосипед под наем или с автобус. В Раджураджпур  има 120 тухлени къщи, в които се намират работилници на художниците, изработващи традиционни картини и сувенири на Ориса. Тук се рисуват интересните картини патачитра, правят се  гравюри върху палмови листа,играчки и сувенири от кокосов орех, юта и дърво. Любезните домакини показват с желание цялата технология на изработване на рисунките Патачитра. Най-древните такива картини датират от 12 век.

На изображенията на картините Патачитра могат да се видят сцени от живота на бог Кришна и други почитани богове в Индия. За Патачитра се използват традиционни естествени материали-лепило,въглища,сажди, органични пигменти, ракообразни, мекотели и др. Картината Патачитра се рисува на няколко етапа.Първо памучният  плат се обработва със смола, след това се грундира с креда, после се слага пюре от смола и тамаринд-семена, накрая се полира, за да се получи гладка повърхност. След това се пристъпва към рисуването по образец с черно мастило.  Оцветяването на картината е в характерни цветове-Кришна в синьо, Баладев в бяло, Радха и Судхара са зелени, Рама е жълт. Накрая завършената картина се покрива със защитно съединение. Цената на една картина Патачитра е в зависимост от размера и рисунъка и варира от 50 до 150 долара.

Град Пури се слави и с дългата плажна ивица, покрита със златист пясък. За любителите на риболова, някои от местните рибари предлагат разходка навътре в залива, където хвърлят своите мрежи. Изгревите и залезите на слънцето тук са нещо изключително, за това и край брега има оределени места, където могат да се наблюдават.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пури