Удайпур (Udaipur) е един от най-красивите и романтични градове в щата Раджастан, Индия. Създаден през 1553г. като столица на меварското кралство, той е разположен по хълмове между живописни езера, заради което го наричат „Езерния град“. Населението му е около 600хил. души. До Удайпур се стига лесно от всички по-големи градове на Индия-Делхи е на 660км, Мумбай е на 800км, Джайпур е на 300 км. Има добър жп транспорт и летищни превози, като и на 20км от Удайпур има международно летище. Подходящо време за посещение е между средата на септември до края на март и началото на април. Удайпур е популярна туристическа дестинация заради своите исторически дворци, музеи, градини, архитектурни храмове, както и традиционни панаири и фестивали.

Едно от езерата в Удайпур е изкуственото сладководно езеро от 14век., Пикола. Няколкото острова в него са застроени с прекрасни дворци, мраморни храмове и семейни имения.Разходката с лодка е едно красиво преживяване, защото могат да се разгледат всички красиви сгради,намиращи се в езерото.

Градският дворец в Удайпур е изумително красива сграда, разположена на източния бряг на езерото Пикола. По-скоро това е цял комплекс, представляващ поредица от дворци, строени по различно време от 1559г. насам.Според легендата раджпутският махараджа на Мевар, Удай Сингх, когато бил на лов по тези места, срещнал медитиращ свят човек. Странникът му казал, че това място е благословено. Затова през 1559г., владетелят построил тук своя дворец, а през 1568г.направил Удайпур столица на кралството си.

Главният вход на Градския дворец е през трикрила порта, построена през 1725г. Тя води до поредица от дворове, дворци, тераси, коридори и градини. Много красив е дворът на Пауните, наречен така, заради изключителните мозайки от стъкло, украсяващи стените му и то в по-голямата си част изобразяващи пауни. Днес, в Градския дворец се помещава музей с антични предмети, картини, декоративни мебели и прибори от царската епоха. В една част от двореца все още живеят потомци на кралската фамилия. 

Джаг Мандир е един от най-красивите дворци в Удайпур. Той е построен на остров в езерото Пикола от трима махараджи на кралство Мевар, като строителството започва през 1551г. и завършва през 1652г. Кралското семейство използва този изумителен дворец като лятна резиденция и увеселителен дворец. Шах Джахан, който построил Тадж Махал, намерил убежище тук, когато въстанал срещу баща си.

Храм Кесаряджи от 9 век е посветен на бог Ришаб дев-първият Джаин Тиртханкара( първият бог в джайнизма). Интересната му архитектура включва кули, арки, врати, стени, които са художествено издържани, красиви и очарователни. Петдесетте островърхи кули на храма се виждат от голямо разстояние. Основният идол в храма, Тиртханкара е издълбан в черен камък в падмасана йога поза (седнало положение, кръстосани крака) с височина около 1,1м.
 
Площад Сукхадиа е голям кръгов площад в северното предградие на Удайпур, в центъра на който е разположен тристепенен фонтан, висок 21м. Той е особено красив вечер, когато свети в различни цветове. Тук обикновено е много оживено, разходката и през деня и вечер, е приятно преживяване.

Храм Джаджикши се намира в центъра на града. Построен през 1651г. от махарана Джагат Сингх I, той впечатлява с многобройните миниатюрни скулптури на различните индийски богове и сцени от живота им. Храмът е забележителен пример на индо-арийската архитектура.

Гулаб Баг е най-голямата градина в Удайпур, разположена в сърцето на града. В нея се срещат много редки дървета и цветя, а също така и езерца, библиотека, детско влакче, зоопарк, храмове и др. забележителности.
Ако човек иска да попадне в света на приказките, то това е голямата градина с фонтани, павилиони, лотосов басейн и мраморни фонтани- слонове, Сахелион-ки Бари. Тя е построена от махараджата на Удайпур за 48-те млади жени от свитата на принцесата, посетила града.

Моти Магри е бронзов паметник на махарана Пратар с любимия му кон Четак, издигнат на върха на малък хълм.
Изкуственото езеро Фатех Сагар е разположено в северозападната част на Удайпур,  построено от махарана Джай Сингх и по-късно реконструирано и разширено от махарана Фатех Сингх. На красив остров насред езерото се намира градината на Неру с огромен шадраван и сградата на Удайпурската астрономическа обсерватория.

На върха на съседен хълм, на височина 944 м над средното ниво, е изграден дворецът Монсун- владетелска лятна резиденция. Панорамният изглед към езерата, дворците и околностите е нещо изключително.

В двореца Фатех се помещава“Кристалната галерия“. Тук се намира и единственото легло в света, направено от кристали, доставяни от най-известните производствени центрове в европа, Северна и Южна Африка. 

На остров Джаг Нивас в езерото Пикола е построен фантастичният бял мраморен дворец, наречен Езерния дворец. Построен е през 1743-1746г. Заемащ цялата площ на острова, той днес е превърнат в луксозен хотел и до него се отива с лодки с покриви. Може да се посети само ако се вземе стая с легло. Във вътрешния двор на този дворец-хотел има езеро с водни лилии. Обзавеждането и обслужването тук е такова, че сякаш си в приказно царство. 

Като във всички градове на Индия, и в Удайпур има много празници. Гангаур е един от най-важните местни фестивали, на който се празнува обединението на мъжа и жената и е символ на брачното щастие. Празнува се през месец март-април, когато се бележи края на зимата и продължава 9 дни. Жените почитат в къщите си глинени фигурки на „Ган“ и „Гаури“  т.е. бог Шива и небесната му съпруга Парвати. Девиците се молят за добър съпруг, а омъжените-за здравето на съпрузите си. В навечерието на празника, жените украсяват дланите и пръстите си с къна.Последният ден от празника има традиционно шествие от Градския дворец с идолите на „Ган“ и „Гаури“.Те се потапят в езерото Пикола от свещената гхата( стъпало), което е привилегия за Удайпур.

В занаятчийското селище Шилграм, на 3 км от езерото Фатех Сагар, се провежда 10-дневен фестивал на занаятите.
В Удайпур като в цяла Индия през юни се провежда Фестивалът на колесниците- Джаганат Ратх Ятра.
Заради интересната си природна даденост и много архитектурни паметници, Удайпур е място за снимки на много холивудски и боливудски филми, като „Джеймс Бонд в Индия“  .

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Удайпур