Дарджилинг (Darjeeling) е град в Североизточна Индия, щат Западен Бенгал, разположен на южния склон на Хималаите, на 2134м надморска височина. Населението му е около 110 хил. души. Известен още като „Кралица на хълмовете“, Дарджилинг действително е едно богатство с хладния си климат и много зеленина. Градът е създаден през 1835 г., когато Британската източно-индийска компания наема местността, за да създаде санаториум за своите войници.

След 1849г. по време на британското владичество, Дарджилинг се превръща в туристически център. Заради здравословния климат, тук идват много британци, пребиваващи в Индия, а също и богати индийци. Първите чаени плантации са засяти от британските заселници през 1841г. Скоро отглеждания в района чай добива международна известност, тъй като чайовете на Дарджилинг са ароматни и с деликатен вкус. Развитието на града през края на 19 и началото на 20 век, води до значителен приток на преселници от Непал, затова и днес мнозинството от жителите говорят непалски.

Една от най-големите забележителности на Дарджилинг е Хималайската железница, която свързва града с равнините на юг и е една от малкото действащи парни железници в Индия. Тя представлява теснолинейка с дължина 86 км и е построена между 1879 и 1881г. Разходката с Дарджилингската железница е едно екстремно преживяване. Тя е обявена от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство.

За туриста е интересно да посети Тибетските манастири-„Гум“, „Блутия Бусти“ и „Маг-дох-Йолмова“ близо до Дарджилинг, където монасите показват стари ръкописи и продават красиво оцветени религиозни знаменца с картинки. Посетителите окачват тези знаменца по околните дървета, като вярват в идеологията на тибетските монаси, че със силата на съзнанието, можем да постигнем невъзможното.

Гледката от Хълма на тигъра при изгрева на Слънцето е нещо, което туристът не трябва да пропуща. Тогава връх Канченджунга, третият най-висок връх в света, изглежда нереален с особеното сияние под влияние на първите слънчеви лъчи. Но за да се наблюдава този феномен, трябва туристът да стане от сън в 3 часа.

Когато няма облаци, от Дарджилинг се вижда и връх Еверест (8850м)-най-високия връх в света. В института по катерачество в Дарджилинг, основан от шерпа Тензинг Норгай, може да се види цялото оборудване, използвано за изкачването на Еверест през 1953г. от него и от сър Едмънд Хилари.

Хималайската зоологическа градина „Падмаджа Найду“ е място, където могат да се видят животни, обитаващи района на Хималаите. А в Ботаническата градина на Лойд растат прекрасни редки орхидеи.
Пагодата на мира, построена от японци представлява красива бяла сграда . Строителството й започва през 1972г.и завършва през 1992г.

Днес, Дарджилинг е град с красиви къщи в псевдотюдорски стил, накацали по склона на планината сред много зеленина. Най- близкото летище е Багдогра, близо до Силигури на 96км от Дарджилинг. От Силигури е най-добре да си наемете такси или джип.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дарджилинг