Белоградчик е град в България, разположен в западната част на страната и известен с непристъпните скали с феноменални форми, сътворени от природата. Името му идва от белите камъни, използвани за строителството на къщите в стари времена. Градът е възникнал с построяването на крепостта Калето. Древната твърдина е изградена още от римляните, които построили само две стени, а за  другите две са използвали два огромни естесвени скални масива. Крепостта служела за наблюдателница, като недалече от нея са открити и останки от акведукт.

Днес Калето е една от най-запазените български крепости. По времето на Иван Срацимир, владетел на Видинското царство, през втората половина на 14 век, тази крепост се нарежда по големина и значение след Видинската. Общата площ, заемаща крепостта е 10 хил.кв. м, стените й са дебели 2,5 м и са високи около 12 м, като по тях има амбразури за пушки. Необикновените форми на скалите са допълнение към крепостта и най-забележителното място на град Белоградчик.

Моделирането на релефните форми започва през епохата на еоцена преди около 35млн. години, когато районът се издига над морското ниво. Под въздействието на водата, вятъра и слънцето, започват ерозионни процеси, които превръщат скалите в образувания, на които хората дават различни имена-Адам и Ева, Ученичката, Овчарчето, Мечката, Камилата, Гъбите, Монасите и мн. други. За всяка фигура има легенда и слушайки ги, човек си представя сякаш истинските личности, изобразени от скалите. Разходката из този красив кът на България е едно приятно развлечение, защото пътеките са добре поддържани и природата е чудесна. Растителността и животинския свят са разнообразни. Така че, човек не може да не отнесе със себе си частица от фантастичните чудеса на природата.

Значимо събитие в Белоградчик е фолклорният фестивал „От Тимок до Искър-по стъпките на траките“, който се провежда ежегодно през месец септември. Фестивалът започва с шествие от Белоградчишката крепост, като участниците са облечени в традиционни тракийски костюми, а съпровода от овчарски гайди и други инструменти , създава весело празнично настроение.  Празникът продължава три дни. Вечер в подножието на скалите в местността „Панаирище“ се палят огньове, пресъздават се битки между съперничещите се племена, почита се тракийската богиня на лова и пазителка на семейното огнище Бендида със специален ритуал.

Близо до Белоградчик е Рабишкото езеро, за което се разказва легендата за страшното чудовище с тяло на човек и глава на бик, което живеело в езерото. Рабишкото е едно от най-големите вътрешни езера в България с диаметър 1,4 км и дълбочина 15м.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Белоградчик