Гангток (Gangtok) е град в Индия, красиво разположен в източната част на Хималаите и най-голям град на провинция Сиким. Населението му е около 100 хил. души. Сгушен сред един от високите хълмове на Хималаите с надморска височина 1780 м, Гангток се радва на умерен климат през цялата година и по тази причина е в центъра на туристическата индустрия на Сиким. Ако посетите Гангток през май, по целия криволичещ път в планината, ще се радвате на прекрасно нацъфтелите рододендрони. След 1894г., когато идват британците по тези земи, от малко селище, Гангток се превръща в процъфтяващ град. Тогава той става столица на щата Сиким. Гангток е център на тибетската будистка култура с интересни къщи, боядисани в различни цветове и с покриви, приличащи на пагоди.

Градът придобива известност след 1840г., когато е основан манастирът Енчей. Според легендата на това място се е приземил майсторът на тантрите лама Друптоб Карпо, след като полетял от върха на хълма Менам. Основни тибетски божества в храма са на Буда и Гуру Падмасамбхава като се вярва, че те са починали на това място. По стените на храма има изключителни фрески, изобразяващи будистки божества. Според вярващите тези божества винаги изпълняват желанията на своите поклонници.

Едно от интересните места за посещения в Гангток е сградата на Намгиялския научноизследователски институт по тибетология. Един чудесен образец на традиционния тибетски стил, музеят впечатлява с оцветените си дърворезби и стенописи. Известен център на будисткото познание, институтът разполага с една от най-богатите в света колекция от редки будистки книги, икони, ръкописи и тангки-знаменца с религиозни изображения. Тангка е забележителен занаят, представляващ сложно ръчно рисуван религиозен скрол в блестящи цветове върху плат, който се окачва в манастир или семеен олтар.

Гангток е град с невероятна природа, но най-добро време за посещение е от март до май. През мусонните месеци от юни до септември е обгърнат в мъгла и валят дъждове, но пък през януари тук се провежда религиозният празник Чаам. А посещението в прекрасния парк с орхидеи, където има около 450 вида от тези забележителни цветя, е едно чудесно преживяване.

По пътя осеян с красиви цветя, криволичещ над града, освен прекрасната гледка към Хималаите, се виждат резиденцията на губернатора в единия край на пътя и двореца, разположен на 1800 м надморска височина-от другата страна на пътя. Дворецът е открит за посетители един път в годината по време на празника на тибетската Нова година, когато хиляди хора се стичат да погледат знаменития танц на Черната корона, символизиращ победата на доброто над злото.

Освен Енчейският манастир, който е най-старият в града, други известни будистки храмове са ступата До-Друл Чортен и Румтексткият манастир. До-Друл Чортен е ступа, построена през 1945г. от Трушлик, ръководител на Нингма тибетския будизъм. Това е един от най-големите и най-важни храмове от този вид в Сиким. В него се съхраняват ценни реликви, свещени книги и мантри. Около сградата са разположени 108 мани или молитвени колела. Също така в ступата се помещава и религиозно училище.

Румтекският манастир, намиращ се в покрайнините на града е построен през 60-те години на миналия век, по модел на манастира Лхаса в Тибет. Той е един от най-свещените манастири на будизма и в него се съхраняват някои от най-редките тибетски будистки писания. Освен това от него се разкрива впечатляваща гледка към третия по височина връх в света-Кангчендзьонга.

Близо до град Гангток се намират храмовете Таши и Хануман, които са посещавани от много поклонници, вярващи в уменията на тези богове да побеждават тъмните сили.

Екотуризмът е важна икономическа дейност в района на град Гангток, включваща трекинг, алпинизъм, речен рафтинг и др. Невероятната природа, красивите езера в близост до града, Ботаническата градина и парковете са чудесно място за почивка за местните и чужди туристи. Най-близката жп линия е на 124 км от Гангток, а най-близкото летище е Вагдогра в близкия град Силигури. Такситата са най-широко достъпният обществен транспорт в Гантгок. Повечето от жителите на града пътуват със собствен транспорт, тъй като градските автобуси представляват само 1% от превозните средства. В Гангток има много религиозни празници, заради разнообразното етническо население-непалци, тибетци, християни и мюсюлмани. Тук се празнува Коледа, Холи, Дашайн, Тихар и мн.др.

Популярна храна в Гангток е момото-ядене, приготвено на пара от свинско и говеждо месо със зеленчуци в гъст сос. Местната бира се нарича „чанг“ и се сервира в бамбукови чаши, с тръстикови или бамбукови сламки. Жителите на Гангток са много музикални. Освен местната музика, често се случва да се чуе и западна рокмузика, така че посещението в този интересен индийски град може да е чудесно преживяване.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Гангток