Град Хайдерабад (Hyderabad) се намира в Югоизточна Индия, най-голям град и столица на щата Андра Прадеш или Телангана, разположен на левия бряг на река Муси. Населението му е около 7млн. души, заедно с града-близнак Секундерабад. Известен със своите архитектурни паметници, храмове, църкви, прекрасни паркове и базари, Хайдерабад е посещаван от милиони туристи всяка година. Най-подходящо време за посещение е от ноември до февруари. Близо до града е международното летище Раджив Ганди.

Градът е основан през 1586г. от мюсюлманския владетел Мухамад Кули Кутб Шах, който наема персийски архитекти, за да му построят града на мечтите, в който да си отдъхва, наслаждавайки се на красотата му. По негово време е построена емблематичната за Хайдерабад сграда Чарминар,разположена в Стария град. Това е една триумфална арка, майсторска смесица от ислямски и южноиндийски архитектурен стил, олицетворяваща културния облик на града. Според една от легендите, този уникален паметник, построен от Мухамад Кутб Шах е в чест на любимата му жена хиндуистка.

Близо до Чарминар се намира Маках Масджид, втората по големина джамия в Индия. Построена е през 17 век като строителството й продължава 78 години, а тухлите са със специален състав, за които се смята, че са донесени от Мека. Тройната сводеста фасада на този архитектурен шедьовър е издълбана в огромна скала от гранит.За построяването на джамията Маках Масджид са работили 8 хиляди души.

Над града на един хълм се откроява мраморният хиндуистки храм Бирла Мандир.
През 1724 г. Асаф Хан се титулова за „низам“ или наследствен управител, а Хайдерабад се превръща в развит град и столица на най-голямата индийска провинция, управлявана от княз.

Дворецът Човмахала е построен през 1750 г. Тук низамът е посрещал официалните гости и кралски особи, които били забавлявани освен в чудния дворец, но и във великолепния парк. Дворецът Фалакнума е една от забележителните сгради на Хайдерабад, който е построен в южната част на града от италиански архитект.С красивите си мраморни стълбища и великолепни фонтани, той е израз на могъществото на местните низами.
Голконда е един от най-великолепните запазени крепостни комплекси в Индия. Разположен е на хълм, а от останките на вътрешното обзавеждане се вижда, че крепостта е била много силно укрепление. Днес, около комплекса има огромен красив парк, а шоуто „Светлини и звуци“, представяно в крепостта, го прави желано място за посещение.

Гробниците на владетелите на династията Кутб Шахи са в близост до крепостта Голконда и представляват сгради с огромни куполи и големи минарета. Наскоро откритите гробници Пайгах са серия от мавзолеи с уникални геометрични скулптури.

Интересен за посещение в Хайдерабад е музеят Салаар Джунг, където може да се види най-голямата колекция от антични предмети събрани от един човек, датиращи от няколко столетия. Пуран Хавели е едноетажна сграда с европейска архитектура, където може да се види най-дългия гардероб в света на два етажа.

Освен със забележителните си архитектурни паметници, Хайдерабад в Индия е известен още като „Градът на перлите“, тъй като е глобален център за търговия с големи диаманти, изумруди и естествени перли. Нашумелият диамант „Кох-и-нор“ е намерен в диамантените мини на града. А на прочутия перлен пазар в Патхаргати се предлагат всевъзможни перли, бижута, картини, гривни с различни скъпоценни камъни, сарита и мн. други интересни неща.

В град Хайдерабад има множество езера, наречени „сагар“, което означава „море“. В този град, построен за отмора има 140 езера и 834 водни резервоара. Едно от най-старите изкуствени езера е Хюсеин Сагар, създадено през 1562г. по време на династията Кутб Шахи и било източник на питейна вода за Хайдерабад. То е известно още с високата 19-метрова статуя на Буда в средата на езерото. Около бреговете му е разположен огромен парк за разходка. С интересните атрактивни лодки, разходката по езерото и до статуята на Буда си е едно приятно преживяване. В Зоологическата градина на Хайдерабад има голямо разнообразие от животни и птици. Интересното при нея е, че огражденията са направени така сякаш животните се намират в естествената си среда. Тук се държи много на екологичната среда-не се разрешава ползването на пластмасови бутилки и чаши.

Днес в Хайдерабад има повече от 1300 фирми за информационни технологии. Разполага с 13 университета,като между тях са Институт по медицински науки, Университет по английски и чужди езици, а през 1982г. тук е създаден първият университет за дистанционно обучение. Разхождайки се из града, туристът може да седне в някоя от многобройните чайни и да се подкрепи с чаша превъзходен чай, подкрепен с някое от местните ястия.

Недалеч от град Хайдерабад, само на 20 минути път с кола, се намира Раможи филм Сити-най-големият в света студио-парк, обхващащ 2хил. дка площ построен през 1996г. Той е един от най-популярните центрове за туризъм и отдих в Азия и се посещава от 1.5млн. туристи годишно. Хайдерабад е град, стремящ се да върви в крак с новото време, но същевременно пази богатото си културно наследство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Хайдерабад