Шабла е малко градче с голяма, богата и дълговечна история, разположено в Североизточна България на 6 км от брега на Черно море.Историята на селището започва още от новокаменната епоха на петото хилядолетие пр. Хр. Разкопките на Големия остров в Дуранкулашкото езеро го определят като най-ранната каменна архитектура в Европа от 4500г. пр. Хр. Вертикалните пластове са пет, а разкритите останки от  сгради  са 212. Селището е уникално и заради открития единствен на Балканите двуетажен каменен храм от 5 век пр. Хр. и най-големия праисторически некропол на света, разположен на отсрещния бряг. След това по тези земи се редуват траките, после римляните...

Римляните дошли тук през 2 век пр. Хр. и открили селище с пристанище, наричано Карон лимен, по името на основателите си-карите, живели по западните брегове на Мала Азия. Има и крепостна стена, части от която се виждат и днес. Следващите заселници са прабългарите на Аспарух. От намерената при разкопки Колона със средновековен надпис, се разбира какво е било въоръжението им-ризници, шлемове, мечове, лъкове и дълги копия.

До 14 век в четирите селища на този район, които заемат прабългърите и славяните, се развиват  земеделието, търговията, а и отбраната им, е била добре организирана. Но заради  набезите на татари и печенеги, този край обезлюдява. България пада под турска власт и през 16 век турската империя решава да засели този район, като обещала на новите заселници земя и по-малки данъци. Отначало тук идвало само турско население, но по-късно започнали да идват българи от Котел, Сливенско, Старозагорско, Ямболско, Еленско, с. Чубра, Карнобатско.

Така се оформят новите селища около главното-Шабла, което възниква също по това време, вече по-навътре от морския бряг. За името му има много легенди...Една от тях е свързана с преданието, че близо до фара живеела в голямо имение Айше абла-красива туркиня, която развличала търговците, отсядащи тук. По-късно обитателите му се преместили да живеят по-далеч от морето, а името на селището останало като името на Айше абла без първата сричка. Друга легенда пък разказва, че името на Шабла има прабългърски произход, тъй като „шабъла“, значело „черпак“.

Будни били жителите на селището Шабла, което станало град през 1969г. Килийното училище, което е първото в околността, е основано през 1853 г. и е действало към местната църква, наречена „Св. Свещеномъченик Харалампий“.

Една от големите забележителности и символ на Шабла е фарът, който е умалено копие на знаменития Александрийски фар, едно от седемте чудеса на Стария свят. Шабленският фар е най-старият и най-висок по нашето черноморие. На скалния нос до него се намира най-източната точка на България-тук Новата година идва най-рано. Фарът е построен през 1786г. по проект на френски архитект. Той има форма на осемстенна пресечена пирамида, която се издига върху четиристранен фундамент. Височината му е 32м, а към върха на кулата му водят 130 вити стъпала и на всеки 25 сек. три пъти просветва бяла лампа. Фарът обозначава средата на пътя между устието на р. Дунав и Босфора и предпазва корабите от засядане в рифове. Сигналът му е видим от 17 морски мили. Ежегодно през лятото за един месец има така наречените „отворени врати“ , когато фарът може да се посети безплатно и да се разгледа отблизо, но само до втората площадка.

Други забележителности в района на Шабла са Тузлата и трите езера-Шабленското, Дуранкулашкото и това край село Езерец. Тузлата представлява езеро-лагуна и заема площ от 250 дка.Калта му е лечебна поради сероводородния й състав. В Тузлата и другите три езера се срещат редки птици, около 41 вида-белоока потапница, бял ангъч, кокилобегач и др. Дуранкулашкото езеро е включено в списъка на Рамсарската конвенция като местообитание на водолюбиви птици с международно значение.

В участъка около Тузлата има широка плажна ивица, морската вода е чиста и за хората, които обичат предизвикателствата тук е дивно и хубаво. В посока към селата Тюленово и Камен бряг, брегът става страховито красив. Водата е изваяла скали с чудновати форми, които изглеждат впечатляващо на фона на морските вълни.На Камен бряг ежегодно на 1 юли се провежда празникът Джулай морнинг , когато стотици хора посрещат изгрева на слънцето под звуците на музиката на Джон Лоутън, с която той призовава всеки да прегърне някого в тази вълшебна сутрин.  

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Шабла