Джодхпур (Jodhpur) е град в Северна Индия, разположен сред голите хълмове на пустинята Тхар. С население от около 1 млн. жители, днес Джодхпур е вторият по големина град в провинция Раджастан. Джодхпур е основан през1459 г. от раджпутския владетел Рао Джодха. Градът е разположен на стратегическия път от Делхи за Гуджарат. Благодарение на търговията с опиума, коприната, сандаловото дърво и кафето, Джодхпур скоро се превръща в голям търговски център. Тогава Рао Джодха премества столицата от Мендоре в Джордхпур. На едно от възвишенията на 125 м височина, в центъра на Джодхпур е разположена крепостта Мехрангарх, построена през 15век. Тя е една от най-внушителните крепости в цяла Индия, чиито стени са високи 36 м и широки 21 м. Този огромен комплекс включва внушителни по архитектура дворци и прекрасни градини.

Град Джодхпур се нарича „Град на Слънцето“, заради многото слънчеви дни през годината, а така също е известен като „Синия град“, защото много от къщите му са боядисани в синьо. Най-подходящо време за посещение на Джодхпур е през октомври, когато се провежда Манварския фестивал на песента и танца. Посещението на този интересен град може да стане с луксозния влак „Дворец на колела“,който пътува от Делхи, Мумбай, Джайпур и др. градове на Индия. Също така летището на Джодхпур е едно от най-известните в Раджастан и едно от най-важните за индийските военно-въздушни сили,но има и граждански въздушен трафик.

Дворецът Умайд Бхаван е един от най-големите в Индия. Построен от Умайд Сингх- един от последните местни владетели, той впечатлява с обема и прекрасното изпълнение в стил ар-деко. Строителството му започва през 1939г. по време на големия глад и продължава 15 години. Проектът е на британски архитект, а в осъществяването му участвуват над 3000 души.Величествената сграда има 347 стаи и е проектирана така, че температурата вътре в двореца е постоянна. Градината към двореца е подредена и поддържана с красиви алеи и зеленина. Днес, в едно от крилата на двореца живее със семейството си махараджата на Джодхпур, внук на Умайд Сингх, а 55 от стаите са превърнати в луксозен хотел. Всяка година през декември, когато е рождения ден на махараджата, дворецът е отворен за посещения и тук идват жителите на града, за да го поздравят.

Джавант Тхада е владетелски комплекс за кремация с мемориал от бели мраморни блокове. Разположен в подножието на крепостта Мехенгарх, той впечатлява с красивата си архитектура.
Ганта Гхар или Часовниковата кула, която е шедьовър като повечето архитектурни паметници в Джодхпур, заслужава да се види.

Мандоре е древната столица, разположена на 9 км от Джодхпур. С прекрасните си градини, ступи, гробници и кенотафи-надгробни паметници без гроб, Мандоре е място за разходка в миналото.
По пътя за Мандоре е разположен интересният храм Махар Мандир. Той притежава 84 колони със сложни каменни резби, показващи йогични пози, посветени на Шива.

На 8 км от града има един красив оазис за пустинния климат тук- езерото Балсаманд , създадено през 1159г. Прекрасни градини с рози, билки, манго и гуава са място за разходка и отмора. Дворецът Балсаманд, построен през 1936 г. допълва романтичността на това чудесно място.

Като във всеки град на Индия, пазарите са най-колоритното място за посещение. За Джодхпур, това са пазарите Гирдикот и Сардар, където може да се купи всичко-от дрехи, обувки, бижута и сувенири до храна и чудесни сладкиши. В многото малки магазинчета, туристът може да види как се прави стъклената гривна, как се боядисва дадена тъкан, как се лее сребро, как се заквасва мляко.

В Джодхпур има няколко предприятия за текстил, спортни стоки, килими, мрамор и прибори за хранене. Правителството отделя голямо внимание на образованието на младото поколение на Индия.На територията на града са създадени : Технически институт през 2008г., Институт за дизайн и разработка на обувки, Институт по медицински науки, Големи изследователски институти в областта на горите и проучвания за безводна зона, в областта на Космоса и мн. други.

Историческите сгради и пейзажи на Джодхпур са включени в редица филми с известни артисти и режисьори. Посещението на този интересен исторически град сред пустинята, би било приятно преживяване.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Джодхпур