Шринагар (Shrinagar) е най-северният град на Индия. С население от около 1,2 млн. души, той е най-голям град в Кашмирската долина, заобиколена от снежни върхове. Наричат Шринагар Северна Венеция, заради плаващите домове в езерото Дал. Тези къщи-лодки са се появили тук, когато са дошли британците по тези земи през 19 век. Оценили красотата на езерото Дал и околностите, но нямащи право да купуват имоти и да строят жилища, те измислили как да пребивават в прекрасната долина на Кашмир. Построили тези дървени къщички с всички необходими удобства.

Когато си тръгват през 1947г., продават известните къщи-лодки на местните. Днес те са туристическа атракция на Шринагар. Транспорта по езерото са лодките –гондоли или шикара. Освен за транспорт тези лодки се използват като плаващи пазари, които предлагат всичко-дрехи, сувенири, шалове, бижута. По средата на града минава река Джхелум, приток на Инд, над която са построени девет моста, свързващи двете части на града. Климатът в Кашмирската долина е най-приятния в Индия. Затова могулските императори избрали това място за почивка като оставили след себе си красиви джамии и чудни градини с хиляди растения. Могулските градини, впечатляващи с големината, цветята и фонтаните си, са най-посещавани от туристите. Тези, които са ги създали им дали имена, които са останали такива за поколенията.

Чашма Шахи е една от градините, създадена от губернатора на Мугхал по заповед на император Шах Джахан през 1632г. Разположена с изглед към езерото Дал, на фона на красивите планини, с петте фонтана и изискания двуетажен дворец на първата тераса, тази градина е най-хубава през пролетта, когато са цъфнали всичките цветя из лехите. Затова се нарича „Градина на пролетта“. Дворецът Пари Махал е построен в тази градина от мюсюлманския владетел Дара, който го използвал като обсерватория. Това прекрасно място е отворено за посещения от март до ноември. Градината Чашма Шахи се намира на 14 км от летището на Шринагар.

Нишат Багх е другата градина, създадена през 1632 г. за брата на император Джаханаджир, Асиф Хан. Със седемте си тераси и прекрасни водни канали , цветя и дървета, тя наистина отговаря на името си- Градина на удоволствията.
Шалимар е най-голямата градина покрай бреговете на езерото Дал, изградена от император Джаханаджир през 1619 г. за любимата му съпруга Нур Джехар. Началото на създаването на тази прекрасна градина е още от 12 век, когато управителят на Кашмир ПравесенаII, построил къща за отдих в североизточната част на езерото Дал и я нарекъл Шалимар, означаващо „Обител на любовта“ на санкритски. С времето къщата се срутила, но името останало. Когато през 1619 г. император Джаханаджир и съпругата му, посетили Шринагар, те се влюбили в това омайно кътче на Индия. На мястото на древната градина, изниква тази нова приказна градина, в която всеки следващ владетел е добавял по нещо.

Днес, градината Шалимар е с площ 12,4ха с дължина 587 м и ширина 251м. Трите тераси, заедно с фонтаните и с чинаровите дървета наоколо, са прекрасно място за разходка. Градината е свързана с езерото Дал с канал Шах Нахар, сдължина 1,6км и ширина 11м. На всяка от трите тераси има постройки с различно предназначение. На първата тераса има голяма зала със запазен до днес черен мраморен трон. На втората тераса е разположена залата за частни ауденции и кралските бани с фонтани и 410 чешми. На третата тераса в средата на изкуствено езеро е разположен Черния павилион, чийто таван и стени са изрисувани с много цветя в жълто, синьо и червено-красиви така както владетелите са виждали живота си –като вълшебство. В този павилион е и прочутия персийски надпис: „Ако има рай на земята, той е тук, той е тук...“А под всяка водна каскада в тази вълшебна градина има вдлъбнати ниши, в които са поставяли запалени маслени лампички, които нощем придавали някаква странна магия на околността. Градината Шалимар е един малък рай под върховете на Пир Панджал.

Град Шринагар е събрал в себе си различни религии и култури. Това личи от храмовете и светите места тук. Хиндуисткият храм Шанкарачаря е посветен на бог Шива. Построен от Раджа Гопадатия на хълм Гопадари над града на 330 м височина, той датира от 371г. пр. Хр. и се смята за свещен от будистите. Каменните стъпала към храм Шанкарачаря са построени по-късно. Той се смята за най-стария храм в Кашмирската долина и гледката към града и долината от тук е красива.

Светилището Хазратбал е едно от най-почитаните места за поклонение на мюсюлманите в Кашмир, тъй като тук се пази свещената коса на Мохамед( Мой-е Мукадас). Светилището е построено от бял мрамор през 17 век и е разположено на левия бряг на езерото Дал.

Джамията Масджид, разположена в Стария град на Шринагар е построена от могулския султан Шикандар през 1394г. и побира около 30 хил. богомолци. Вътрешният двор с дължина 375м, разполага с огромен фонтан. До върха на четирите минарета има вътрешни стълби, стигащи до терасите им, от където се открива внушителна гледка.
Хари Парбат е хълм над Шринагар, където има укрепление от 1808г. Но най-вече са интересни няколкото поклоннически храма на хълма.Един от тях е Шарика Мата, намиращ се в средната част на западния склон на хълма. Шарика Мата е богиня, притежаваща 18 оръжия и е на това място, където според легендата космическата енергия е най-силна. В деня на предполагаемия рожден ден на богинята, много поклонници идват тук, правейки жертвоприношение според кашмирския обичай-варен ориз с куркума, масло и сол, заедно с варен кози черен дроб.

Те вярват, че така богинята ще им помогне. Други светилища на хълмма са Храмът Махдоум Сахиб на Хъмза Махдоум-суфийски свещеник от 16век и храмът на Шах Бадахши, суфийски светец от 17 век. Има кабинкова линия с дължина 594м, позволяваща да се пътува до храма на суфийския свещеник Хъмза Махдоум на Хари Парбат.
Пазарите в Шринагар са най-интересното нещо за туриста. Освен лодките-магазинчета по езерото Дал, в Стария град има много малки магазинчета, в които могат да се намерят сувенири, дрехи, обувки, бижута и др. Много интересни са фигурките от папие маше- кашмирски занаят, който се прилага и в други страни. Добре смачканата оризова хартия се смесва с малко вода и от полученото тесто се правят различни фигурки, които оцветени са много красиви.

Най-подходящо време за посещение в Шринагар е от юни до септември. Летището, което има интересна сводеста архитектура има редовни вътрешни полети до Делхи, Мумбай, Лех и др., а също и международни полети.
Шринагар е град, който оставя незабравими спомени...

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Шринагар