Маргао (Margao) е град в Южна Индия, разположен на брега на река Сал, в най-малкия щат Гоа. С население около 90 хил. души, Маргао е втори по големина и един от най-старите градове на щата. Наричан вратата към Южен Гоа, Маргао се явява негова търговска и културна столица. Градът отстои само на 6 км от Арабско море, където има прекрасни плажове със златист пясък и това го прави посещаван от много туристи. Голяма част от сградите в град Макао са със забележителна архитектура, останала от португалците, които идват тук през 1543 г. и остават тук близо 400 години. Щатът Гоа се освобождава от колонистите през 1961г.

Идвайки в Маргао, колонистите разрушили много от хиндуистките храмове, заменяйки ги с християнски църкви. На Църковния площад „Ларго да Игрежа“ се намира църквата „Св. Дух“, която е издигната на мястото на древния храм Дамодар. Красивата бяла сграда в стил индийски барок вечатлява с изяществото си. Другата църква на този площад е „Саб Банзам Гхор“ или Домът на седемте гардове. Това е една къща в имението на Енрико де Силва, която винаги е привличала туристите.

Пътят след „Ларго Да Игрежа“ се разделя на две като единият води към града, а другият-към малкия параклис на хълма Монте. От върха на хълма, гледката към града и околността е фантастична.

Градският площад на Маргао се гордее с двете си градини-Общинската и Ага Хан, които са идеално място за разходка. Градините са шедьоври на градинарското изкуство.Още на входа с е изписано „GARDEN“ с вечнозелен щрих. Тук могат да се видят много редки цветя, храсти и мангови дървета. Алеите са широки, има детски кътове, а великолепното розово дърво приютява посетителите под ухаещите си цъфнали рози. На този площад е разположено кметството-двуетажна сграда с арковидни ниши, останала от португалското присъствие. Общинската библиотека се помещава в част от сградата на кметството. На Градския площад се издига статуята на Луис де Менезес Браганса (1878-1938), водещ индийски журналист, писател, политик и антиколониален борец на Гоа. Около паметника има красива композиция от цветя.

В град Маргао две църкви заслужават интерес. Едната е Гръцката църква, съхраняваща едно рядко разпятие на възкръсналия Христос, чийто образ е покрит с лист, но липсва короната от тръни. Втората църква „Св. Себастиян“ е известна още като „Пандова“, заради древните пещери точно зад църквата.

Има два храма в Маргао, които заслужава да се посетят. Единият от тях е „Шри Дамодар“, разположен в къщата на семейство Найк и е известен с това, че тук е отседнал Свами Вивекананд преди да замине за Чикаго на религиозния конгрес. Другият храм Хари Мандир се намира в част от офис-сграда.

Рачолската семинария се намира на 8км от Маргао и е кацнала върху един хълм. Тук първоначално е имало храм на Шайите. По-късно върху него е построена мюсюлманска крепост, която е разрушена от португалците. От нея са останали един ров и порта. Построената от колонистите църква през 1521г., е за обучение на монаси за разпространение на християнството.

Интересна туристическа дестинация е селището Лутолим, на 10 км от Маргао. Това е един музей сред природата, показващ живота на селяните от Гоа. Има и ресторант, където туристът може да опита екзотичната гоанска кухня.
Имението Менезес Браганса е най-великолепното в околността. В малкото селце Чандор, на 13 км от Маргао, то е създадено от заможното семейство Браганса през 16 век. Къщата в имението е на два етажа с 28 красиви прозорчета, гледащи към входа. В къщата са запазени една част от изисканите мебели и китайск порцелан.

Град Маргао е интересна туристическа дестинация. Освен забележителностите, за туриста е интересен плажът и морето с кристално чистите си води. Арабско море е идеално за гмуркане-подводният свят е богат на корали, тропически риби, акули и морски костенурки.

Посещението на стария рибен пазар около Градския площад е интересно преживяване. Но посещението на Покрития пазар си е най-екзотичното преживяване. Толкова много неща!Такова изобилие на плодове, зеленчуци, подправки, превъзходни шалове, бижута, сувенири, сарита и отделно помещение за риба.

Маргао е едно очарователно индийско градче, което си заслужава да се посети. И тук като във всички градове на Индия, пътуването с рикша е шокиращо изживяване.

Най-подходящо време за посещение на Маргао е от октомври до март. Жп гарата Мадгаон е най-голямата и най-оживена в щата Гоа. Всички влакове спират в Маргао и минават през важни туристически обекти, близо до Маргао. Най-близкото летище до Маргао е Даболим, намиращо се на 23 км от град Маргао.
Маргао-град с вълнуващо минало, красиво настояще и мечтано бъдеще!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Маргао