Замъкът Ел Моро е един от символите на Хавана и е разположен на висок хълм с изглед към океана. Строителството му започва през 1585 г. по време на испанското владение над Куба и е възложено на военния инженер Хуан Баутиста Антониели (1550-1616). Очертанието на замъка има форма на неправилен многоъгълник, който следва формата на скалата, върху която е построен и е заобиколен от дълбок ров.

Изграждането на замъка Ел Моро съвпада с това на замъка Сан Салвадор де ла Пунта от другата страна на залива. Така двата замъка охраняват залива и град Хавана от вражеските кораби. Ел Моро е основна защита на Хавана и залива до изграждането на крепостта Ла Кабаня в края на 18 век. От едната си страна замъкът е недостъпен с повече от 20-метровите високи скали.  Построен много здрав, замъкът издържа на 40-дневната   английска обсада през 1762г., докато не е пробит от масивна експлозия в единия му край.

До замъка Ел Моро се стига по подвижен мост, до който може да се отиде през Тунела на амразурите към Пласа де Армас-военния плац. През 1763 г., на този площад е издигната двуетажна сграда за военния гарнизон. Днес тук се помещава Сала де История де Фар и Кастильо, където са изложени модели на кубински отбранителни замъци и морски фарове, придружени с тяхната история. Някога тук е имало и школа за обучение на управители на фарове.

Поредицата от батареи представляват интерес за посетителите: Балюарте де Аустрия(Baluarte de Austria) са оръдия, насочени през амбразурите към рова; Балюарте де Техеда(Baluarte de Tejeda)-насочени на изток и Батерия де Веласко (Bateria de Velasko), наречена на испанския генерал и губернатор, по чиято идея е изграден замъкът. На юг от замъка е разположена Батареята на дванайсетте апостола (Baluarte de los Doce Apostoles), получила името си от големия брой оръдия, останали от испано-американската война.

Суртида де лос Тинахонес показва колекция от големите глинени съдове, в които в миналото се е съхранявало рапично масло за поддържане светлината  на фара, висок 10 метра, издигнат през1844 г.на мястото на стария разрушен фар. Той придобива електрическо осветление през 1945г. Гледката от най-високата му част, където има красив балкон, е впечатляваща. 

След реконструкцията през 90-те години на 20 век, залите на замъка функционират като галерии, в някои от тясе изнасят концерти или се провеждат други културни мероприятия. Освен това на територията на замъка има и два ресторанта, които заедно с добрата храна, предлагат и красива гледка към Хавана и пристанището. Има и много магазинчета за сувенири.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Замъкът Ел Моро