Този внушителен бастион заема площ повече от 10 ха и е разположен на високия хълм, където е замъка Ел Моро. Строежът на крепостта започва през 1763 г. след инвазията на англичаните в Куба по проект на френски инженери. Ла Кабаня има форма на равнобедрен триъгълник като на места каменните валове имат дебелина 12м. Предназначена да брани сухопътния достъп до пристанището, Крепостта „Ла Кабаня“ е строена в продължение на 10 години и струвала 14 млн. дуро. Впечатлен от високата стойност на строителството на крепостта, испанският крал Карлос III се пошегувал като казал, че подобно крупно укрепление ще може да се види с телескоп от Мадрид.

Крепостта има система от защитни ровове на различни нива, така че ако нападателите преминат единия ров, се оказва трудно ва преминат през следващия.

В крепостта „Ла Кабаня“ се влиза през монументален бароков портал. Зад него, подвижен мост над празен ров отвежда туриста до Ровът на лаврите ( Ел фосо де лос Лаурелес), който е бил място за екзекуции за провинилите се. Крепостта е служела като затвор за бунтовниците-националисти през 19 век, а по-късно и за привържениците на режима на Батиста. Когато Че Гевара установява главната си квартира тук след победата на Кубинската революция, крепостта „Ла Кабаня“ е затвор за противниците на режима на Кастро. В западната й част се намират Музея на Че Гевара и малък параклис с изумителен олтар.

Вечер, крепостта цялата е окъпана в светлина и тогава войници, облечени във военни облекла от 18 век, стрелят с оръдията, отбелязвайки края на деня. Тази церемония е останала още от колониалната епоха, когато сутрин в 4.30 са отваряли вратите, а вечер са ги затваряли като това се известявало с оръдеен огън.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Крепост Ла Кабаня