Ведадо е квартал на новата буджоазия в Хавана. Изграждането му започва в края на 19 век и достига своя връх в началото на 20 век. Развитието на търговията, заедно с това икономическия и социално-културен растеж на град Хавана, налагат създаването на нови квартал. Създаването на Ел Ведадо започва в началото на 1858 г. върху обширно буферно пространство, което се превръща в един подреден елегантен квартал с много зеленина и красиви къщи и имения.

През 1870г. в квартал Ел Ведадо има едва 20 къщи край морето. Но постепенно той процъфтява и се разширява. В квартала се появяват още две красиви напречни улици. В проекта за новия квартал вече фигурират паркове и задължителни градини към къщите. За първи път в страната са въведени букви и цифри за улиците. Започват да се строят и по-високи сгради на по 20-30 етажа.

Сградата на Фокса се смята за едно от седемте чудеса на кубинското гражданско инженерство. Намира се на улиците 17, 19,M и N в квартал Ведадо. Изграждането на тази величествена сграда продължава две години и четири месеца, благодарение на испанския архитект Мартин Домингес Естебан и кубинските-Ернесто Гомес Бартоломе Бестард. В строителството на 36-етажната сграда е заложена втората в света необикновена бетонна конструкция.

Небостъргачът заема площ от 10 хил. кв. м и притежава 373 апартамента, гаражи, училище супермаркет, магазини, ресторанти и театър. Част от сградата е заета от радио и телевизионни студиа. На 33-ия етаж на тази величествена постройка се намира ресторантът La Toppe, от където гледката е незабравима.

Къщата на Дълси Мария Лойназ (1902-1997), известна кубинска поетеса и писателка, се намира на ул.Е 19 и е една от най-красивите къщи в квартала Ведадо. Дълси Мария получава много международни награди за богатото си творчество като най-престижната от тях е „Мигел де Сервантес“ през 1992г. След триумфа на революцията, даровитата писателка изпада в немилост и живее изолирано в къщатат си Ел Ведадо.

Гробището на Колумб е другата интересна забележителност на квартал Ведадо. Открито през 1871 г., то е ключов етап в развитието на градската архитектура на новия квартал и най-големия некропол в Хавана. Посветен на големия мореплавател и откривател на острова Христофор Колумб, този некропол се простира на 50 ха площ. В предвид значенито на паметниците, които се намират тук, това гробище е обявено за Национален паметник на Куба. Вратата към Некропола е с внушителни размери-дължина 34 м и височина 21 м и изобразява теологичните добродетели на благотворителността, вярата и надеждата.

Един от най-забележителните архитектурни паметници в гробището е този на група пожарникари, загинали по време на дежурство през 1890 г. Дело на испанския скулптор Агустин Куерол, загиналите са изобразени с истинските им лица.

Най-посещаваната гробница е „Ла Мирагроса“. Тя е на Амелия Гойре де ла Хоз, дама от висшето общество, която умира при раждане през 1901г. Гробът е посещаван от много бездетни жени, които се надяват, че като почукат три пъти върху гробницата, ще се сдобият с дете.

В това култово гробище са погребани едни от най-известните кубинци като писателя Алехо Карпентиер и световно-известния шампион по шах Хосе Раул Капабланка (1880-1942), а също и героините от революцията Хайдее Сантамария и Селиа Санчес. Има паметник и на студентите, загинали при атаката на Президентския дворец през 1958 г.

Малекон е един от най-красивите крайбрежни булеварди на Ел Вададо, Хавана, построен през 1901 г. от американския губернатор ген. Леонард Уудс( 1860-1927). Осемкилометровият Малекон се вие по северните брегове на океана и е любимо място за среща на влюбените и децата, които идват тук да плуват в квадратните бани, изсечени в крайбрежните скали.

Има много забележителности по този красив булевард Малекон. Тук е паметникът на 288-те загинали моряци при експлозията на американския крайцер „Мейн“ в пристанището на Хавана през 1898г. Наблизо се намира така нареченият Трибунал антиимпериалиста, открит през 2000 г. и е място за антиамерикански демонстрации.

Паметникът на Калисто Гарсия в долната част на булеварда, в чест на генерал Гарсия –герой от борбата за независимост, издигнат през 1959 г. На булевард Малекон се намира Посолството на САЩ, а също и хотел „Ривиера“, открит през 1958 г. и собственост на мафиота Майър Лански. Той е представител на модернизма.
Една от най-представителните сгради в квартал Ведадо е тази на Националния хотел.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ведадо