Нощното шоу на „Тропикана“ е известно в цял свят с ярката си програма, красиви костюми и танци. Историята на Тропикана започва от бохемски нощен клуб в Хавана, наречен Еден концерт, под ръководството на кубинския импресарио Виктор де Кореа. Трима мъже оказват решително влияние в по-нататъшната съдба на кабарето- Рафаел Маскаро и Луис Бълар, собственици на казина и Гилермин Перез Шаонт, известен като Мина, който купува имот в покрайнините на Хавана, сега квартал Мирамар.

Природата около имението с площ 24 хил. кв. м. е впечатляваща с многото зеленина и тропическа растителност. На тях им хрумва идеята да направят на това красиво място кабаре под звездите. Виктор де Кореа харесва предложението, което му правят тримата приятели и през декември 1939г. премества всичките певци, танцьори и музиканти в преустроеното имение.

Първоначално клубът е известен под името El Beau Site, но после де Кореа решава да го преименува на Tropikana, заради изключителната тропическа растителност и за благозвучие добавя сричката „na“, която е последна в прозвището на собственика- Mina.Клуб „Тропикана“ е открит официално на 30 декември 1939г. с участие на знаменития оркестър на Алфредо Брито. Популярността сред туристите е огромна. Но избухването на Втората световна война и участието на САЩ в нея, намалява интереса към кабарето.

През 1950г. ръководството на Тропикана се поема от Мартин Фокс, известен комаржия, натрупал голям капитал в казината, и Алберто Ардура и Оскар Ехемдендия. Те го превръщат в един от най-известните нощни клубове на континента. Тропикана се задържа на висота през трудните времена, включително и в периода на временната забрана на хазарта в казината. Ардура наема мажоретския хореограф Родерико Нейра от главния си съперник в кабаре Сан Суси, а Факс ангажира големия кубински архитект Макс Борхес Ресио да построи сградата на кабарето.

Той създава една фантастична постройка от параболични бетонни арки и стъклени стени на закрито. Огромни овощни дървета са оставени на мястото си, което прави обстановката още по-въздействаща. Откриването на новата сграда е през март 1952г. Тогава Acros de Cristal притежава 1700 места, а за ония времена тя е една от шестте кубински сгради, включени в забележителностите на модерното изкуство през 1954г. Централната сцена е под открито небе, ако вали шоуто се отменя.

Момичетата на „Тропикана“ са известни в цял свят с красотата си, костюмите и танците, които изпълняват. Кабарето представлява един вид музикален театър, който се копира в Париж, Ню Йорк и Лас Вегас. В представленията на кабаре „Тропикана“ са участвали знаменитости като Силия Крус, Тито Пуенте, Ла Лупе, Ксавие Чугат,Пол Робесън, Яма Смамак, Кармен Миранда, Нат Кинг Коул и Джоузефин Бекер. Позната като „Рай под звездите“, Тропикана стана известна с шоу-момичетата си и домино-турнирите, а също и с грандиозните продукции, будещи възхищенията на туристите. Съпругата на Нат Кинг Коул, Мария описва представлението на Тропикана по следния начин: „Зашеметяващо! Гледах с отворена уста...имаше толкова много цветове, толкова движение... и изпълнението на оркестъра!“

Скоро Тропикана се превръща в магнит за международни знаменитости, музиканти , красиви жени и гангстери. В дългия списък от звезди са: Едит Пиаф, Франк Синатра, Джуди Гарланд, Мерилин Монро, Ърнест Хемингуей, Антъни Куин, Ингрид Бергман и мн. др.

През 1956г. Мартин Фокс организира специален туристически пакет „Клуб Тропикана“. Самолетната компания „Кубина Еърлайнс“започва двупосочни полети, които осигуряват на клиентите на клуба пътуване от Маями до Хавана-Тропикана и ги връща обратно в Маями в 4 часа сутринта. В самолета се предлага бар и малка версия на оркестъра на Армандо Ромеу за всеки, който има смелостта да танцува по пътеките.

След Кубинската революция през 1959г., казината са затворени. Собствениците на Тропикана се пръскат по света. Мартин Фокс и съпругата му Офелия Суарес емигрират в Маями. След смъртта на съпруга си, Офелия се премества в Лос Анжелис заедно с приятелката си Роза Санчес. Къщата им се превръща в място, където се събират приятели и съседи и продължават традициите на турнирите по домино на Тропикана.

Но Тропикана продължава да радва хилядите си почитатели и днес. Посещава се от много чужденстранни туристи. Представленията започват в 21 часа като в цената на билета влиза 0,25 л ром и леки закуски и напитки. Цените на билетите са високи, започват от 75 долара, но все пак е добре билетите да се резервират предварително.
Тропикана- едно необикновено шоу, което си струва посещението!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Тропикана