Варадеро е красив курортен град, привличащ с магнитна сила много туристи, заради чистия пясък, бистрите води и коралови рифове. Разположен на полуостров Икакос, Вардеро е на 140 км от Хавана. Полуостровът е широк 1,5 км в най-широката си част и отделен от Куба чрез канала Кауама. На тази ивица земя се намира най-северната точка на Куба-Пунта Икакос. Варадеро притежава 20-километрова плажна ивица и е летен курорт още от 1870г.

Особена известност Варадеро получава след като американският милионер Иреней Дю Понт купува огромен парцел от полуострова и построява тук свое имение. Къщата в имението е построена през 1931г. като разполага с четири етажа, много стаи и бани, библиотека и дори великолепно заредена изба. Днес, имението на Дю Понт се е превърнало в прекрасно място за отдих с хотел Лас Америкас, извисяващ се в източния край на централния плаж. А голф-игрището на Дю Понт с 9 дупки се е превърнало във Варадеро голф клуб с 18 дупки. Клубът на голф-игрището е разположен в бившата резиденция на Дю Понт, където има изискан френски ресторант. На последния етаж на сградата е бар Мирадор, който предлага освен приятната обстановка и впечатляваща гледка към океана особено при залез слънце.

Наблизо е Делфинариумът, където могат да се видят представления с тези огромни, но мили морски обитатели.
Испанецът Хосе Итуриос-собственик на известната фирма за ром „Ареховала“, построява през 1938г. прекрасна къща около лагуната. Освен това, богаташът построил тунел под първо авеню, излизащ на плажа. Той и до днес е действащ и води до Международния център за гмуркане на СПА-центъра, притежаващ един от най-големите коралови рифове на планетата.  Днес, имението на Итуриос се е превърнало в парка  Josone във Варадеро, който предлага почивка покрай езеро с лодки, а присъствието на щрауси и даже камили, е едно изненадващо развлечение.

Варадеро има една от най-големите хотелски инфраструктури в карибския район и се радва на около 1 млн. посетители годишно. Тук има условия за гмуркане, риболов, яхтинг, парашутизъм и конна езда. Не липсват и атракционните автомобилни рикши. Плажът на Варадеро разполага с една от най-добрите услуги за събиране на отпадъци.

Интересно преживяване , което се предлага в този „Слънчев бряг“ за Куба, е разходката с лодка със стъклено дъно през което могат да се видят рифовете, фауната и морските забележителности на дъното на океана.
Екологичният резерват Вараикакос, разположен на 296 хектара площ в източния край на острова, представя условия за екотуризъм. Пешеходни пътеки водят до пещерите Амбросио, които са били скривалища за пирати и избягали роби в миналото, но  могат да се видят и  индиански рисунки.

Единственият по рода си морски парк на Куба, Кайо Педро де Норте е изкуствено създаден през 1990 г. за любителите на дайвинга. Разположен на север от плажа Лас Кавалерас, той се простира на площ от 2 кв. морски мили. Морският парк Кайо Педро де Норте представлява развлекателен подводен парк, съчетаващ красотата на подводния свят, приключения и безопасно плуване. На дълбочина 15-30 м е създаден крупен „артефакт“ на архипелага, за чиято цел са били потопени пасажерски самолет АН-24, 102-метрова фрегата, канонерска лодка (голяма лодка с три оръдия на носа) и яхта. Всичките  тези съдове са обрасли с корали и водорасли. Любителите на дайвинга могат да наблюдават останките на самолета и яхтата, красиви риби и корали, даже могат да се намерят и красиви раковини за спомен. За изследване на забележителностите в морския парк, посетителят може да потърси помощта на дайвинг-центъра „Барракуд“.

Летището Хуан Гуалберто Гомес се намира на 20 км от Варадеро. То е второто по големина в Куба и има международни полети.

Така че ако обичате слънцето, пясъка и морето-Варадеро е най-подходящото място в Куба.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Варадеро