Морон е град в Куба, разположен в североизточната част на провинция Сиего де Авила, наброяващ около 60 хил. жители. Освен това той е град на кръстопът, свързващ град Сиего де Авила и Северната крайбрежна магистрала. Създаването на Морон датира от 1543г., а основатели са семейства, емигрирали от Санкт Спирит и моряци-андалусци , плавали по северното крайбрежие на острова в търсене на приключения и богатство и дали името на родния си град в Испания. Повечето от къщите в Морон са двуетажни, като първата двуетажна дървена къща в Морон е построена през 1887г. Тя е запазена до днес, намира се на Castle Street и е истинско предизвикателство за онова време.

Псевдонимът на Морон-„градът на петела“, произлиза от далечните дни, когато един корумпиран съдия, спечелил незавидното прозвище „петелът на Морон“, е прогонен от града. Управата на града решава да се издигне статуя на Петел на южния вход на града, който е негов символ. На откриването през 1955г. присъства Фулхенсио Батиста и паркът около статуята започва да носи името на диктатора. След революцията стауята е разрушена. През 1982г. е издигната нова статуя на Петела от бронз, създадена от художника Армандо Алонсо и известната кубинска скулпторка Рита Лонга (1912-2000). Близо до тази емблематична статуя е Часовниковата кула, показваща времето, а металният петел кукрига автоматично при изгрев и залез слънце.

Хотел „Морон“ е една от най-красивите сгради на града. Фасадата му гледа към главния булевард „Тарафа“, водещ до първата жп гара на Морон, изградена през 1924г. с красиви витражи по тавана, облицована с мрамор от Италия и внушителна почти толкова, колкото тази в Хавана. Булевард „Тарафа“ преминава в улица „Марти“, която води в стария квартал, в центъра на който е паркът Аграмонте. Този малък парк- площад е заобиколен от старомодни къщи, боядисани в пастелни цветове, с червени покриви.

Скромната църква „Св. Лурдес“ също е на този площад. А Музеят Каонабо представя малка колекция от експонати, обхващащи времето отпреди Колумб до революцията.

Католическата църква в Морон е единствена в страната, имаща крепостна кула с вратички в стените й. Тя се е използвала като казарма във войните за независимост и в борбата за национално освобождение на Куба.
В крайбрежните равнини на север от Морон растат острици и мангрови дървета, обхващащи големи площи. В центъра на тази влажна зона се намира най-големият естествен резервоар в страната с площ 67 кв. км., Лагуна де ла Лече. Заради особения матов цвят на водата, който се получава от наносите от гипс, езерото се нарича още Млечната лагуна. Наоколо се виждат да се разхождат фламинго, а пъдпъдъци, патици и др. видове птици се събират на ята в соленото езеро. Пътят до езерото започва от северната част на парка Аргамонте.

На около 30 м навътре в лагуната е разположен наколния ресторант Атарая, който е най-посещаваният в Морон. Тук могат да се намерят различни морски дарове като омар, скариди, различни риби и др. В пещера на южния бряг на Лагуна де ла Лече, кабарето Ла Куева, предлага интересна програма и забавления. На брега на езерото има офис, където можете да си поръчате пътуване по езерото с кораб за улов на риба-карагьоз, костур и тилапия, а после да си приготвите сами храна по желание със собствения улов.

Ежегодно в езерото Лагуна де ла Лече се провежда Воден карнавал, който съществува още от 1955г. Той продължава няколко дни като взависимост от темата на състезанието, стотици украсени и декорирани лодки плуват по езерото. Накрая журито избира три от лодките за победители като ги оценява и по оригиналност. Близо до езерото се намира Музеят на захарта, намиращ се в бившата захарна мелница Сентрал Патрия о Муерте. Движейки се по магистралата Морон-Кайо Коко, се вижда селцето Комунидад Селиа Санчес, с къщи в холандски стил от изкуствено дърво с високи фронтони( фасади) .

На около 40 км от Морон е разположен архипелагът Хардинес дел Рей(Jardines del Rey)-група острови с прекрасни плажове, наричани още Градините на краля. Само два от 400-те острова са най-достъпни и обитаеми. Това са Кайо Коко и Кайо Гилермо. Те са свързани с основния остров с изкуствена магистрала. Близо 19-километровата бяла пясъчна ивица на Кайо Коко е разделена на няколко плажа. Има много хотели тук, предлагащи приятна почивка на това диво островно бижу. Само на 3 км от Кайо Коко е другият остров- Кайо Галермо, разположен на площ от 13 кв.км. Кайо Галермо е известен с най-високите дюнови ивици на Карибите, достигащи до 15 м при Playa Pilar. Този плаж носи името на кораба за спортен риболов на Хемингуей. Това чудесно място е вдъхновило писателя да напише романа си“Старецът и морето“. Крайбрежията и на двата острова са идеални за водни спортове, разходки с яхти и катамарани.

До Кайо Коко може да се стигне по издигната 27-километрова пътека през Баия де Перос или Залива на кучетата.Този залив приютява най-голямото ято фламинго в Карибите. Кораловите рифове, обитавани от костенурки, гъби, горгони и корали, са част от Национален парк „Ел Бага“. Тук се предлага и езда с коне. А така наречените Градини на краля, заради кралските палми, растящи тук, присъстват в романа на Хемингуей „Острови на течението“. Съвършените пясъци, миещи се от кристалночисти води, са примамлива дестинация за туристите. А град Морон е мястото, където може да се напазарува и да се смени приказната крайбрежна обстановка.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Морон