Сантяго де Куба е град, разположен в югоизточната част на острова, на едноименния залив. С население около 470 хил. души, той е вторият по големина град в Куба след Хавана. Издигащата се зад него планина Сиера Маестра, обуславя по-влажния климат, а красивите пейзажи, съчетаващи величието на морската шир и интересната растителност, са нещо впечатляващо. Не случайно паркът Баконао( Baconao), с площ от 180 хил. ха, на 20 км от

Сантяго де Куба е обявен от ЮНЕСКО за част от Световната мрежа на биосферните резервати.

Сантяго де Куба е създаден през 1515г. от испанския конкистадор Диего Веласкес де Куелар, който е и първият губернатор на Куба. Заради стратегическото положение на града, той става първата столица на страната от 1522 до 1589г., когато столицата е преместена в Хавана. Сантяго де Куба процъфтява като търговско пристанище, а така също и от добива на мед в близката мина Ел Кобре. Освен това градът е отправна точка за експедициите на Хуан де Гриалбаба и Хенри Кортес до бреговете на Мексико.

През 1639г. Сантяго де Куба е укрепен с крепостна стена, за да се предпази от набези. Най-известното укрепление на града е Кастильо де Сан Педро. Сантяго де Куба става основно пристанище за търговия с роби, предимно от Африка. Те са необходими за работа в захарните плантации и мините. В края на 18 и началото на 19 век в града има приток на френски и британски имигранти, много от които идват от Хаити след бунта на острова през 1791г. Така се увеличава многообразието от националности в Сантяго де Куба. Историята на града е тясно свързана с историята на Куба.

Сантяго де Куба е мястото, където испанските войски претърпяват поражение на 1 юли 1898г. на хълма Сан Хуан Хил по време на Испанско-американската война. В този град започва Кубинската революция с неуспешното нападение на казармите „Монкада“ от бунтовници начело с Фидел Кастро. Братята Франк и Хосе Пайс организират тук мащабна революционна организация, която помага на Кастро през 1959г. В Сантяго де Куба на 1 януари 1959г. от балкона на кметството, Фидел Кастро обявява победата на Кубинската революция. Тази забележителна сграда е издигната в неоколониален стил през 1950г.

Старат част на Сантяго де Куба е много привлекателна със стръмните улички към пристанището, къщите, останали от колониалното присъствие и многото паметници и скулптури. Сърцето на историческия център на града е бившият Пласа де Армас или военният плац. Днес, този площад носи името на Карлос М. Сеспендес (1819-1874), наричан „Бащата на нацията“. Земевладелец, адвокат и поет, той освобождава робите от плантацията си в Ла Демахагуа през 1868г. По-късно Сеспедес е обявен за водач на революционната армия и на първото Народно събрание на Републиката. В негова чест е издигнат паметник на едноименния площад.

Домът на Диего Веласкес, основателя на този град, също се намира на този забележителен площад. Уникалната сграда, построена през 1516г. се смята за една от най-старите в Куба. В тази къща-дворец са преплетени няколко колониални архитектурни стила. По-късно в нея са живели изтъкнати фамилии на Сантяго де Куба. Красивите мебели, изисканите сервизи, прекрасните полилеи, изложени в къщата-музей-всичко това говори за разточителния начин на живот на хората, живели тук. Терасата,близо до двореца, е с прекрасен изглед към залива и днес е едно допълнение към къщата-музей на Диего Веласкес.

В южната част на този славен площад, се откроява куполът на Катедралата „Успение Богородично“, построена през 1922г. Предполага се, че тук са погребани останките на Диего Веласкес. В източната част на Катедралата е разположен Музеят на провинцията, който представя експонати на религиозното изкуство и статуи.
Хотел Касагранда, издигащ се на площад Парке де Сеспедес, предлага прекрасна почивка с питие на терасата на първия етаж, надвесена над площада или пък на бара, разположен на покрива на хотела, от където се открива възхитителна гледка към Стария град на Сантяго де Куба.

Бившият пазарен площад Пласа де Долорес е по-малък, но сенките на вечнозелените тамаринди , омайните цветове на бугенвилиите и пейките от ковано желязо му придават уют, спокойствие и очарование. Площадът носи името на църквата „Нуестра Сеньора де лос Долорес“, извисяваща се на хълм, близо до него. Сградите около площада са запазили колониалния архитектурен стил с великолепните балкони от ковано желязо. Статуята на Франсиско Висенте Агилера( 1821-1877), автор на националния хълм на Куба, се издига на площада „Долорес“. В съседство е училището, където е учил Фидел Кастро между 1935-1941г., което днес е превърнато в концертна зала.
Разхождайки се в тази част на Сантяго де Куба, туристът непременно трябва да се отбие в ресторанта от 17 век La Isabelica, където трубадури забавляват посетителите с традиционна кубинска музика.

В близост до площад „Долорес“ е Градският музей „Емилио Бакарди Моро“, който е най-старият в Куба. Основан през 1899г. от Емилио Бакарди, кмет на града, син на създателя на фабриката за ром „Бакарди“ и революционер, музеят притежава удивителна фасада. Музеят разполага с три изложбени зали. В първата зала е представена колекция от артефакти, свързани с войните за независимост от момента на създаването на Куба до наши дни. Има изложени лични вещи на Антонио Масео (1845-1896)-един от ръководителите на борбата за независимост от испанското владичество. За Карлос Мануел Сеспедес и Хосе Марти-титаните на борбата на кубинския народ, също има много вещи и документи. Втората зала е художествена галерия от творби на кубински и европейски художници и скулптори. На приземния етаж са разположени експонати на египетската археология, а също и единствената на острова мумия на египетски фараон.

На север от площад „Сеспедес“ са разположени няколко църкви от 18 век. Църквата „Нуестра Сеньора дел Кармен“ (Iglesia de Nuestra Senora del Carmen) e известна със своите статуи. Нейното създаване датира от 1796 г. и се характеризира с простота на дизайна си, но пък с богата дантелена декорация, определяща мавританското влияние върху местната архитектура. Църквата е последно място за почивка на кубинския композитор Естебан Салас(1725-1803).Църквата „Сан Франсиско“(Iglesia de San Francisko) от 1790г. с уникалната си камбанария и основният бароков олтар, е превъзходен пример за постиженията на 18 век. Съвсем наблизо е църквата „Санто Томас“ , построена през 1715г. и смятана за един от най-старите храмове в Сантяго де Куба. До тази скромна църква се намира един от най-емблематичните паркове на града Ла Пласита, където измореният от дългата разходка турист може да поседне под сянката на някое от гигантските дървета капок, чиито корени излизат над земята като пипала. Църквата „Сантисима Тринидад“ също от 18 век е известна с разкошния таван и елементи от неокласицизма.

Интересна забележителност на Сантяго де Куба е Къщата-музей на братята Франк и Хосе Пайс. На 30 ноември 1956г. Франк (1935-1957) води злополучното нападение на полицейското управление в Сантяго де Куба, така че да съвпадне с пристигането на Кастро от Мексико на борда на Granma. През юни 1957г. е убит от полицията по-малкият брат Хосе, организатор на масовите демонстрации срещу режима на Батиста. Месец след това и Франк е убит. Работниците от Сантяго де Куба обявяват спонтанна обща стачка в подкрепа на каузата за независимост на двамата братя и по-нататъшната борба продължава.

Музеят Каса Натал де Антонио Масео(Museo Casa Natal de Antonio Maseo) напомня също за борбата за независимост. Той се помещава в скромната родна къща на Антонио Масео, роден през 1845г. Масео е един от най-забележителните борци за независимост, наричан още „Бронзовия титан“, заради изключителната му физическа сила и съпротива срещу наранявания от куршуми и остриета. Мулатът е вторият по ранг командващи силите на Мамби по време войната за независимост. Умира в битка през 1896г. Родната му къща е обявена за национален паметник.

Казармите „Монкада“ са една от славните забележителности на Сантяго де Куба. Те се намират в потъналото в зеленина предградие Суеньо. Тук е дадено началото на революцията през 1953г., когато 26-годишният Кастро застава начело на въоръжени бунтовници за атака на военните казарми. Свидетелство за това нападение са дупките от куршуми по стените. След този неуспешен опит, по нареждане на Батиста, дупките са запълнени.

Но след победата на революцията, те са възстановени, за да напомнят за това емблематично нападение. Казармите „Монкада“ са основани като испанска крепост, а днес те са превърнати в училище. Три стаи са преустроени в Музей на революцията с изложени карти, окървавени униформи и предмети и документи от този решаващ за Куба ден.
Срещу казармите „Монкада“ има живописен парк, в дъното на който се намира бившата болница, от където Абел Сантамария-един от водачите на щурма и 22-ма съратници, стрелят по „Монкада“. Днес, сградата на болницата е превърната в музея „Абел Сантамария“.

В квартала Суеньо грациозният 15-етажен хотел „Сантяго“ контрастира с околните дървени постройки в карибски народен стил от 1791г. Срещу хотела е поставен паметник-барелеф на Че Гевара и кубинските му съратници, загинали в боливийската кампания.

В Сантяго де Куба също като в Хавана има Площад на революцията, който побира 200 хиляди души и се намира на кръстопътя на улиците Авенида де лас Америкас и Авенида де лос Либертадорес. Внушителният паметник на Антонио Масео върху кавалерийски кон се издига на този площад. Вътре в паметника се намира експозиционна зала, където е разказана дейността на Масео чрез холограми, а на осветения барелеф са изобразени различни битки.
Интересен за посещение е Африканският културен център „Фернандо Ортис“ в Сантяго де Куба.

Той разполага с няколко постоянни изложбени зали, които включват: скулптури, домашни прибори, картини, маски, музикални инструменти и др. африкански предмети. Също така центърът разполага с голяма климатизирана зала, където се провеждат семинари, конференции и следдипломни курсове, свързани с африканското наследство на Куба. В двора на центъра има артистични дейности по танци, музика, театър, поезия и пластика.

За тези, които се интересуват от историята на фотографията, могат да посетят един малък музей „Имахен“ в квартал Vist Alegre на Сантяго де Куба. Музеят предлага колекция от около 500 камери и фотоапарати, а също и шпионски апарати на ЦРУ.

За туристите, които искат да почувствуват атмосферата на миналото, могат да се качат на атрактивна карета и да се разходят по булевард Авенида Менендес до огромното гробище „Санта Ифигения“, което е една от привлекателните забележителности на Сантяго де Куба. Пътят минава покрай новата жп гара и бившата фабрика за ром Бакарди.

Основана през 1868г., тя е най-старата запазена фабрика за ром в Куба. В дегустационната зала може да се опитат различни видове ром, приготвени тук. Каретата ще ви отведе до част от крепостната стена около Сантяго де Куба. Това е една от 116-те такива, които оформят кордон около града. Интересна е 200-метровата фреска по крепостната стена, която проследява историята на Куба в 30 пана. Каретата ви довежда до гробището „Ифигения“. Създадено през 1868 г. , то е второто по големина в страната след Некропола на Колумб в Хавана. Много видни личности от кубинската история са погребани тук.

Гробницата на Карлос де Сеспендес, бащата на нацията, се намира тук. На нея гори вечен огън, за да покаже голямата заслуга на тази велика личност за кубинския народ. Най-важният мавзолей е този на Хос Марти, охраняващ се от трима войници на входа. Самата гробница е покрита с кубинското знаме, под шестоъгълна кула, проектирана така, че Слънцето винаги да я обгръща с лъчите си. В гробището са погребани още Емилио Бакарди, първият президент на Куба, Томас Естрада Палма( 1835-1908 ), а също и членове на революционното движение срещу Батиста като братята Франк и Хосе Пайс. Известният кубински китарист Компай Сегундо също е погребан тук. Гробницата на дългогодишния кубински лидер Фидел Кастро също е в това гробище.

Наред с многото исторически паметници, площади и паркове, Сантяго де Куба е известен със своите карнавали. Карнавалът в Сантяго де Куба е известен още от 18 век, когато и на робите им е разрешено да празнуват. Днес, годишният фестивал на карибската култура се провежда през юли и е най-пищен от всичките карнавали. Празнуващите се обличат като богове и свирят на китайски корнети, а ритъмът на барабаните ехти, когато върволици от танцуващи конга се понасят надолу по Авенида Хесус Менендес.

Кубинците умеят да се веселят. Куба очарова света със своята гореща салса.Тази нажежена музика и танцът са широко разпространени и са неизменна част от кубинската култура и от почти всеки нощен клуб. Не се изненадвайте, ако някой кубинец ви покани на дансинга, за да ви покаже неустоимите движения на този страстен танц. За да се насладите на изживяването можете да вземете няколко урока. В Сантяго де Куба това може да стане в Real Cuba .

Сантяго де Куба разполага с международно летище, носещо името на Антонио Масео. То приема полети от Европа и Доминикана, а също и от Хавана и други градове на Куба.

Сантяго де Куба е град с много площади, исторически паметници, спомени за революцията, натрапчива музика и пленяващо очарование. Той Ви очаква!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сантяго де Куба