Историческият парк „Ел Моро“, разположен недалеч от Сантяго де Куба с изглед към входа на залива Сантяго, представлява каменен колос, предназначен да пази града от набезите на пирати. Известна още като Кастильо де Сан Педро де ла Рока, крепостта е проектирана през 1637г. под ръководството на италианския военен инженер Джовани Батиста Антонели.

Строителството на крепостта е извършено по заповед на губернатора на Сантяго де Куба с цел отбраната на града. Крепостта е разположена около склона Моро и представлява серия от тераси на четири нива с три вала за укрития на артилерията. Снабдяването с хранителни и военни припаси ставало основно по море, но и по суша откъм най-горното ниво на крепостта и всички те се съхранявали в хранилища, издълбани в скалите.

Строителството на тази внушителна крепост продължава близо 40 години като междувременно е разрушавана няколко пъти. Например през есента на 1662г., град Сантяго де Куба е нападнат от английски и френски флибустиери, начело с капитан Кристофър Мингс (1625-1666), които превземат града, плячкосват го две седмици, разрушават крепостта и напускат Сантяго де Куба. След тези събития, испанското правителство отделя средства за възстановяване на Кастильо де ла Рока като същевременно увеличава и гарнизона на 300 човека.

В следващите години здравата крепост удържа нападенията от пирати. По-късно част от нея е превърната в затвор, а останалата част от крепостта продължава да действа като военен обект. Последната атака на Кастильо де ла Рока е през 1898г. по време на Испанско-американската война, когато САЩ нападат Сантяго де Куба. До началото на 20 век, крепостта остава в руини, докато през 1960г. е започнало възстановяването й.

Днес туристът може да се разходи из объркващия лабиринт от тъмни коридори и из залите на Музея на пиратството. Той разполага с експонати, разказващи историята на крепостта, а военноморските действия по време на Испано-американската война са показани на релефна карта. В някои от залите са изложени къси широкоцевни пушки, мачете и др. реликви от колониалното минало. В крепостта има обикновен параклис с голяма дървена статуя на Христос.

Фарът дел Моро е разположен на носа на крепостта и всяка вечер войници в исторически костюми маршируват до него, за да изпълнят cafionazo-церемония с изстрел от оръдие и издигане на кубинския флаг. Взривният изстрел и прекрасната гледка от стените на този удивителен образец на испанската колониална архитектура, са едно изключително преживяване. През 1997г. крепостта „Ел Моро“ е обявена за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. 

Кайо Гранма(Cayo Granma)- остров, закътан в дъното на пристанището, може да е една приятна екскурзия, ако се съчетае с посещение на „Ел Моро“. До острова се стига с пътнически ферибот от Парке Аламеда на Авенида Хесус Менендес в Сантяго де Куба. Очарователните къщи с червени покриви, надвесени над водата ще ви харесат, а спирката в ресторанта за морски дарове Restaurante El Cayo ще задоволи вкуса и на най-претенциозния турист. На върха на хълма е църквата „Сан Рафаел“, от където гледката към залива е изумителна. На 5км северно от кея са акостирали различни по народност яхти и корабчета, очакващи собствениците си за екзотична разходка. В близкия парк се издига статуя на кубинския революционер Франк Пайс.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ел Моро, Сантяго