Ел Кобре е малко градче на 27 км от Сантяго де Куба, разположено сред дивната растителност на планината Сиера Маестра. Името му идва от думата „медна“(cobre) и е свързано с медните мини в областта, в които са работили предимно роби. Те са освободени през 1801г., много по-рано от събратята си на полетата със захарна тръстика.

Градът става известен с внушителната сграда на базиликата, която съхранява 30-сантиметровата дървена статуя на Милосърдната Дева. Според легендата тази необикновена статуя е открита през 1602г. от рибари, които щели да се удавят във водите на залива Нипе. От потъване ги спасила статуята на Светата Дева с Младенеца, която се появила до лодката на дъска с надпис: „Аз съм Дева Мария на милосърдието.“Рибарите запазили тази ценна находка и чудодотворната й сила се прославила в страната.

През 1612г., рибарите донесли статуята на Девата в Ел Кобре, но първото светилище на милосърдната Дева било построено едва през 1686г. Пътят до него се счита за мини-поклонничество и много хора го изминават пеша, за да измолят здраве и успех от Девата. Базиликата „Нуестра Сеньора дел Кобре“ (Basilica de Nuestra del Cobre) е издигната през 1927г. и е посветена на чудодейната Дева Мария на милосърдието, официално обявена за светец-покровител на Куба през 1916г. от папа Бенедикт XV.

Днес, често я наричат „Девата-мамби“, защото поборниците за свобода на Куба са я считали за своя покровителка. В задната част на тази удивителна сграда се намира Салонът на чудесата, който е изпълнен с дарове на вярващи от близо 200 години, оставени като благодарност за изцеление. Няколко стъпала водят до бароковия сребърен олтар, над който в стъклена кутия се пази статуята на Девата на милосърдието. А сред оброчните статуи в църквата „Ел Кобре“ се намира и тази на един борец партизанин, дарена от майката на Фидел Кастро, Лина Руиз, за да закриля сина й по време на борбата срещу диктатора Фулхенсио Батиста.

Базиликата „Ел Кобре“ е светилище, което е най- важното за поклонение в цяла Куба. Всяка година на 8 септември, когато е празникът на Девата от Кобре, хиляди хора участват в процесията, когато със статуята се минава по улиците на града. Много хора, които не са католици, също почитат статуята на Девата на милосърдието като символ на борбата за независимост срещу испанските колонизатори.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ел Кобре