Гуантанамо е столица на едноименната провинция на югоизточна Куба. С население около 200 хил. души, градът се намира на 32 км навътре от брега и представлява добре поддържан колониален град. Основан в края на 18 век в областта на ферма Санта Каталина, Гуантанамо е исторически град. Наименованието на Гуантанамо на местен език означава „Земя сред реките“. И наистина трите реки Бано, Джайбо и Гуасо и долините им, спомагат за икономическото развитие на града. Разцветът на града настъпва особено след 1791г., когато много от въстаналите роби в Санто Доминго или Доминиканската република, се заселват тук, заедно с френските си господари. Търговията с кафе, захар, тютюн и селскостопански продукти стига до небивал растеж.

Архитектурата на Гуантанамо е смесица от френски, испански и местни стилове, които го правят различен и същевременно привлекателен. Градският живот се върти най-вече  около централния парк Хосе Марти, засенчен от дърветата на Laburnum- род малки дървета с красиви жълти цветове. Тук е  атрактивната църква „Санта Каталина“ (Iglesia Parroquial de Santa Catalina), построена през 17-18 век. Храмът има формата на гръцки кръст като едната му част е удължена, за да побере купола и параклиса на Дева Мария от Фатима.Вътре в църквата има картини със значителни размери на художника Angel Toledano и фреска от Виктор де ла Вега, която заема Основния олтар. В храма се пазят интересни реликви като прекрасна златна чаша и романски кръст от 13 век.

Пласа дел Меркадо (Plaza del Mercado) е пазарният площад, на който се намира така нареченият Salcines дворец,носещ името на своя създател и представляващ архитектурното бижу на Гуантанамо.  Проектирана в еклектичен стил( използване на елементи от различни периоди в една творба) от архитекта Хосе Летицио Салкинес през 1914г., тя е една от най-представителните сгради  на развиващия се град. Внушителната постройка има три етажа и четири оформени зони със стоманобетонни покриви, свързани с пешеходен проход като на четирите ъгъла се извисяват великолепно оребрени куполи. На върха на единия от куполите има скулптура на жена с корнет (меден духов музикален инструмент), символизираща гръцко-римската богиня Фама, изработена от италианския скулптор Америко Чини Кстати. През 1992г., статуята „Фама“ е призната за официален символ на Гуантанамо. Прекрасната сграда на площад Меркадо е открита през 1921г. като център за продажба на селско-стопански  и птичи продукти. Но днес, първият етаж е художествена галерия, после следва музей на декоративното изкуство, център за културно наследство и др.

Известни личности, родени в Гуантанамо са емблематичния герой на Куба Педро Агустин Перес, завладяващият поет и историк Regino Eladio Boti, първият космонавт на Латинска Америка Arnaldo Tamayo Mendez, а също и няколкократен шампион по борба Felix Savon. Известността си Гуантанамо придобива и с песента „Гуантанамера“( Жена от Гуантанамо), създадена от Хосейто Фернандес. Тя е най-популярната кубинска песен, която се изпълнява от световно известни състави. Британският културен и социален  център в Западните Индии поддържа жива англоговорящата карибска култура в Гуантанамо. Посетителите са добре дошли, особено когато има музикални и танцови инициативи.

На 26 км от Гуантанамо в полите на Сиера дел Кристал, се намира Каменната зоологическа градина де Пиедра. Тук земеделецът-скулптор Анхел Иниго Бланко е издялал повече от 300 животни от всички континенти от големи скали както и сцени от бита на фермерите, пръснати из гората. Лъв и слон с височина около 3м са едни от първите му скулптури.

На север от град Гуантанамо се намира планината Sagua Baracoa. Това е една от последните непроменени дъждовни гори в света и съдържа голям брой застрашени растителни и животински видове. През 1996г. тези територии са учредени в национален парк Александър фон Хумболт, а през 2001г., той  е обявен за обект на Световното природно наследство на ЮНЕСКО като един от най-важните  биосферни резервати в Карибския басейн. На юг от град Гуантанамо, пейзажът се характеризира с огромни каменни планини, които изглеждат като ръчно изработени скулптури „Monitongos“.

Най-голямата известност на Гуантанамо е във връзка с военноморската база на САЩ, разположена в началото на едноименния  залив на площ от 116кв. км. Имотът, нает от САЩ през 1903г., се състои от военноморска база и военноморска въздушна база, обслужвани от 3300 души военни и граждански персонал, плюс семействата и доставчици. Също така тук се намират кинотеатър, голф-игрище и единственият Макдоналдс в Куба. Кубинското правителство отказва да приема годишен наем от 4000 долара и настоява САЩ да освободят базата.

От 2002г. сградите се ползват за затвор, където се задържат заловените „вражески бойци“. Базата може да се наблюдава от подземния бункер в Лома Малонес, от където се вижда военноморската база на САЩ в Гуантанамо. Бункерът разполага с модел на базата и с високоразделителни бинокли, а също и със снек-бар с изглед към империалистическия пост на янките. 

Посещението в Гуантанамо е приятно през всички сезони, тъй като температурите през деня са около 30 градуса. Плажовете са на разстояние 30 км от града.  

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Гуантанамо