Архипелагът Лос Канареос представлява група от 350 острова, разделени от Куба чрез залива Батабано. Най-големият от островите на архипелага Канареос, е Исла де ла Хувентуд с площ 3 хил. кв. км. и 100хил. жители, на изток от който са разпръснати много малки необитаеми островчета.  Изключение прави  Кайо Ларго с прекрасните си плажове. Фериботи свързват Исла де ла Хувентуд със сушата на островна Куба. Освен това се смята, че де Хувентуд е прототип на острова от книгата на Робърт Луис Стивънсън „Островът на съкровищата“.

Когато Христофор Колумб слиза на сушата през 1494г., той нарича острова Евангелиста.По-късно пиратите, намерили убежище тук, го наричат Остров на папагалите, заради огромните ята от птици. В началото на 19в., испанците използват този отдалечен остров, който наричат Остров Пинос (бор), за затвор на кубинските националисти, включително и Хосе Марти.

През 20 век в известния затвор на остров де Хувентуд, Президиум Модедо е бил затворен кубинският революционен лидер Фидел Кастро след провалената акция в казармите „Монкада“. След революцията през 1959г., затворът се е използвал за затваряне враговете на новия режим. След 1967г., той не функционира като такъв и е обявен за национален паметник. През същата година по настояване на Фидел Кастро, остров де Хувентуд е преименуван в „Остров на младостта“ и изпълнява ролята на специално място за обучение на студенти от развиващите се страни, които социалистическа Куба приютява и образова безплатно. Но пък в замяна, студентите помагат в прибирането на реколтата от цитрусови плодове. В момента тази програма за обучение не съществува.

Южната половина на остров Хувентуд е див район с местообитание на кубински крокодили и застрашени от изчезване канадски жерави и кубински папагали. Освен това, тази част на острова е военна зона и може да се посети с разрешение от военен пост в Кайо Пиедра на 39 км на юг от столицата Нуева Херона. Тук се намира блатото Ланир, което представлява обширна водно-блатиста зона с острица и дървета с „книжна кора“, местообитание на диви прасета, елени и големи гризачи (Jutias). Задължителният водач може да се наеме чрез Ecotur или от хотел Colony, където се предлагат обиколки и до фермата за крокодили на 30 км от столицата. Посещението на това място, където могат да се видят десетки крокодили, припичащи се на слънце в плитчините, е за безстрашните.

На 59 км от Нуева Херона се намират седем пещери с археологическо значение. Тук най-ранните жители сибоней(siboney), са оставили своя отпечатък с праисторически рисунки по стените на пещерите Куевас Пунтас дел Есте(Cuevas Puntas del Este). Те съдържат и предколумбовски петроглифи, датиращи от 800г. пр. Хр. и представляват концентрични окръжности и успоредни линии, за които се смята, че са примитивна небесна карта.

В югозападния край на Исла де ла Хувентуд, в залива Сигуанеа, ограден от дълга ивица земя, завършваща в Пунта Франсес се намира морски резерват с най-добрата дестинация за гмуркане в Куба. Обслужва се от хотел Colony на Плая Рока на около 32км от столицата Нуева Херона. Тук се предлагат и курсове по гмуркане.

Близо до плажната ивица на Пунта Франсес се намира Брегът на пиратите, където в бистрите води могат да се видят няколко потънали испански галеона и пиратски кораба. Скалите тук са осеяни с каньони, пещери и коралови парапети, будещи възхищението на търсачите на дивни красоти. А Карибската катедрала е една от най-високите подводни коралови колонии в света.

Близо до хотел Colony, по протежение на залива де Сигуанеа е разположен резерватът Рефухио де фауна лос Индиос (Refugio de Fauna los Indios) на площ от 4хил. ха. Там се срещат мангрови и палмови гори и пасища. Лос Индиос е дом на най-малко шест вида рядко срещани влечуги, а сред 153-те вида птици е и националната птица tocororo. Наименованието й произлиза от нейния повтарящ се звук toco-toco-tocoro-tocoro. Тази красива 11-сантиметрова птица е със зелен гръб, синя корона, червен корем и човка, бели гърди и с дълга пухкава опашка. Тези цветове имитират цветовете на кубинското знаме, заради което е избрана за национална птица на Куба.

Най-подходащо време за посещение на архипелага лос Канареос е от декември до юни, за да се избегнат ураганите през другите месеци.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Архипелаг Лос Канареос