Кайо Ларго е малък кубински остров с форма на бумеранг, разположен в Карибско море, в източния край на архипелага Канареос. Той е част от община Исла де ла Хувентуд. Островчето има площ 37 кв. км и дължина на плажната ивица 25 км. Разстоянието от Кайо Ларго до Хавана е 200км, а до остров Хувентуд -112 км. Девствените му плажове и неприкосновеност на личния живот, правят туризма единствената икономическа дейност на малкия остров. Кайо Ларго разполага с комфортна и модерна хотелса инфраструктура. Повечето хотели са съсредоточени около Плая Линдамар и Плая Бланка.

Малко по-далеч е Плая лос Кокос, който е предпочитан от любителите на гмуркането заради плитките си корали и потънали край брега кораби. Плая Сирена е най-западния и най-забележителен плаж като до него се стига с ферибот от малкото пристанище La Marina Cayo Largo del Sur.От тук могат да се наемат туристически корабчета за разходки и екскурзии в този омаен кът на Карибите. На острова Кайо Ларго има безплатни туристически влакчета за връзка с хотелите и плажовете.

Дивата природа тук е впечатляваща. Трите вида морски костенурки-зелени, дръвник и Hawksbill, са избрали плажовете на Кайо Ларго за размножаването си.Най-източният плаж Плая Тортуга, получава името си от многобройните костенурки, които излизат на брега клатушкайки се, за да снесат яйцата си в топлите пясъци. Тук, фермата Гранха де Тортуга в Комбинадо, се грижи за опазването им.

Крайбрежната растителност е ниска с изключение на палмите. Срещат се също лози, градински чай и манго. Разнообразието от птици е голямо, а има и гущери, предимно игуани.

Водите на Кайо Ларго предлагат общо над 30 места за гмуркане, обслужвани от водолазния център в Марина Пуерто Сол (Marina Puerto Sol). Другите дейности включват спортен риболов, гмуркане с шнорхел и пътуване до безлюдни рифове с подчертано присъствие на горгони-месести корали от подклас осемлъчеви корали, които са неописуемо красиви.

Кайо Ларго е единствено достъпен по въздух на международното летище Вило Акуна с полети от Канада, Европа и Южна Америка. Също така тук кацат самолети от Хавана, Варадеро и Тринидад.

Идвайки тук, където водите са топли и кристално-чисти, с различни нюанси на синьото и ослепително бели плажове, посетителите се отърсват от ежедневието и се чувстват чудесно.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кайо Ларго