Голямата любов на известния американски писател Ърнест Хемингуей (1899-1961) е Куба. Той прекарва голяма част от живота си в тази екзотична страна преди революцията. Писателят остава в Куба и след 1959г., поддържайки Фидел Кастро, но заради това приятелство е преследван от ФБР.

Малкият бар La Bodeguita del Mediove в Стара Хавана, е любимо място на Хемингуей. Тук той пие своето мохито. Бодегита дел Медио отваря врати през 1942г. по инициатива на търговеца Анхел Мартинес, който превръща в бар малката бакалница( „бодега“ на испански) , която била съвсем близо до Катедралата. Тъй като бакалията била в център, заобиколен от няколко къщи, а не традиционното разположение –на ъгъла, името й само дошло:“Малката бакалия в средата“. За съдбата на новооткрития бар, голяма роля изиграла близката печатница. Клиентелата на бара била от писатели, журналисти, актьори и художници.

Твърди се, че в Ла Бодегита се приготвя най-доброто мохито в Куба. Даже в самия бар се усеща миризмата на мента, която е основна съставка на коктейла. Няколко листа мента, захар и лимонов сок се разбиват добре, добавят се ром и газирана вода и мохитото е готово.

Бар-ресторантът Бодегита е посещаван освен от Хемингуей, и от Габриел Гарсия Маркес, актьорите Жерар Депардийо, Бриджит Бардо, прочутият джазмен Нат Кинг Коул, Франсис Фред Копола и мн. др. Почти всеки от тях е оставил своя автограф по стените на заведението. За това този малък, но известен бар е посещаван от много туристи- всеки иска да почувства атмосферата и обстановката, която са редпочитали Хемингуей и други известни личности.

„Мохитото ми в Ла Бодигита, а дайкирито ми – във Флоридита“. Тази известна фраза на Хемингуей показва колко е бил привързан към тези места в Хавана. Всеки гост на столицата на Куба иска да посети и двата локала, разположени близо един до друг. В бар „Флоридита“, Хемингуей си имал свое местенце, където е пиел любимото си дайкири. Днес, тук стои бронзова скулптура на известния писател в естествен ръст и в характерната му поза.
В Куба Ърнест Хемингуей написва повестта „Старецът и морето“ през 1951г. и тя е сред най-добрите му произведения-неговият шедьовър. През 1953г., писателят получава наградата „Пулицър“, а през 1954г.- Нобелова награда за литература.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Хемингуей и Куба