Може би много хора като чуят Албена, в съзнанието им се създава асоциация с комунизма. Да, на черноморския ни курорт Албена, намиращ се в Североизточна България, в землището на с. Оброчище, на 8 километра от град Балчик, лентата официално е отрязана на 24 август 1969 г. Албена се нарежда на трето място по големина сред курортите в България.

Несъмнено Албена от край време се задържа на челните позиции на най-модерните, търсени и предпочитани летни курорти в страната ни. На курортът е връчена наградата „Син флаг", която се дава за екологична чистота на морето, плажа и цялата прилежаща територия. Несъмнено перла в короната на Албена е чистата плажна ивица, гальовно покрита с копринен пясък. Изключително живописна и много добре поддържана, тя е с дължина 5 км и ширина 150 метра, водата е плитка и много примамлива за къпане за къпане. Брегът на плажът на Албена е  полегат, а морето - плитко и ласкаво. Прохладната лонгозна гора е друг фактор, заради който плажът на Албена да е толкова търсен от посетителите - въздухът действително е кристално чист и ободряващ, поради високото съдържание на кислород. Той, в прекрасна симбиоза с уникалния природен резерват „Балтата", зеленина, кристално чиста и бистра вода и фин пясък, действат притегателно за посетителите.

Както вече стана ясно, плажът в Албена се нарежда сред най-впечатляващите плажове на Северното черноморие. Целият плаж на Албена е охраняем и разделен на ивици, като всяка една принадлежи на определен хотел, който стопанисва и поддържа. Комплексът предлага и чадъри и шезлонги срещу заплащане, които обаче за гостите на хотелите са безплатни, ако плажуват в съотвената зона на хотела. Плажът на Албена разполага и с просторна безплатна зона, където плажуващите могат използват собствени чадъри. Цялата плажна ивица на Албена е изпъстрена със заведения и барове, условия за водни спортове, атракциони, спортни площадки, детски кътове и други удобства. С тези си привилегии Албена се превръща в любимо място с прекрасни условия за всеки, решил да прекара своята семейна почивка с деца тук.

Детските кътове позволяват на децата да играят на воля, а родителите да си отдадат на заслужена почивка и релакс. В заведенията и баровете по плажа на Албена цените са високи, но всеки похарчен лев и прекаран час напълно си служава.

Тъй като комунизма вече е само спомен от миналото,  обликът на Албена е на един съвременен курорт. Застрояването на комплекса е съобразена така че, хотелите да не са в непосредствена близост един до друг, за да се избегне досадното усещане в посетителя, че е заета голяма част от плажната ивица.

Комплексът е затворен, което означава, че може да се влезе с кола след заплащане на дневна такса.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Албена