Аркутино, блато-лагуна в Бургаска област, община Приморско, е перла в природата на България и е познато още под името Мечешкото блато. Аркутино е част от резервата "Ропотамо" и се намира на около 2,5 км северно от устието на едноименната река. Към Аркутино има прилежаща лонгозна гора, обявена за обект на Рамсарската конвенция. Аркутино е провъзгласено за резерват през 1940 г. Блато-лагуна Аркутино е разделено от морето посредством пясъчни дюни, които придават страхотна магнетичност на плажът срещу блатото, който също носи името Аркутино. Популярността на плажа се подсилва и от факта, че по плажната ивица цъфти прекрасната пясъчна лилия.

Пясъчната лилия, наричана още морски крин, е уникално цвете и представител на рядката дюнна растителност в България. Растението е застрашен вид, който е включен в Червената книга. Пясъчната лилия не се предава пред топлината на сухите пясъци. За това й помагат специалните й корени, които проникват на дълбочина около метър, търсейки водоносния пясъчен слой. Цветето е толкова уникално, че дори и в най-жарките дни очарова със сочните си листа и прекрасно ухаещите си изящни цветове.

Плаж Аркутино също спада към територията на резервата Ропотамо. От географска гледна точка плаж Аркутино е разположен между курортните комплекси Приморско и Дюни. Плажът се характеризира с обширна и красива плажна ивица, кристална и много чиста морска вода, в която човек може да се наслади на рибките, които плуват. От залива пък се разкрива друга зашеметяваща гледка - тази към остров Свети Тома, който е едно от местата в България, по което се срещат диворастящите кактуси от род Opuntia. Плажът Аркутино разполага със заведения и със сърф училище.

Поетично казано Аркутино е едно уникално съчетание на чист въздух, морски бриз и дива природа, несравнимо място за отдих и пълноценна почивка.

С голяма популярност в тази област се ползва Аркутино Фемили Ризорт. Този ваканционен комплекс е разположен срещу красивия български плаж Аркутино, като се издига живописно между златисти му пясъчни дюни и прочутото езеро на водните лилии. Аркутино Фемили Ризорт може да бъде открит на 50 км. южно от гр. Бургас, между туристическите центрове Приморско и Созопол. От комплекса се открива невероятна гледка към живописните заливи, горите на резервата и скалистите брегове.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Аркутино