Болата е футористично красива местност, неразделна част от резерват "Комплекс Калиакра" по НАТУРА 2000. Освен с всичко друго, с което е прославен, Болата е популярен и като единствения резерват у нас с включена в територията си морска площ. От географска гледна точка Болата се намира в северната част на нашето Черноморие, между село Българево и Калиакра. Болата е сгушен в намиращото се от северната страна на нос Калиакра малко заливче с пристанище, носещо също името Болата. Този шедьовър на природата представлява лиман и тясна клисура, която се врязва в брега на морето, точно до бивша военна зона. От двете си страни клисурата е обиколена отскални масиви, в които са издълбани пещери, а през самата местност преминава рекичка, която вливайки се в Черно море, образува устие на лагуна. В този залив се намира единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. Какво да кажем за Болата с няколко думи в заключение - това е едно място с икзлючително съчетание от море с чиста и кристална вода, кокетен плаж, скали в различни цветове и дива природа. На самият залив Болата е изградено малко пристанище, за да могат рибарите да хвърлят въдици. На плажа има и заведение, което предлага студени напитки през лятото.

Плаж Болата е малък, но неописуемо красив плаж, едно тихо, спокойно райско кътче, сгушено сред пъстри скали, сякаш умишлено да остане скрито от света, но въпреки всичко опияняващо своите посетители с очарованието си. Плаж Болата е и много популярно място за любителите на гмуркането. Плаж Болата все още спада към "девствените" плажове, тъй като по него няма застроявания. На плажът няма да се видят съблекални, тоалетни и душове.

Характерно за плаж Болата е, че пясъкът тук е с естествен произход и е уникален по рода за скалните брегове в района на Калиакра. Една от атракциите, които Болата предлага на своите посетители, е разходката с каяк чак до Каварна. Пътешествията се предлагат от ТРИП КАВАРНА, които правят кратко обучение, осигуряват пълна екипировка и разбира се водач.

Пътят до плаж Болата е стръмен и каменист, достатъчно тесен, че да не могат да се разминат две коли. Колите не отвеждат директно до плажа, плажуващи и посетители ги очаква около 10 минути разходка, която надолу не се усеща, но на връщане от плажа се оказва малко изморителна.

Всъщност, веднъж видели Болата, хората никога не съжаляват, че са предпочетели точно това уникално плажче. Няма как да има две мнения по въпроса, тъй като плажовете у нас, надарени с подобна природа и красота, са изключително малко. Лятото Болата привлича много хора, силно увлечени и опиянени от уникалната атмосфера и разположението на Болата. Заради малките размери на плажната ивица обаче понякога на плажа става пренаселено. Накъдето и да отвърне поглед човек, пред очите му се удивителни гледки и спиращи дъха пейзажи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Болата