Плаж Бутамята е внушителен и живописен плаж, намиращ се в Синеморец и класиран като едни от най-посещаваните плажове в Синеморец. Бутамята е популярен плаж, предлагащ на посетителите си всички удобства, които те търсят. Заради високата посещаемост Бутамята е охраняем плаж. За хапване и разхлаждане в близост до него са ситуирани заведения и хотели. Името на плаж Бутамята произлиза от гръцкия език - Потамос в превод означава река, но след известно побългаряване името става Бутамя. Да не пропуснем да кажем някоя дума и за ваканционото селце. Синеморец е малко и спокойно местенце, създаващо условия за изживяване на релакс в пълния смисъл на думата.

Плаж Бутамята е сгушен в малък залив, опасан от високи скали. Географското му местоположение открива на плажуващите неповторими пейзажи. Заради самото разположение на залива пък на Бутамята има леко вълнение, което го прави едно предпочитано за сърфистите място. Ивицата на Бутамята е обширна, блестяща в златно от мекия пясък, който я покрива. Водата е бистра и те приканва да влезеш в нея. Морето е плитко, което определено не го прави опасно за малки деца.

Както казахме по-горе Бутамята е заобиколен от чудати скални образувания, които при всяко взиране човек може да оприличи на различни фигури. Тези скали примамват доста търсачи на силни усещания да полетят от тях. За съжаление опасността е голяма, тъй като съществува възможност от поява на водовъртежи. С цел да се избегнат инциденти, спасителите са поставили надпис на една от скалите с блажна боя, за да алармират за това. Освен за адреналин, природата на плаж Бутамята е подходяща за разходка из местността и обиколка на природните красоти на България. Мястото е перфектно за създаване на дигитални спомени, тъй като се откриват уникални гледки.

Брегът на плаж Бутамята е начупен и притежава своя индивидуална красота. Левият скалист бряг позволява да се построят хотели, и точно такива има издигнати там. Те "съжителстват" идеално с малка горичка, където човек може да остави колата си под сянка. В заведенията посетителите могат да се разхладят с някоя напитка в жегата, както и да се подкрепят с храна след дългия и изтощителен, но приятен ден под жарките слънчеви лъчи. На разположение на плажуващите на Бутамята са осигурени платени чадъри и шезлонги, но има и голяма свободна зона, където хората да се настанят без да се налага да заплащат. Както всеки друг плаж, така и Бутамята разполага с интересни развлечения за плажуващите, т.е. скуката не е позната на този плаж. Хората могат да се качат на банан, дърпан от скутер, да покарат джет, да се повозят на водни колела, лодки или да облекат екипировка, за да се гмурнат и огледат наоколо под водата. В каталога с атракции влизат и практикуване на водни спортове, както и игра на плажен волейбол.

Цените в заведенията на плаж Бутамята са достъпни за хората. Няма начин да си помислите, че ще избягате от традиционната цаца с бира, пица, салата или някое друго ястие. Собствениците на зааведенията се стараят да предлагат разнообразие от храна и напитки, които са съобразени с вкусовете на българските туристи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бутамята