Бенгалуру (Bengaluru) е град в Южна Индия, столица на щата Карнатака. С население над 10 млн. души, Бенгалуру е мегаполис, трети по големина и петият най-гъсто населен град в Индия. Наричан „Силиконовата долина на Индия“, град Бенгалуру е водещ производител на информационни технологии, тежко машиностроене и в космическия отрасъл на страната. Освен това е известен и като „Garden City of India“ заради зеленината, широките улици и присъствието на много обществени паркове като Лал Багх и Куббон парк. Счита се, че Бенгалуру е един от най-привлекателните градове за водене на бизнес в страните от третия свят.

Местните жители, от древни времена наричат това място Бенгалуру, което е и днешното официално име на града. Името Бангалор, градът получава по време на британското управление. Най-ранните сведения за съществуването на града и името Бенгалуру са от 9 век. А откритията на археологически находки от каменната ера в покрайнините на града, предполагат човешки живот тук около 4 хил. г. пр. н. е.

За основател на съвременния град се счита местният васал Кемпе Гоуда I,който в 1537 г. построил на това място глинена крепост. Неговият наследник Кемпе Гоуда II изградил четири защитни кули, обозначаващи границите на селището.

През 19 век, когато Бенгалуру е управляван от британците, градът е засегнат от епидемия на чума, която отнема живота на повече от 3500 човека. Това налага изграждане на канализационна мрежа, а също така са положени и телефонни линии, подпомагащи координирането на операциите срещу чумата. По нареждане на тогавашния генерал-губернатор на британска Индия лорд Кързън, през 1900 г. е открита болницата Виктория, а къщите започнали да се строят със санитарни възли.

През 1903г. в Бенгалуру се въвеждат моторни превозни средства, а през 1906г. градът е един от първите в Индия сдобил се с електричество от водноелектрическа централа. През 1909г. е създаден Индийският институт на науките, който играе важна роля в научните изследвания на страната. Създадената през 1806г. тук военна база от британците, привлича хора от различни краища на Индия, търсещи работа. След обявяване независимостта на Индия пре 1947г. Бенгалуру става столица на новообявения щат Майсур, който през 1973г. бил преименуван на Карнатака.

Благоустрояването и растежът на града продължават и той се превръща в красив процъфтяващ град с множество висши учебни заведения и научно-изследователски институти. Много от големите компании за информационни технологии са избрали Бенгалуру за седалище на своя бизнес. Техният принос за износ на информационни технологии е около 33% или в размер на 1442млд. долара за периода 2006-2007г. Информационно-технологичната индустрия в Бенгалуру е разделена на 3 основни кластъра – Софтуер технологични паркове на Индия (STPI); Интернешънъл техпарк(ITPB) и Електронен град UB City. Третата и четвъртата по големина софтуерни компании в Индия са със седалище в Бенгалуру, а също и много от компаниите от SEL-CMM Level 5. Наличието на такъв бизнес, важен за съвременния свят, изискват подобрения в инфраструктурата на града и Бенгалуру се превръща в един подреден, красив град. Тук се развива и хай-тек индустрията или производство на ценни метали, необходими за Информационните технологии. В същото време Бенгалуру е център за биотехнологии, свързани с промишлеността в Индия. Тук се намират едни от най-големите биотехнологични компании в Индия като Biocon.

Град Бенгалуру е бил управляван от много владетели, всеки от които е оставил нещо забележително в този космополитен град. Многото дворци, храмове и паркове говорят за желанието на управниците, градът им да изглежда по-привлекателен. Ако посетителят иска да разгледа най-интересните забележителности на града, е най-добре да си наеме екскурзовод.

Великолепният летен дворец на Типу Султан е пример за индо-ислямска архитектура. Строителството му започва между стените на крепостта при управлението на Хайдер Али и завършва при владичеството на Типу Султан през 1791г. По-късно британците използват двореца за свой секретариат. Днес, правителството на Карнатака поддържа този красив дворец, разположен в стария град. Цялата сграда е построена от тиково дърво като колоните, арките и балконите са украсени с резбовани мотиви от фолклора. Тронът на Типу Султан е имал златна облицовка и е бил обсипан със скъпоценни камъни. Типу Султан се заклел да не го ползва,докато не победи британската армия. След неговата смърт британците разпродават този разкошен трон на части. На първия етаж на двореца е разположен музей, където са изложени експонати, показващи постиженията на Типу Султан в битките. Тук се пазят също част от облеклото и короната му. Прекрасната градина пред двореца е чудесно място за отмора след разходката.

Лал Багх е ботаническата градина на Бенгалуру с международна известност. Тя обхваща площ от 240 дка и в нея се срещат повече от 1900 вида растения от френски, персийски и афганистантски произход. Изграждането на тази феерична градина започва при султан Хайдер Али и завършва при неговия син Типу Султан. На територията на градината се намира известната „Стъклена къща“ от 1889г., построена от Джон Камерън, по подобие на“ Кристалния дворец“ в Лондон. В Стъклената къща два пъти в годината-26 януари и 15 август, се провежда Международно изложение на цветя, а аквариумът и езерото допълват красотата на това екзотично място. В градината се срещат някои редки птици като Мина, врани, Брахини, Кайт, Храстово злато и др.

Дворецът Бангалоре, разположен в центъра на града и заемащ площ от 45 хил. кв.м, е един от най-големите и най-уникални дворци в Индия. Строителството му започва през 1874г. и е построен само за четири години в архитектурен стил Тюдор, при който се използват камък, тухла и дърво. Твърди се, че прилича на двореца Уиндзор в Англия. На партерния етаж на двореца е разположена балната зала, където са се провеждали приемите. На първия етаж е изтънчената зала „Дърбър“, до която се стига по великолепно декорирано стълбище. В самата зала присъства предимно жълтия цвят, а стените са украсени с множество картини. Смята се, че господарите на двореца са били страстни ловци, които са убивали даже тигри и слонове. Един такъв трофей на глава на слон е изложен от вътрешната страна на входната врата. Много красота и изящество предлагат 35-те стаи на двореца, кулите и бойниците. Дворецът Бангалоре може да бъде едно страхотно място за посещение.

HAL Aerospace музей в Бенгалуру , разположен на летище Вартур, е първият космически музей в Индия. Създаден през 2001г., музеят е част от Центъра за наследство на НАL и демонстрира историята и растежа на индийската авиационна индустрия в продължение на 60 години. Тук има изложени различни самолети и хеликоптери, модели на самолетни двигатели, полетен симулатор, английски електрически бомбардировач с електрическо задвижване и др. В музея е представена изложба в документи на историята на индийската авиация. Поддържа се от HAL-една от най-големите авиокосмически компании в Индия.

Едно от най-мистериозните енергийни места в света е Библитеката на палмовите листа в Бенгалуру, представляваща огромна, внушаваща респект сграда. За неин основател се счита мъдреца Шука Нади, който получил прозрение и започнал да записва всички човешки прояви и постъпки на хората като ги свързвал със звездите и определеното време още отпреди 5 хил. години и то върху палмови листа. В момента в библиотеката има 3655 тома, а във всеки от тях –по 365 листа от палма. Всяко листо, дълго 14 см и широко 6 см, е изписано от двете страни на старотамилски език като буквите са около половин милиметър. В библиотеката идват хора не само от Индия, но от целия свят, за да разберат миналото си и мисията на земния си живот. Всичко това те могат да научат от текста върху палмовото листо.

Видхана Судха е седалището на щатския парламент. Тази гранитна сграда е една от най-внушителните не само в Бенгалуру, но и в цяла Индия. На един от входовете й има 12 колони, високи 12м,а до фоайето й се отива по 45 стъпала, с дължина 60 м. Величествената сграда, имаща четири етажа и един подземен, е много красива , когато е осветена вечер в неделя и по официални празници.

Индийците вярват в прераждането и че някой от многобройните богове, на които се прекланят ще им донесе по-щастлив живот. Затова и в Бенгалуру, както в другите градове на Индия, има много храмове. Един от тях е храмът на Шива, в който в монолитен камък е издялан образът на бог Шива. Той е разположен в средата на изкуствено езеро, а зад него има тунел за смелчаците, които ще се радват на здраве, ако успеят да минат през него.

Храмовият комплекс Нагешвара се намира в малкото селище Бегур, близо до Бенгалуру.В комплекса има няколко светилища, строени по време на различни династии. В едно от тях е открит надпис от 890г., който описва „война в Бенгалуру“ . Това е най-ранното доказателство за съществуването на град Бенгалуру.

Базиликата на Дева Мария е най-старата църква в Бегалуру и единствена в щата Карнатака, издигната до ранг на малка Базилика. Построена в готически стил с много арки и високи върхове на кубетата, тя се вижда отдалече. Впечатляващи са орнаментите и стъклописите по прозорците на църквата. По време на празника на Дева Мария, тук идват на поклонение много вярващи от целия регион. Празненствата продължават 10 дни и завършват с великолепно шествие през последния ден.

За такъв голям град като Бенгалуру освен всички хубави и лъскави магазини, сгради и офиси, се срещат и много гета, в които живеят много бедни индийци. Въпреки, че градската управа се старае да облекчи условията на живот в гетата, това е почти невъзможно.

Но Бенгалуру заслужава да се посети. Обслужва се от международното летище Kempegwda, на около 40км от центъра на града. То е третото най-натоварено в Индия, след летищата в Делхи и Момбай. Метрото, действащо от 2017г. осигурява достъп и до летището. Автобусния транспорт е на ниво. Автобусите на компанията „Бангалор Метрополитън Транспорт Корпорейшън“ са луксозни, климатизирани и осигуряват движение по основните маршрути на десет милионния град, а също и до летището.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бенгалуру