Местността Иракли попада в краткия списък на кътчетата на България, които са все още „неосквернени” от амбицията да бъдат застроени с луксозни хотели. Природата на Иракли все още е съхранила своите великолепие и съвършенство. Плажовете тук все още са диви, няма платени чадъри и шумни заведения. За водата какво да кажем – бистра, кристално чиста и носеща цвета на небето. Има гъсти и зелени гори, а не паркинги и заведения. Има само тишина, която е смущавана само от полъха на морския бриз и разбиващите се в брега вълни, а не шумотевица и нажежена от силна музика атмосфера. Всичко това дарява Иракли с притегателна сила за всички онези ентусиасти, които търсят усамотение и спокойствие в пълния смисъл на думите. Иракли е мястото за онези хора, за които емоцията да се слееш с природата засенчва лукса и удобствата на ежедневието.

Плаж Иракли е поредното уникално място от природата на България и плажната ивица на Черно море. Този плаж спада към защитената местност „Иракли-Емине“ и се контролира от Държавно ловно стопанство Несебър, под надзора на Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Бургас. Целта на този строг надзор е да се съхранят обичайните места за виреене на редки и застрашени растителни представители като пясъчна лилия и млечка, морски ранилист, пясъчна млечка, татарски млечник, морски ветрогон, понтийска ведрица, както и хабитатите на множество птици.

От географска гледна точка плаж Иракли се намира в близост до нос Емине и се „протяга” живописно по Южното ни Черноморие. Плажът на Иракли отстои на 4 километра от село Баня, между градовете Обзор на север и Несебър на юг. Иракли отстои достатъчно далеч от шумните ни и пренаселени курорти, което засега е главен фактор за съхранение на неговата девствената природа и чиста околна среда. Плажът на Иракли е охраняем, като освен това за посетителите работят заведение и ресторант, има тоалетни, душове, кабинки за преобличане и чадъри. В защитената местност Иракли е обособен къмпинг, разполагащ с около 30 места за каравани и също толкова места за палатки. Най-близките курорти, разположени до Иракли, са Обзор - на 8 км., Елените - на 8 км. и Слънчев бряг на 16 км.

Плажната ивица на Иракли е дълга над 3 километра и пленява със страхотен мек пясък, без камъни. Плаж Иракли е известен с големия брой посетители, плажуващи и къмпингуващи хора. Освен това Иракли е широко популярна и любимо място на нудистите.

Единият край на плаж Иракли е зона, в която са разположени бунгала на различни държавни институции, но останалото крайбрежие си остава „девствено” и с природа и околна среда, които трудно могат да се срещнат някъде другаде по българското крайбрежие на Черно море. Точно тази природа е изпъстрена с уникални растения, които са вписани в Червената книга на България и са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

През летния сезон плаж Иракли се превръща в цветна палитра – къмпингуващите опъват своите палатки. От шумни компании до семейства с деца – хората насищат плажа и отсядат или за уикенда, или за целия сезон, или...просто кой колкото желае. Трудно човек си тръгва от плаж Иракли - той изпълва с незаменимото усещане как човек се слива с природата и се радва на красиви гледки, удивителните изгреви и залези, чисто море и златисто жълт плаж.

Плаж Иракли доби голяма популярност през последните години покрай 1 юли - Джулай морнинг. Тогава хора от цяла България, а и от чужбина, се отправят към Иракли, за да отбележат този празник под открито небе и да посрещнат изгрева и новия ден.

Огромен проблем за Иракли е плануваното в близост до плажа издигане на вилно селище, разполагащо с удобства като ресторанти, фитнес, басейни. Това е изключителна заплаха за уникалната природа на един от последните девствени български плажове. Това решение създава вълна от възмущение сред протестиращите, които твърдят, че строежите доказано попадат в защитената зона „Емине-Иракли“.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Иракли