За онези, които търсят спокойно и тихо място по българското Черноморие, за онези, които не желаят да се „давят” в навалицата в известните ни летни курорти, къмпинг „Смокиня” е правилнният избор. Това е мястото с един от най-прекрасните по Черноморието, мястото, което успява да очарова всеки, който го е посетил.

Къмпинг „Смокиня” отстои на 3.5 км на юг от град Созопол, в посока остров "Св. Тома" и Дюни, на пътя между къмпингите "Каваци" и „Веселие”. Къмпинг „Смокиня” е защитена зона, защото попада в територията на резерват „Пясъчна лилия”, който е естествен ареал на едноименното цвете. Независимо, че района притежава сериозно екологичното значение, строежът на незаконни постройки е неконтрилируем процес и това е реална заплаха за защитения му статут. Освен всичко друго, това застрояване оставя все по-малко място за диво плажуване и къмпингуване. В резултат на това, в къминга изникват ресторанти, барове, платени зони с чадъри, шезлонги, шатри и чадъри.

В портфолиото на къмпинг „Смокиня” е записана богата база за къмпингуване – палатки, бунгала, караваи, с което се привличат множество чуждестранни и български туристи. Онези, които нямат своя каравана или предпочитат да спят на палатка, също са добре дошли. В къмпинг „Смокиня” са обособени и няколко частни имота, като например бунгалата „Форт Нокс”, прилежащи към среден частен имот в къмпинга. Разстоянието от бунгалата до плажа е не повече от 100 м.

Работещите в къмпинг “Смокиня” магазини и заведения за изключително много облекчаваттуристите, а заведенията по плажа осигуряват вкусна храна и студени напитки, които можете да консумирате докато мързелувате на меката възглавница.

Заливът, в който лежи плажът на къмпинг „Смокиня”, е безопасен и плитък, много подходящ за каране на сърф и кайт. Водите на морето тук са примамливи за гмуркачите, които са амбицирани да открият атракциите на морското дъно. Южният край на залива е по-скалист и приютява много и интересни морски животинки.

Плажът пред къмпинга е сред едни от най-внушителните по нашето Черноморие. Като цяло привлича с възможностите за практикуване на атрактивни морски спортове, както и с предлаганите развлечения за възрастни деца, които несъмнено ще направят ваканцията незабравима и радостна. Плажната ивица е просторна и дълга, пясъкът е фин и чист, водата – бистра и плитка. На този плаж човек няма как да се притеснява да пусне децата си да се къпят и играят в морето. Спокойствието идва от факта, че през деня плажът е охраняем и има назначени спасители, които да следят за безопасността на туристите.

Заради близостта на къмпинг „Смокиня” до град Созопол и осигуреният редовен транспорт с влакче до града, туристите има страхотната възможност да си направят запомняща се разходка до атрактивни културни и археологически забележителности в Стария Созопол.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Смокиня