Ако търсите местенце, където да усетите чара на нашето Черно море, ако търсите къде да прекарате релаксираща и спокойна семейна почивка, то вашето търсене свършва при село Варвара, защото то ще задоволи вашите изисквания. Варвара е вълшебно местенце, което с местна гостоприемност и цялото си очарование, гарантирано ще ви пренесе във вълшебна приказка. Препускащи коне, звънци на пасящи наоколо стада, щурците и тяхната песен - идилия, която те кара да се чувстваш като безгрижно дете. Дори и човек да не планува да отседнете в село Варвара, ако има път наблизо, задължително е да отдели малко време и да го посети.

Китното курортно селце Варвара е кацнало живописно на черноморския бряг и едновременно е скрито в полите на Странджа планина. От географска гледна точка, Варвара се намира между Ахтопол и Царево. Село Варвара е кътче, която дължи уникалността си на заобикалящите го скалисти брегове, златист плаж и буйна зеленина. Любителите на природата задължително трябва да "опитат" плажа на Варвара, защото имат шанса да се полюбуват на красотата на Българското Черноморие, но не на тази на луксозните курорти на запад, а на романтиката на Странджа планина. Посетителите на село Варвара могат да избират дали ще прекарат почивката в правене на дълги слънчеви бани на девствен плаж или ще се отправят на излети в планината, за да се скрият от жарките лъчи на слънцето.

Село Варвара е много добре устроено курортно селище, предлагащо разнообразие от приятни ресторанти и хотели за настаняване. Трябва да се признае, че макар и селце, във Варвара има прекрасни условия и за уединение, и за вълнуващ нощен живот, тъй като местоположението му е в близост до големите летни курорти на Южното Черноморие. И независимо, че през последните години строителството в този район се разраства с големи темпове, това местенце все още остава далеч от суетата на големите тълпи.

Едно от нещата, които имат притегателна сила, е плажът на Варвара. Затънтен и малък, намиращ се на близо километър от самото село, плаж Варвара е наистина неописуемо красиво място и тук спокойно човек може да се гмурне в целия блясък на природата. До плажът се стига по черен път, по който се отбива като се кара по главния път към Ахтопол. Плаж Варвара има дължина 150 метра и ширина 25 метра. Плаж Варвара разполага с достатъчно пространство, за да могат всички посетители да се настанят на удобно. Плажната му ивица се охранява,  като се предлагат платени шезлонги и чадъри. Независимо, че е малка, ивицата на плаж Варвара е изключително красива. Интересен е фактът, че Лили Иванова се спира точно на Варвара, за да заснеме легендарният си клип към песента „Ветрове“. Пясъкът на плаж Варвара е много чист, малко по-едър, водата винаги чиста и кристално синя. Около селото пък има оформени много скалисти заливи, които са предпочитани от хората, обичащи риболова и живописното гмуркане. Един от заливите - тоиз, в който се намира плаж Варвара, се нарича Селимьоти. В близост до него е разположена местност "Дарданелите", позната като любимо място на гмуркачи и водолази, които изпитват възхищение от разнообразието на морски обитатели и чистотата на водата.

Както вече казахме, най-голямото преимущество на Варвара е живописното съчетание от красиви плажове, усамотени заливчета и обширни гористи местности. По тези земи се предлагат прекасни условия за дълги преходи в планината, къмпингуване и риболов. Идилията става пълна когато падне нощта - тогава на морския бряг във Варвара се събират приятни компании, палят огън, разказват весели истории и се наслаждават се на топлите летни вечери.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Варвара