Село Дуранкулак е популярен български курорт, разположен на 107 км. от Варна и само на 18 км. на север от Шабла. Името на селото е с турски произход и в преведено означава „стоящо ухо”. Това име е взаимствано от формата на забележителната местност Дуранкулашко езеро – една от най-значимите и добре запазени екосистеми в България, отделена от морето посредством широка пясъчна ивица. Като курорт Дуранкулак предлага на туристите страхотни условия за морски, еко и културен туризъм. Районът се отличава с красота и уникалност, които го правят още по-впечатляващ.

Освен с езерото, Дуранкулак се слави и с невероятните си златисти брегове и море. Има обособени два плажа - Северен и Южен, всеки един от които предлага чудни условия за пълноценна почивка и развлечения.

От географска гледна точка северният плаж на Дуранкулак се пада най-северната точка на Българското Черноморие. Плажът се простира до нос Сиврибурун и може да бъде открит на североизток от селото, на около половин километър северно от къмпинг Космос, непосредствено до държавната граница с Румъния. На посетителите на северния плаж на Дуранкулак се открива невероятната възможност да попаднат на едно райско кътче, успяло да съхрани своята територия и да отблъсне строителните процеси.

Този плаж на Дуранкулак е спокойно място, което е рядко може да бъде видян пренаселен, защото хората не го предпочитат  заради отдалечеността му от големите български градове. До плажа се стига трудно и то по черен път, който тръгва от къмпинг Космос и минава по цялото протежение над плажа. Пътят наобратно отново е по черния път, който излиза на главния път, на 300 м преди ГПП.

Северният плаж на Дуранкулак се влиза в класацията на най-дългите плажове по Северното Черноморие, като плажната му ивица се отличава с обща дължина от над 4,2 км. и средна ширина до 60 метра. Известен е още под името "Ана-Мария" – това е било името на корабът, заседнал тук през 1969 г. Спецификата на плажът идва от факта, че почти по цялата си дължина той е ограден от тревисти или каменисти стръмни склонове, което прави плажната ивица доста различна по протежението си - редуват се пясък, площи, покрити с мидени черупки, и каменисти участъци. Средната дълбочина на близките крайбрежни води е 1,5 м, като дъното също е разнородно - на места то е пясъчно и равно, а на други места – каменисто или покрито с водорасли. Морската вода тук е студена и чиста, като често има вълнение.

Много важна особеност е, че плажът на Дуранкулак е неохраняем, с абсолютна забрана за плуване. Плажът е доста изолиран във всяко едно отношение – мобилните оператори на България са неоткриваеми и с автомобил се достига трудно. На плажът спокойно може да се разпънете палатка и да се запали огън. Северният плаж е много предпочитан и от феновете на нудизма, тъй като вероятността някой да ви види голи тук е много малка.

В района на селцето Дуранкулак е разположен къмпинг Космос. Той разполага с 30 бунгала, обособени места за каравани и палатки, паркинг, футболно игрище, детска площадка, ресторант, бар на плажа и т.н.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дуранкулак