Камчия

Информация | Kарта
seen
141
facebook

На 28-ят километър след Варна, между градовете Варна и Бургас, има едно курортно селище, наречено Камчия. На визитната му картичка ще видите буйни гори, толкова зелени и тропически, хвърлящи величествена и дълбока сянка. След този тунел от пищна разстителност блесва един плаж със златисти дюни и нетипични червеникави скали. В резюме – райско място, неповторимо съчетание на река, гора и море. Представяме ви Камчия – част от най-обширната ивица плаж по нашето черноморие. Един плаж с гладко и плитко морско дъно, плаж с онези спокойствие и свободата, които са основното, по което той се различава от другите плажовете на големите ни черноморски курорти. На плаж Камчия гарантирано всеки ще открие своята частица, на която да се отдаде на почивка напълно пълноценно. Плаж Камчия е за всички онези, които предпочитат самотен плаж. На него ще намерите девтсвени кътчета от ивицата, които ще се превърнат във вашия собствен плаж.

Като цяло река Камчия и околността й са определени за природен резерват в далечната 1951 г. Спецификата тук идва от факта, че растителността около реката е от един рядък вид лонгоз, сочен за природен феномен в България и съществуваш само тук и при река Ропотамо. Част от резервата са и т. нар. „Камчийски пясъци” – цели 372, 6 хектара, които са най-големите по площ на дюни по нашето черноморие.

Плаж Камчия започва точно след устието на река Камчия. Този голям, натруфен, царствено златен плаж е най-дългият непрекъснат пясъчен плаж у нас. По него има кацнали само няколко хотела и много китна гора наоколо. Един природен шедьовър - плаж Камчия, пясъкът, морето и връзката с неговото животворно, величествено и духовно присъствие. Застанал пред тази живописна картина, сякаш нещо те сграбчва за врата още от мига, в който я зърнеш.

Много лирично стана, но тази красота така вдъхновява, че ти идва да композираш. Говорейки за плаж Камчия, трябва да кажем, че той се пада част от най-дългата пясъчна ивица на нашето черноморие, която започва още от къмпингите "Романтика" и "Рай" в северната си част, пресича плажа на Шкорпиловци и свършва при Черни нос в южна посока. Тази дълга плажна ивица е разделена на три части и плаж Камчия се пада най-северната част.

Морето на този плаж е удобно за плуване, защото е плитко. Плуването на плаж Камчия обаче е доста опасно, защото реката образува подводни течения и ями. Плажуващите трябва да са внимателни, защото красивата гледка крие опасности. Морската вода е с по-ниска соленост, плажната ивица е от фин златист пясък. Казват, че на плаж Камчия пясъкът е повече от хората. Плаж Камчия се отличава от останалите плажове със зеленината на района и естествената си красота, с липсата на запълващи цялата ивица платени шезлонги и чадъри, както и с разнообразните начини за забавление.

Онези летовници, които си падат по плажния пикник и лагери, ще са очаровани от възможностите, които предлага плаж Камчия. Лиманите, морето и устието на река Камчия предлагат прекрасни условия за водни спортове и риболов. Плаж Камчия предлага възможности и за други забавления - футбол, плажен волейбол, строене на пясъчни замъци, или може би просто излежаване с часове и пълноценна почивка. На плаж Камчия няма големи възможности за практикуване на водни спортове, но можете да се кара джет или да се разхожда с лодка.

Плаж Каамчия е уникален и подходящ за семейства с деца. В района на плажа има отлични условия за палаткуване, като освен това са изградени и хотели и бунгала, в които да може да се отседне. Друга особеност е, че на плажната ивица на плаж Камчия работи само едно заведение и то на много ниски цени.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS