Плаж Листи

Информация | Kарта
seen
129
facebook

Плаж Листи - едно от най-безлюдните и диви кътчета на нашето Черноморие. Това е мястото, където елен и сърна могат да се видят в естествената им среда. На около 4 км. южно от село Синеморец, между селата Резово и Синеморец, се намира този причудлив плаж Листи. Листи спада към Природен парк "Странджа", като отстои на равни разстояния от плажовете Липите на север Силистар на юг. Сгушен в малък залив, до плаж Листи се стига по черно през горско ловно стопанство или по пътеки, тръгващи от двата плажа и водещи до плаж Листи за около 30 минути. Неговата трудна достъпност го превръща в слабо посещаван плаж от туристи, но и особено примамлив за търсещите спокойствие и за нудистите. Все пак като съвет може да приемете да се движите по пътеката от плаж Липите, защото тя е по-достъпна и освен това ви позволява да се потопите в една приятна гледка - минава се покрай интересни скали и крайбрежни ливади. Пътеката от плаж Силистар прекарва през насечена местност.

Името на плаж Листи е със старогръцки гръцки произход и в превод означава "пират, грабител, разбойник". Смята се, че едно време на плаж Листи е било ситуирано едно от многото пиратски свърталища по западния бряг на античния Понт.

Плаж Листи е плаж със сравнително малки размери. Независимо от размерите си обаче, плажът предлага страхотни условия за релаксираща и тиха почивка със семейството край морето. Плаж Листи много живописно сякаш е прегърнат от малко заливче. Стърчащите наоколо скали наподбяват стража, която пази своя скъп владетел. Плаж Листи, заедно с още няколко плажа, са сред малкото съхранил се девствени места по Южното Черноморие. За да продължи да се съхранява обаче посетителите не трябва да забравят да събират своите отпадъци, просто защото няма кой да дойде и да ги изчисти.

Плаж Листи на дължина достига 400-500 метра, като на места има леки накъсвания от скали, които се спускат до морската вода. Плажът не е даден на концесия, не е охраняем и на практика е необитаем дори и през лятото. Плажуващите не са принудени да плащат за шезлонг и чадъри, дори няма къде да хапнат пържена рибка или да изпият една бира.

Идилията се подсилва и от бистрите и прозрачни морски води, от плиткото към брега примамващо морско дъно, от прекрасните възможности за плуване - всичко това е гаранция за истинко удоволствие, заради което няма искате да си тръгнете.

Посещението на плаж Листите чудесно се съчетава с отсядане в село Синеморец. Хотелите и заведенията са с достъпни цени, което още повече подсилва ефекта на спокойна и прекрасна лятна почивка.

Значително предимство на плаж Листи е, че се намира близо до големи курортни селища, в които има много атракции и  забавления, а нощният живот е активен и носи много емоции живот. Всичко това може да откриете в дестинации като Китен, Слънчев бряг и Бургас.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
google RSS