Ропотамо е популярен български плаж по Южното ни черноморие. Намира близо до Приморско и е част от природния резерват Ропотамо. Точно това е предпоставката, благодарение на която се е спасил от онова туристическо нашествие, което масово превзема плажовете, раположени на север и юг от Бургас. Плаж Ропотамо е достъпен по три начина, като никой от тях не е много лесен: по вода, пеша откъм Аркутино - 20 минути преход през обраслите с храсти и треви дюни, в които доста често са се скрили влечуги и земноводни, или 20 минути ходене пеша през парк Ропотамо, като се преминава през устието на реката. С кола до плажа няма как да се стигне, защото има поставена бариера. Плаж Ропотамо се намира на половин час пеш от нея. Върви се удобен и широк път, заобиколен от изключително живописната природа на резервата. Скалното образувание Долмена и древният мегалитен комплекс Беглик Таш остават доста преди бариерата.

Резерват Ропотамо отстои на 12 километра южно от град Созопол и на 6 километра северно от град Приморско. Едно от бижутата на резерват "Ропотамо" е един див, безлюден, удивително красив и недокоснат от човешка ръка плаж - плаж Ропотамо. Попаднал на този плаж, човек има чувството, че времето е спряло и се намира далеч, далеч от цивилизацията. Плаж Ропотамо - златиста ивица плаж, преливаща в безкраен син хоризонт.

Тъй като до плаж Ропотамо се стига предимно по вода, плажът е много чист. Този малък плаж е наистина неповторим и човек трудно може да му устои. Морското дъно тук се спуска полегато надолу, плажната ивица е покрита със златист чист, фин пясък, по който няма никакви камъни. Водата е много бистра и изключително приятна за къпане. По плажната ивица на плаж Ропотамо няма работещи барове и ресторанти, затова човек задължително трябва да носи нещо за хапване и пиене. И чадър! Важна особеност тук е, че плаж Ропотамо не се охранява и се посещава предимно от нудисти. 

Една много важна препоръка към посетителите - направите си разходка с лодка из резерват Ропотамо. Чувството на близост с нашата природа е неповторимо. И оставя незабравими спомени. В разгара на лятния сезон по Ропотамо често могат да се видят различни класове яхти, дошли обикновено от Приморско и Созопол и акостират на Устието.

Близки до плажа населени места са Приморско, Китен, Созпол и Дюни. В тях туристите могат да се настанят при перфектни условия, като цените кореспондират с финансовите възможности на всеки българин. По плажната ивица в тези курорти функционират множество заведения и барове, където с приятелите ви ще се забавлявате много.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Плаж Ропотамо