Силистар

Информация | Kарта
seen
124
facebook

Силистар е един от най-невероятните, най-красивите и спокойни плажове на нашето Черноморие, творение на природата, успяло да съхрани до известна степен своята девственост. Никъде другаде човек не може да види такова морско синьо. Силистар е сравнително труден за откриване, което запазва все още мястото диво. Общо взето това е предпоставката, заради която и до днес Силистар успява да съхрани очарованието си и естествената си красота. Застрояването на плаж Силистар засега е мисия невъзможна поради факта, че той е част от защитена област "Силистар".

От географска гледна точка Силистар е на отстояние 5 км южно от село Синеморец, по пътя за село Резово и се пада последния плаж преди границата ни с Турция. Един километър разбит път, лъкатушещ през гора, отвежда до плаж Силистар, но това си заслужава да се изтърпи само заради откриващата се невероятна гледка.

Плаж Силистар е с дължина около 1 км и ширина около 50 м., всичко това покрито с невероятен златист пясък. Заради дълбокия залив, водата обичайно е спокойна, като през лятото е топла и много чиста. Плажът Силистар е рай за любителите на плуването, тъй като брегът е много приятен и плавно преминаващ в дълбочина. Гмуркачите трябва да са много внимателни с подводните пещери, защото има вероятност от водовъртежи.

Като част от природен парк „Странджа”, от 1992 г., Силистар също е защитен и е обявен за част от защитена местност "Силистар". Освен това Силистар спада към защитените зони „Странджа“ по отношение на опазването на дивите птици и природните местообитания. Причина за това е факта, че по дюните и скалите се срещат гнездящи редки и защитени птици като скален орел, черен щъркел, гълъб хралупар и други.

Хората трябва да са изключитлно внимателни през топлите месеци заради змиите, които се срещат в гористите области.

Не е тайна за никого, че популярността на Силистар нараства стремглаво и това привлича все повече любители на природата и тихите кътчета. Няма нещо, което да попречи на Силистар да бъде уникално място за лятна почивка и отдих. Трудно е да се устои на този красив плаж, на тази бистра и плитка вода, на този ме и чист пясък. Близките до плажа скали са идеални и привлекателни за любителите на гмуркането. Плажът Силистар е едно от райските и предпочитани сърф места по нашето Черноморие.

Все пак Силистар не е плаж, който не е гостоприемен за плажуващите. За удобство на туристите има малко заведение, предлагащо напитки за освежаване, има платени чадъри и построени дървени шатри, които са перфектният вариант за по-големи компании. Плаж Силистар има осигурен и платен паркинг.

За тези, които се чудят къде да отседнат по време на почивката си, през която искат да плажуват на Силистар, на разположение е прекрасното селце Синеморец. Тук ще намерите отлични условия за туризъм, а селцето ще ви възнагради със спокойствие,тишина и уединение. Курортното селище също предлага страхотни плажове и великолепна природа, уютни хотели и ресторанти на достъпни цени. В околността могат да се разгледат красиви скални образувания, живописни заливчета и исторически забележителности.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
google RSS