Шкорпиловци

Информация | Kарта
seen
367
facebook

Наричат Шкорпиловци морската целувка на Стара планина, курортът на българите, дивият рай на красивото ни българско Черноморие. Това райско кътче е село в Североизточна България и принадлежи към община Долни чифлик, област Варна и се смята, че името му произлиза от това на братята изследователи Шкорпил. Курортната част на село Шкорпиловци се намира в непосрдствена близост до морето.

Шкорпиловци е курорт с много достъпни цени. В миналото над 50 предприятия са имали бази, но днес много малко от тях са запазени. В наши дни много средностатистически българи залагат на достъпна почивка в бунгала на Шкорпиловци. За съжаление останалите от соца постройки загрозяват много гледката на този симпатичен малък курорт – единият му край е загрозен от изгнили, разбити и ограбени бунгала. Хубавото е, че в другия си край Шкорпиловци се възражда, като инвестициите в обновлението и модернизирането не обуславят високи цени, т.е. никой тук не залага на принципа „ден година храни". Реално летният сезон в Шкорпиловци стартира чак на 1 юли. Като курорт Шкорпиловци се слави като мястото с най-голям плаж по нашето българско Черноморие. Плажаната ивица е дълга около 12 километра, и широка на места до 120 м. Спецификата на плажа се дължи на неговата разчупеност и спорадична поява на красиви дюни. Има места, където пясъкът и морето направо се сливат с планинските поляни, а това плажа на Шкорпиловци още по-романтичен и по-девствен. Морската вода при Шкорпиловци е изключително чиста, почти няма водорасли. Дължината на плажната ивица пък дава богат избор от места, на които човек може да опъне плажната си кърпа.

Шкорпиловци-централен, северен плаж и южен плаж са трите плажа, на които е разделена цялата плажна ивица на курорта. Освен това по огромното крайбрежие са оформени четири курортни комплекса - „Шкорпиловци-север", „Шкорпиловци-юг", „Шкорпиловци-село" и „Камчия-Лонгоза". Освен луксозни хотели, в Шкорпиловци има и малки семейни хотелчета на евтини цени и кокетни бунгала, които предлагат настаняване през летния сезон.

Неоспорим факт е, че хората от Варна и Балчик предпочитат да се наслаждават на слънцето докато се препичат по плажовете на Шкорпиловци, защото просторността на плажната ивица позволява на плажуващите да се ширят сами и да не се прескачат с другите плажуващи. Да не забавяме и другото голямо изкушение, с което Шкорпиловци примамва плажуващите - народните цени в заведенията.

Освен за плажуване, Шкорпиловци предлага чудесни условия за водни спортове. Правата брегова линия помага на  Шкорпиловци да се превърне в едно от най-добрите места за уиндсърфинг и кайт по нашето Черноморие. Освен това в курорта функционира сърф училище.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS